Aviz pozitiv de la Comisiile juridice pentru organizarea referendumului

Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a unui referendum.

Adăugat: 16 Aprilie 2019
Ultima actualizare:16 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Camera Deputaților. Sursa: facebook.com/cameradeputatilor
trimite pe mail

Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe teme de justiţie în ziua alegerilor europarlamentare a primit, cu puţin timp în urmă, girul Comisiilor juridice ale Parlamentului.

Pe baza raportului, legislativul urmează să formuleze un punct de vedere asupra consultării populare convocate de şeful statului.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat în unanimitate solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului, pe data de 26 mai, într-o şedinţă extrem de scurtă.

Recent, Klaus Iohannis a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai.

Acestea vizează interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei.

La referendumul care va fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, preşedintele vrea să-i întrebe pe români şi dacă sunt de acord ca alte autorităţi, în afara Avocatului Poporului, să poată sesiza Curtea Constituţională asupra unor ordonanţe de urgenţă.

Mâine dimineaţă, de la ora 10:00 este organizată o şedinţă comună a Parlamentului în care se va supune aprobării solicitarea preşedintelui.

Avizul legislativului este consultativ.

Pe de altă parte, în Comisia juridică a Senatului, în această dimineaţă au debutat dezbaterile asupra cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de

DNA că ar fi primit mită 800.000 de dolari. În cadrul şedinţei de astăzi au avut loc doar chestiuni procedurale.

Preşedintele comisiei, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, arăta că de-a lungul studierii dosarului au rezultat anumite chestiuni care trebuie clarificate, iar în acest context s-a pus problema dacă nu ar fi util ca un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să vină şi să susţină această sesizare.

Săptămâna viitoare se va decide dacă va fi invitat un reprezentant al Parchetului la Comisia Juridică a Senatului.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza