AUDIO Ponta: Ultimele 45 de zile ale anului, descoperite bugetar

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu la Pro Tv că Guvernul este preocupat să asigure funcţionarea spitalelor, a Ministerului de Interne şi plata pensiilor, în condiţiile în care din 15 noiembrie nu mai sunt resurse bugetare.

Adăugat: 14 Octombrie 2012
Ultima actualizare:15 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

El a motivat această îngrijorare prin faptul că bugetul pe 2012 nu prevede resurse pentru ultimele 45 de zile ale anului în curs.


"Prioritatea actuală a guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor, plata unei părţi din pensii şi activitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, deoarece construcţia bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului", a declarat, duminică, la PRO TV premierul Victor Ponta.

El a precizat că este vorba despre cereri de alocări în valoare de 3,5 miliarde de lei, venite din partea acestor instituţii.

Victor Ponta a mai precizat că Ministerul de Finanţe va acoperi o parte din sumele necesare prin realocări de fonduri, încasări suplimentare şi din sumele obţinute din vânzarea recentă a licenţelor de telefonie 4G.

"Ministerul Finanţelor, din realocările pe care le-am făcut, din încasări suplimentare şi dintr-un venit care nu fusese previzionat - cel referitor la banii din vânzarea licenţelor 4G -, va reuşi să acopere în parte solicitările celorlalte ministere şi vom face în aşa fel încât Sănătatea, pensiile, MAI să funcţioneze", a spus Victor Ponta, citat de Agerpres.

Ponta a anunţat că Guvernul va face o nouă rectificare bugetară la sfârşitul lunii, pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru spitale, burse, indemnizaţii şi ajutoare pentru încălzire pentru noiembrie şi decembrie.

Ponta nu depune plângere penală împotriva lui Boc

Întrebat dacă nu poate depune o plângere penală împotriva predecesorilor săi pentru subminarea economiei naţionale, premierul a răspuns că bugetul a fost aprobat de Parlament în condiţiile în care fostul premier Emil Boc a explicat că nu existau la acel moment bani.

"Fiecare guvern, inclusiv cel pe care îl conduc, are această restricţie de a respecta ceea ce a stabilit cu instituţiile financiare internaţionale. Când vă spun că nu avem bani pentru toate alocările, o spun în condiţiile în care rămânem cu un deficit de 2,2% din PIB. Dacă facem deficit 3% sau 4%, sigur că sunt bani", a mai spus Ponta.

Ministrul Justiţiei îşi asumă propunerile pentru procurorul-şef şi şeful DNA


La aceeaşi emisiune televizată, premierul Victor Ponta a declarat că ministrul Justiţiei are dreptul legal să propună pe oricine găseşte de cuviinţă pentru funcţiile de şef al DNA şi de procuror general.

Întrebat dacă ar fi de acord ca Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, să fie nominalizată la şefia DNA, premierul a evitat un răspuns clar, afirmând că nu are atribuţii în acest procedeu.

"Nu-mi aparţine această atribuţie, de a nominaliza persoane pentru funcţia de şef al DNA sau al Parchetului General. Acel ministru (al Justiţiei - n.r.) nu are faţă de mine nicio obligaţie legală şi a fost unul dintre punctele pe care le-am discutat cu doamna Mona Pivniceru atunci când a devenit ministru al Justiţiei - nu-i spun nici eu, nici altcineva pe cine nominalizează. (...) Orice fel de propuneri va face doamna Pivniceru şi le asumă şi are dreptul legal să le facă", a mai afirmat premierul Victor Ponta.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Radio România
Adăugat:
14 Octombrie 2012
Ultima actualizare:
15 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza