Bilă albă pentru România la plăţile pentru agricultori

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, laudă România pentru felul cum foloseşte banii europeni în agricultură.

Adăugat: 1 Iulie 2011
Ultima actualizare:1 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România foloseşte din ce în ce mai bine fondurile pentru plăţile directe către agricultori, a afirmat, la Suceava, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.  


"Pentru plăţile directe către agricultori, lucrurile merg spre bine, din ce în ce mai bine. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi-a ameliorat mult, în ultima perioadă, sistemul de lucru, baza de date şi lucrurile merg bine şi aici România foloseşte din ce în ce mai bine banii care îi sunt alocaţi, pentru plăţile directe", a spus Cioloş.


Nu există, deocamdată, riscul ca ţara noastră să piardă banii europeni la dezvoltarea rurală, a mai spus Dacian Cioloş.  


"Pentru fondurile de dezvoltare rurală, lucrurile stau mai bine decât absorbţia fondurilor pe dezvoltare regională sau fondurile de coeziune, nu există riscul de a pierde bani deocamdată, aşa cum au mers lucrurile până acum. Cel puţin anul acesta, până la sfârşitul anului, din câte ştiu, ritmul de plăţi a acoperit alocarea financiară a României. Vor trebui intensificate lucrurile pentru anul viitor, când vor trebui făcute plăţi, într-un mod mai intens, pentru a evita şi pentru anul viitor riscul de a pierde", susţine Cioloş.Fonduri europene mai mari pentru România

 


După 2014 România va beneficia de fonduri europene mai importante decât cele actuale pentru dezvoltare regională dar şi pentru agricultură.Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că România trebuie să îşi stabilească deja o abordare strategică pentru perioada 2014 - 2020, asumată politic de toate partidele, pentru ca agricultorul să ştie pe ce se poate baza.Oficialul european a mai spus că Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi programele Comisiei Europene oferă oportunităţi care trebuie însă traduse în abordarea specifică fiecărei ţări.Comisarul european a avut, joi după-amiază, o întâlnire cu beneficiari sau potenţiali beneficiari de fonduri europene, dar şi cu oficiali din instituţii locale şi judeţene din judeţul Suceava, responsabili de derularea fondurilor europene, în cadrul căreia s-a discutat despre strategia politicii agricole comune şi de dezvoltare rurală, în perspectiva reformei în domeniu pentru perioada 2014 - 2020, a cărei nouă propunere legislativă va fi prezentată în toamnă.“Uniunea Europeană, mai precis Comisia Europeană, oferă oportunităţi. Oportunităţile respective, pentru a putea fi valorificate, trebuie să fie traduse în abordare specifică naţională. În perioada următoare, anul acesta, anul viitor, 2013, e momentul pentru a stabili în ce mod doreşte România să folosească banii în perioada de după 2014 (...) E important ca pentru perioada următoare, când România va avea sume de bani mai importante decât în perioada actuală şi pentru dezvoltare regională şi pentru agricultură şi dezvoltare rurală, să-şi stabilească de pe acum obiectivele, priorităţile, abordarea strategic”, a spus Cioloş. 

 

 

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş efectuează o  vizită în România, în regiunea Moldovei şi în Bucureşti, în perioada 30 iunie-6 iulie.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza