Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Băsescu a semnat decretele pentru cei şase procurori şefi. Ponta pleacă la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretele de numire în funcţie a celor şase procurori şefi. Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului politicaromânească.ro, in playerul AUDIO.

Băsescu a semnat decretele pentru cei şase procurori şefi. Ponta pleacă la Bruxelles

Articol de Flori Doman, 15 Mai 2013, 17:33

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, miercuri, la ora 18:30, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, pe trei teme: nimirea celor şase procurori, Legea Retrocedărilor, particarea premierului la Consiliul European din 22 mai, de la Bruxelles.

► Lumea se învârte în jurul nimirilor din Parchete, aşa că acesta va fi primul subiect.

►Al doilea va fi legat de Legea de restituire a propiretăţilor.

►Al treilea este legat de Consiliul European Extraordinar, care va avea loc pe 22 mai 2013.

► În ceea ce priveşte cele şase propuneri făcute de ministrul Justiţiei, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor şase.

Băsescu: Rugămintea la cei şase procurori şefi - să facă echipă

►În aceste zile am avut discuţii cu toţi cei şase procurori propuşi şi avizaţi pozitiv de CSM şi mesajele mele în dicuţiile cu ei, având în vedere că se află la vârful Parchetelor şi a direcţiilor cele mai importante din Parchetul General, au fost următoarele. Primul şi cel mai important: să facă echipă; de altfel, patru din cei şase au ocupat funcţii de conducere şi până acum.

► Putem să considerăm că şi doamna Georgiana Hossu a îndeplinit funcţii de conducere în Parchetul General, pentru că a fost şef de serviciu.

►Deci apelul meu, rugămintea mea la cei şase numiţi, a fost să fie o echipă.

► Al doilea lucru pe care l-am cerut a fost să ridice nivelul de eficienţă, dar şi nivelul calitativ al luptei anticorupţie. În mod deosebit, al corupţiei la nivel înalt.

► Cel de-al treilea lucru pe care l-am cerut procurorilor a fost lupta împotriva crimei organizate.

►Am stabilit cu toţi cei şase că ceea ce s-a întâmplat până în prezent în luta anticorupţie, dar şi în lupta cu crima organizată reprezintă standardul minim, iar ei pleacă de pe o platformă a rezultatelor minime obţinute până acum în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, iar aşteptarea mea de la ei este să ridice nivelul de eficienţă.

►I-am atenţionat pe toţi procurorii că dincolo de condamnarea celor vinovaţi pentru fraude, pentru crimă organizată, pentru acte de corupţie este extrem de important precum condamnarea celor care au încălcat legea şi recuperarea daunelor produse.

►Le-am cerut o bună coordonare cu celelalte instituţii, în mod deosebit cu cei care îi pot ajuta în atingerea obiectivelor, aici vizând Poliţia, structurile de informaţii, care le pot fi utile.

►Aş vrea să fac o precizare. Faptul că am considerat rezultatele de până acum în lupta cu crima organizată şi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt în mod deosebit, le-am considerat o bază minimă de plecare; nu înseamnă că rezultatele în aceste domenii au fost slabe în ultimul timp.

►Au fost rezultate bune dar şi eu şi românii aşteaptă rezultate bune în general.

Băsescu: Desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat, cum i-au spus mulţi

►O atenţie deosebită am acordat-o discuţiei pe care am avut-o cu domnul procuror general Niţu, având în vedere controversele stârnite în jurul desemnării domniei sale.

►Vreau să înţelegem foarte clar un lucru: desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat, cum i-au spus mulţi.

►Pur şi simplu a fost o soluţie la care am ajuns la desemnarea oricărui procuror cu funcţii de conducere în Parchetul General şi în DIICOT şi în DNA în ultimii 8 ani şi jumătate de când sunt preşedinte.

►Întotdeauna între mine şi ministrul Justiţiei a existat o discuţie înainte de a-mi trimite nominalizările, exact pentru a preveni refuzurile. Când această discuţie n-a existat, am refuzat nominalizările.

►Ştiţi foarte bine, propunerile doamnei Pivniceru au fost respinse. Nu am apreciat în respingere calitatea profesională a celor doi propuşi de doamna Pivniceru, ci am respins procedura care n-a fost transparentă.

►Legea noastră prevede asumarea responsabilităţii de către cei care fac propunerile şi de către cel care aprobă aceste propuneri în cele din urmă, adică ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

Băsescu: Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială

►Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială, dincolo de aceea de a face echipă cu cei doi ajuncţi pe care îi are - cu procurorul Bogdan Licu şi cu procurorul Codruţ Olaru - care este o restanţă de pe vremea doamnei Kovesi.

►Clarificarea măcar a două aspecte din Revoluţie. Cine a luat decizia politică - decizia militară ştim cine a luat-o: ministrul apărării din acea vreme - dar cine a luat decizia şi a cerut ministrului apărării să fie scoasă Armata împotriva poporului şi, mai ales, armata cu muniţie de război.

►Acest lucru sunt de acord că este dificil să stabileşti exact cine a tras, dar istoria noastră are dreptul să consemneze în ce cadru s-a luat decizia politică ca la Revoluţie să fie scoasă Armata cu muniţie de război împotriva manifestanţilor. Este un răspuns pe care domnul Niţu trebuie să mi-l dea până anul viitor.

►A doua întrebare: care este cadrul în care s-a luat decizia politica de a fi înarmate gărzile patriotice cu armament şi cu muniţie de război.

►Sunt două decizii politice esenţiale, care au generat victime - peste 1.000. Pentru cei de la Timişoara lucrurile s-au clarificat în instanţă, dar despre ce s-a întâmplat la Bucureşti şi în alte părţi încă nu ştim mare lucru.

►Aceste răspunsuri trebuie să mi le dea domnul procuror general Niţu, într-un timp rezonabil.

Băsescu: Domnul Niţu are 3 avize de la CSM: două pozitive şi unul negativ

►În rest, ştiu că se vorbeşte foarte mult de avizul CSM, de data trecută. Aş aduce aminte guralivilor de pe la televiziuni că au fost printre cei care mi l-au propus în funcţia de adjunct pe procurorul Niţu şi atunci a avut aviz pozitiv de la CSM. Deci domnul Niţu are 3 avize de la CSM: două pozitive şi unul negativ.

►În discuţiile pe care le-am avut cu Niţu mi-a confirmat că este un om care poate îndeplini funcţia şi adaug acest punct de vedere la celelalte două puncte de vedere pozitive pe care le-a primit domnul Niţu.

►Aş vrea să închid speculaţiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aş fi acceptat.

►Deci aici, nici eu, nici premierul nu putem invoca altceva dacă vrem să reziste pactul de coabitare, decât ceea ce scrie aici. Decidentul final decide în cele din urmă dacă sunt puncte de vedere diferite.

►Printre domeniile enumerate cu această prioritate a ultimului decident se află şi numirea procurorului, general, procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale preşedintelui şi ale Guvernului.

►Deci n-ar fi fost nicio încălcare a pactului de coabitare dacă respingeam propunerea Niţu.

►Discutând din nou cu Niţu m-am convins că poate face faţă funcţiei şi că justiţia nu se va prăbuşi şi nici nu va fi pusă sub control politic. De altfel, toate cele şase nominalizări sunt în această direcţie.

►Vreau să înţelegeţi că stăpânul justiţiei, stăpânul procurorilor, este legea.

►Voi sancţiona fără ezitare, public, orice eventuală abatere, dar din cei şase nu cred că vreunul va intra în categoria procurori subordonaţi sau controlaţi politic, pentru că ei nici nu pot fi controlaţi politic.

►Îmi exprim convingerea că această echipă, aceşti oameni care au avut succes până acum în Parchetul General, DNA şi DIICOT, vor avea şi în continuare, chiar dacă au fost mutaţi de la un departament la altul sau pe o poziţie pe alta.

►Cine crede că ne mai puteam juca şi întârzia cu numirile celor mai importanţi procurori din sistemul Parchetelor din România, se înşeală.

►Nu mai avem niciun şef de direcţie sau de departament aflat în exerciţiul postului - toate posturile se vacantaseră din 2011, iar la DNA din 2012.

►Trebuie să recunosc că în această perioadă n-am avut şefi desemnaţi, şefi care erau interimari, instituţiile şi-au făcut treaba, atât DIICOT-ul, cât şi DNA-ul, precum şi Parchetul General.

Băsescu: Am promulgat noua lege de accelerare a restituirilor

►Al doilea subiect. Am promulgat şi noua Lege de accelerare a restituirilor.

►Ca şi pentru procurori, şi pentru această lege am primit foarte multe solicitări s-o resping. Şi această lege, în viziunea unora, este nenorocirea României şi încălcarea statului de drept, la fel ca şi predarea justiţiei către politic, când e vorba de procurori.

►Rezist şi acestui tip de presiune, pentru simplul motiv că am constatat că este nelegitimă, neralistă şi n-ar face decât să întârzie procesele şi aşa extrem de întârziate în ceea ce priveşte retrocedările.

►Legea are un set de puncte tari şi are şi cteva puncte slabe. Prefer să o promulg decât să o trimit înapoi la Parlament, de unde nu mai ştim cum ar ieşi.

►Puncte tari: regula generală a restituirii o reprezintă restituirea în natură. Legea îşi propune să răspundă jurisprudenţei CEDO, ceea ce este extrem de important. Legea prevede implementarea unei măsuri privind urgentarea soluţionărilor de retrocedare. Sunt termene clare atât pentru solicitanţi cât şi pentru autorităţi.

►Se stabileşte o schemă clară de despăgubiri. Nu spun că este o soluţie ideală, dar este o soluţie transparentă.

►Puncte slabe: reglementarea nu este clară în cazul în care se face restituirea terenurilor, nu pe vechiul amplasament, ci pe noul amplasament. Nu este clar cum se echivalează terenurile.

►Un alt punct slab este că nu se prevede care este efectul prelungirii termenelor de solicitare a cererilor de reconstituire la nivelul entităţilor locale.

►Nu se prevede în text în cazul plăţilor despăgubirilor eşalonate o modalitate de indexare a sumelor respective. Putem avea o inflaţie galopantă şi atunci proprietarii vor primi mult mai puţin decât li se cuvine, să sperăm că nu vom fi în această situaţie.

►Modalitatea concretă de valorificare a punctelor în numerar nu e prevazută în text.

Băsescu: Am convingerea că premierul îşi va respecta obligaţia asumată

►Am avut o discuţie cu premierul, ieri s-au întâlnit specialişti de la Preşedinţie şi de la Guvern şi am stabilit că toate aceste observaţii vor fi corectate sau clarificate ori prin norme de aplicare sau prin modificări ale legii.

►Am convingerea că premierul îşi va respecta obligaţia asumată, azi, în şedinţă de guvern - a şi făcut referire la acest lucru, iar dacă aceste neclarităţi vor fi corectate prin norme, legea îşi atinge scopul.

►România e singura ţară fostă comunistă care a mers pe principiul restitutio in integrum. Sunt ţări: Polonia, Cehia, unde despăgubirile au fost 20% din bunurile confiscate.

►Cred că foştii proprietari trebuie să înţelegă că această generaţie plăteşte şi este de acord să plătească pentru lucruri pe care nu le-a făcut, nu această generaţie a făcut nationalizarea. S-a făcut cu 70 de ani în urma naţionalizarea, acea generaţie e cel mult la pensie azi.

►Faptul că România nu a venit cu o soluţie de tip polonez sau ceh arată că există respect pentru proprietate.

►Manifestarea respectului mai trebuie facută şi prin celeritatea procesului de restituire. Să sperăm că Guvernul va aplica rapid legea.

Ponta pleacă la Consiliul European

►Al treilea subiect. Consiliul European din 22 mai are două subiecte: dezvoltarea politicii energetice a UE pentru asigurarea securităţii energetice şi combatarea evaziunii fiscale în statele membre în condiţii de competitivitate economică.

►Am decis ca pe 22 mai la Consiliul să participe premierul în baza unui mandat pe care îl voi aproba până la plecare.

►Consilierul prezidenţial Bogdan Manoiu a început să lucreze cu o echipa de la Guvern pentru formularea mandatului pe care îl voi aproba.

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite