Blaga: Trebuie reintrodus examenul obligatoriu de admitere în liceu şi facultăţi

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, doreşte reintroducerea de anul viitor a examenului de admitere în licee şi facultăţi şi, dacă se poate, a uniformei obligatorii în şcoli.

Adăugat: 3 Iulie 2013
Ultima actualizare:4 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, la Sibiu, cu ocazia lansării strategiei partidului, intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", că niciun Guvern, nici al lor, "nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii".

Blaga a precizat într-o conferinţă de presă că doreşte reintroducerea examenului de admitere în licee şi facultăţi.
    
"Eu, personal, aş reintroduce examenul în liceu, de anul viitor, obligatoriu, cum de altfel aş reintroduce şi examenul de admitere în facultăţile de stat, unde putem interveni. Aş reintroduce examenul de admitere, pentru că acest sistem de învăţământ românesc demonstrează că nu toţi copiii din păcate, au aceleaşi şanse, atunci când abordează un nivel de educaţie, superior", a spus liderul PDL.

Vezi aici Strategia PDL pe Educaţie
    
Întrebat dacă dorinţa sa de a reintroduce obligativitatea examenului de admitere, îi va bucura pe profesori, pe părinţi sau pe elevi, Vasile Blaga a sugerat că se bazează pe înţelepciunea părinţilor.
    
"Eu cred că ar trebui să-i bucure pe toţi oamenii de bun simţ. (...) Eu cred că ar trebui să-i bucure pe toţi cei care doresc binele copilului şi al naţiunii", a răspuns el.
    
Referindu-se la ce vor gândi elevii despre propunerea sa, liderul PDL a spus că aceia "care înţeleg să respecte şi îşi doresc cu adevărat, să fie oameni liberi, să trăiască pe picioarele lor în societate", vor aprecia reintroducerea examenelor la admiterea în liceu şi în facultăţi.

"Depinde foarte mult de părinţi. Copii se uită foarte mult la părinţi", a ţinut să precizeze, în context, liderul PDL.

Blaga: Ministerul Educaţiei parcă "e blestemat"
    
Liderul democrat-liberal a mărturisit că pentru el a contat foarte mult liceul, că a absolvit şef de promoţie la facultate  şi că a fost un om hotărât de tânăr.
    
"Eu am dat examen de admitere la un liceu teoretic. (...) Ştiam foarte precis ce doresc să urmez, ce doresc să urmez după terminarea liceului. (...) era un parcurs nemţesc, german. (...) După care, recunosc, din 64 de locuri, am intrat pe locul 40. La facultate am intrat în primii oricum, am terminat şef de promoţie", a declarat Vasile Blaga.

El a mai precizat că una dintre marile probleme actuale este că tinerii nu mai urmează facultăţi tehnice. "Nu am văzut înghesuială la Politehnici. Toţi au vrut Drept şi Economie. Cine să ne vândă, cine să ne cumpere s-au făcut toţi, dar cine să facă şuruburi?".
    
Liderul democrat-liberal, Vasile Blaga, a mai afirmat că Ministerul Educaţiei parcă "e blestemat".
    
"Parcă-i blestemat ministerul ăsta (al Educaţiei - n.r.). Niciun ministru, în 20 de ani, nu a venit să zică ceva bun de predecesorul său. În acest minister fiecare când vine, prima dată, dă bomba şi suferă toţi, că nu suferă ei, suferă copiii. Guvernul Boc, în cea mai cruntă criză conomică de după război, a alocat 4,98 la sută. Noi cerem minimum cinci la sută prin Constituţie pentru educaţie. PDL vrea un sistem de educaţie în care să promovezi oameni liberi, care să aibă o meserie pe care să o stăpânească bine, să judece bine cu capul lor", a spus el.
    
La lansarea strategiei PDL intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", de la Sibiu, au participat liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.
    
Dezbaterea a avut loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre care cauciucuri şi cutii cu produse.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
3 Iulie 2013
Ultima actualizare:
4 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza