Băsescu, dispus să discute cu Ponta pe tema accizei la combustibil

Poziţia comunicată de Guvern cu privire la renunţarea temporară la aplicarea accizei pentru motorină creează condiţii pentru continuarea discuţiilor, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Adăugat: 9 Decembrie 2013
Ultima actualizare:9 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta şi Traian Băsescu
trimite pe mail

Legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut chiar de preşedinte, într-o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a mai spus că a luat notă de declaraţia premierul Victor Ponta referitoare la varianta de amânare cu trei luni a creşterii accizei pentru motorină cu 7 eurocenţi.

Preşedintele a insistat că Guvernul trebuie să renunţe la creşterea accizei şi pentru benzină şi şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu deplasarea pe care ministrul delegat pentru buget o face la Bruxelles pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru amânarea creşterii accizei la motorină.

"Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât România şi-a îndeplinit obligaţia din tratat, şi acesta este un motiv pentru care eu mă opun, cu argumente, şi în limite instituţionale creşterii accizei la benzină şi motorină. Din acest moment, orice discuţie cu Comisia Europeană cu privire la creşterea accizei este inutilă, pentru că România este în tratat", a spus şeful statului într-o declaraţie de presă.

Preşedintele Băsescu a mai spus că este dispus să discute cu premierul Victor Ponta, după ce anterior a avertizat că va retrimite la Parlament Legea bugetului de stat şi că va lua în calcul şi ridicarea unor obiecţii de neconstituţionalitate la acest act.

Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la motorină ar putea fi amânată

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul intenţionează să amâne introducerea accizei de 7 eurocenţi la motorină pentru o perioadă de trei luni, perioadă în care se vor căuta soluţii.

"Vrem regim fiscal special la motorină", a spus Ponta.

Acciza ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie doar în cazul benzinei.

"Nu vrem să crească preţurile de la 1 ianuarie. Marfa nu e transportată cu maşini care consumă benzină, ci care consumă motorină", a spus premierul.

Potrivit lui Ponta, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, este plecat la Bruxelles, pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene şi cu Fondul Monetar Internaţional.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
9 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza