Avocatul Poporului sesizează CCR în privinţa legii 90 pe 2001

Avocatul Poporului,Victor Ciorbea, a sesizat astăzi Curtea Constituţională în privinţa legii care împiedică persoanele condamnate penal sa facă parte din Guvern.

Adăugat: 5 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:5 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
trimite pe mail

După cum a declarat Victor Ciorbea, instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz.

Este vorba de articolul 2 din legea 90 pe 2001, care încalcă, în opinia Avocatului Poporului, mai multe articole din Constituţie dar şi norme internaţionale.

Victor Ciorbea despre prevederea din lege care cere ca membrii Guvernului să nu fi suferit condamnări penale:

"Această cerinţă nu o regăsim nici în legea pentru alegerea celor două Camere ale Parlamentului şi, implicit, nu o găsim ca o condiţie pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al uneia dintre cele două Camere, dar şi mai important, nu o găsim nici în legea de organizare şi  de desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României. Este evident că se creează, din acest punct de vedere, o  discrepanţă, o diferenţă de reglementare de natură să afecteze, în opinia noastră, echilibrul puterilor în stat."

Legea 90 din 2001 fost invocată de preşedintele Klaus Iohannis în campania electorală şi este cea care l-a făcut pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să renunţe la candidatura pentru funcţia de premier, în urma condamnării cu suspendare primită în dosarul Referendumului.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza