Băsescu: Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată potrivit reglementărilor în vigoare

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că operaţiunea de salvare în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost "o hărmălaie" şi că STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile.

Adăugat: 2 Februarie 2014
Ultima actualizare:2 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vă prezentăm declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, în format LIVE TEXT:

"Fac doar o declaraţie de presă, care are ca temă, în principal  capacitatea statului de a acţiona în situaţii de urgenţă".

"După accidentul din Auseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu e capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă".

"Precizez foarte clar că atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat acţiunile instituţiilor statului român, cea mai marte parte dintre ele fiind implicate în mod curent şi în acţiunile de salvare în cazul unor accidente aviatice. Toate, fără excepţie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor".

"Instituţii precum Minsiterul Apărării, SRI, SIE, Aviaţia Militară, s-au aflat în diverse situaţii şi ne-am atins obiectivele. Doar două dintre ele sunt recuperarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam".

Acţiunea de cordonare din Munţii Apuseni, un eşec

"Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în concordanţă cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi premierul. S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie".

"Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă".

"Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească".

"În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care şi-a făcut datoria".

STS-ul nu putea face mai mult

"Eu nu pot intra în jocul demiterilor care dă bine la public sau la politicieni. STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia privind sectorul în care s-a petrecut accidentul".

"STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie din România nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena din raza căreia s-a produs accidentul".

"Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna".

"Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune de salvare".

Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit

"Din informaţiile strânse în acest caz, pot să spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, Aviaţia miliatară, ROMATSA, cu certitudine că localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne".

"Nu voi intra în detalii deoarece cazul este în ancheta Parchetului".

"Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege şi pe respectarea regulamentelor în vigoare în astfel de situaţii".

"Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a HG şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT".

"Deşi în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS-ul şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI cum că STS-ul nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă dacă se merge pe detectarea telefoanelor mobile, premierul a solicitat trecerea STS-ului la ministerul de Interne şi destituirea directorului STS".

"Cred că niciuna dintre variante nu este viabilă. Directorul Opriş nu este om politic şi nu pot să îl tratez ca pe om politic care poate fi schimbat ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu pot să îmi permit să îmi bat joc de ei de dragul politicului".

"Aş face o similitudine: deszăpezirea s-a făcut prin comandamente televizate, penibile de multe ori, care să ascundă că CC nu au utilaje. Mai mult decât atât: să dau afară prefecţii când contractele le fac preşedinţii de Consilii Judeţene, cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADNR-ul, căruia nu îi poţi spune o vorbă".

"Mi se pare dezonorant modul acesta de a lucra".

"Primul-ministru a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă".

Acţiunea din Munţii Apuseni, o hărmălaie

"Dacă există cineva care poate dovedi sau afirma că STS-ul are capabilităţi mai mari decât cele pe care vi le-am prezentat în acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş, dar nu ne vom face bine să stăm să minţim".

"Ce am mai observat a fost că persoane neautorizate au transferat responsabilităţi de coordonare către oameni care nu aveau responsabilităţi. A fost o hărmălaie. Repet, am coordonat aceste structuri ale statului pentru obiective mult mai grele. Dar trebuiesc coordonate, totul este să ştii ce ceri şi ce aştepţi de la fiecare structură".

"Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor s-au scos Armata şi Jandarmeria. Aş propune Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei".



Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza