Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Ponta: Guvernele PDL au lăsat moştenire României 15 bombe cu ceas

Premierul Victor Ponta a prezentat 15 "bombe cu ceas" pe care Executivul său le-a "moştenit" de la guvernarea PDL şi a susţinut că în cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme lăsate de fostele Cabinete.

AUDIO Ponta: Guvernele PDL au lăsat moştenire României 15 bombe cu ceas

Articol de Flori Doman, 08 Octombrie 2012, 17:03

Prim-ministrul Victor Ponta a denunţat, luni, "15 bombe cu ceas" pe care Executivul le-a preluat de la guvernările PDL, între acestea fiind Oltchim, Poşta Română, Hidroelectrica, subvenţiile din agricultură, subfinanţarea spitalelor, dar şi problemele cu care se confruntă în prezent marile oraşe aflate în pericolul de a nu primi căldură la iarnă.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, premierul a prezentat un document care conţine cele "15 probleme grave" pe care actuala guvernare le-a preluat sau pe care le-a soluţionat deja în ultimele cinci luni, lăsate României de guvernarea PDL.


"Sunt cele 15 bombe cu ceas pe care le-am moştenit, asupra cărora ne-am aplecat în aceste cinci luni de guvernare. Ştiu că cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ şi m-am gândit să-i sprijin, să le aduc anumite ceea ce au distrus, ceea ce au furat şi ceea ce au stricat în această ţară şi pot să spun că prin muncă şi prin eforturi importante pe care le facem cu toţii nu doar cei aflaţi la guvernare (...) încercăm pe cât posibil să înlăturăm efectele acestor fapte comise de guvernul PDL", a spus premierul.

Care sunt cele "15 bombe cu ceas moştenite de la PDL"?


1. Corupţia din ANAF

Premierul Victor Ponta a spus că prima "bombă cu ceas" este reprezentată de "sistemul de corupţie şi de crimă organziată" din cadrul ANAF, organizat de PDL şi Sorin Blejnar.

Şeful Executivului a precizat că acest sistem de corupţie şi de evaziune fiscală a dus la pierderi grave pentru buget, în primul trimestru, respectiv după plecarea lui Blejnar, fiind raportate încasări care au crescut cu peste un miliard de de lei.

Ponta a afirmat că "bomba" privind aprobarea de noi impozite şi taxe locale a explodat în timpul guvernării sale, el dând asigurări că în 2013 nu se poate susţine creşterea taxelor şi impozitelor.

2. Cazul Poştei Române

O alta bomba cu ceas "dezamorsată", potrivit premierului, este Poşta Română, care înregistrează peste 100 milioane euro pagubă.

"Din fericire am reuşit să dezamorsăm această bombă. [...] Ministrul Comunicaţiilor m-a informat asupra discuţiilor avansate pe care le are cu un investitor strategic, fie că e vorba de Poşta Belgiană sau de Poşta Franceză, pentru a salva Poşta Română", a declarat Ponta.

3. Situaţia Hidroelectrica şi Oltchim

Premierul Victor Ponta a spus că a treia "bombă" a fost reprezentată de Hidroelectrica, unde s-au înregistrat 1,2 miliarde de Euro prejudiciu produs de PDL şi de Adriean Videanu, dar şi de Oltchim, cu un prejudiciu de 700 de milioane de Euro.

4. Blocaje la programele operaţionale

A patra "bombă", potrivit lui Ponta, constă în blocajul de la POSDRU şi alte programe sectoriale sau regionale blocate pentru deficienţe constate de audituri naţionale şi europene.

"În ceea ce priveşte POSDRU, se pare că la sfârşitul acestui an avem asigurări că se reiau decontările la nivel european, până atunci Guvernul asigură plata din bugetul naţional a sumelor necesare pentru beneficiari", a precizat premierul.

5. Taxa de clawback

Prim-ministrul Ponta a enumerat şi a cincea "bombă", dată de taxa de clawback, adoptată de Guvernul Emil Boc prin două Oordonanţe de guvern succesive care se contraziceau, la care a adăugat un deficit de 700 milioane de lei în funcţionarea spitalelor, acestea nefiind bugetate şi pentru trimestrul al patrulea.

6. Subvenţiile la agricultură

Subvenţiile la agricultură, prevăzute să scadă de la 32 euro la 12 euro la hectar, nu se vor modifica. Potrivit premierului Ponta, subvenţia "nu va fi scazută, [...] pentru prima dată vom fi în măsura de a da din luna noiembrie avansul la aceste subvenţii".

7. Subfinanţarea cronică şi calculată a Armatei Române

"Nici jumătate din ceea ce România s-a angajat la momentul aderării ca parte din PIB nu a fost alocat cheltuielilor militare", susţine premierul.

8. Disponibilizările şi blocajele din cadrul Poliţiei Române

O altă "bombă" este legată de personalul din Poliţie, având în vedere că s-au făcut disponibilizări de către fostul ministru Igaş, care a blocat toate posturile pentru absolvenţi.

" Am deblocat acele posturi, am angajat absolvenţi din 2011 şi 2012 şi am evitat ceea ce ar fi fost o lovitură cumplită pentru prestigiul Academiei de Poliţie pentru că nu erau prevăzute fondurile respective. În plus, am deblocat deja 500 de posturi din administraţia locală", precizează Ponta.

9. Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, unde, potrivit premierului, se înregistreaza fapte de corupţie, nu se asigură bugetele pentru funcţionarea spitalelor şi plata medicamentelor, peste 100 de milioane lei sunt angajate în diverse faze de achizitţi pentru produse informatice şi o situaţie în care încasările făcute de la cetăţeni nu ajungeau în servicii medicale.

10. Negocierea preţului la gaze


Potrivit premierului, o bomba cu ceas moştenită de la PDL este negociere preţului la gaze: obligaţie asumată de guvernul Boc.

"Cea mai grea lovitura şi cea mai puternică bombă pe care guvernul Boc a lasat-o oraşelor ţării este eliminarea totală a subvenţiior la încălzire. Am identificat câteva dintre soluţiile necesare şi trebuie să rezolvăm această problemă", susţine el.

11. Datoriile SRTV

Victor Ponta a arătat că a unsprezecea "bombă" are în vedere faptul că PDL a lăsat TVR cu 100 de milioane de euro datorii.

"Să ne aducem aminte că PDL a lasat Televiziunea Publică cu peste 100 de milioane euro datorii. Chiar dacă acum ne critică, chiar dacă vor să fie reprezentaţi în Consiliul de Administraţie, să nu uităm că măsurile dificile pe care conducerea TVR trebuie să le ia sunt generate de datoriile de peste 100 milioane de euro", a subliniat Ponta.

12. Indemnizaţia pentru mame, pe care, potrivit premierului, "Guvernul încearcă să o restituie prin votul Parlamentului, dacă legea va fi primulgată am identificat în buget acoperirea necesară la fel şi banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap".

13. Restituirea taxei auto

Taxa auto reprezintă, potrivit lui Ponta, a treisprezecea "bombă", în condiţiile în care suma de 400 de milioane încasată de Guvernul PDL trebuie restituită în baza hotărârilor judecătoreşti.

14. Lipsa de fonduri pentru aplicarea codurilor juridice

A paisprezecea "bombă", în opinia premierului, e dată de faptul că guvernarea PDL nu a prevăzut niciun buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice, ajungându-se la situaţia ca Ministerul Justiţiei să aibă, în acest moment, conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţii.

15. Situaţia din educaţie

Victor Ponta a numarat printre "bombele cu ceas" moştenite de la PDL, problemele din educaţie: neasigurarea bugetului de funcţionare până la sfârşitul anului, crearea clasei pregătitoare "doar pentru a deturna 50 de milioane de lei din bani publici către firme apartinad PDL", blocarea posturilor în invăţământul universitar şi "problema spinoasă cauzată de încercarea fostului guvern PDL de a despărţi facultăţile din cadrul UMF Târgu- Mureş".

Cu aceste "15 bombe" premierul a subliniat că "voia să sprijine PDL-ul" şi să le aducă "aminte ce au distrus sau furat în această ţară".

"Toate acestea le-am moştenit şi asupra lor ne-am aplecat în cinci luni. Cei de la PDL voiau să prezinte un bilanţ, m-am gândit să-i sprijin şi să le aduc aminte ce au distrus sau furat în această ţară. În perioada 2012-2016 e necesar ca PDL să reflecteze la ce a făcut şi să se reformeze ca să spună din nou ceva pe scena publică românească. Tăcerea în cazul lor e de aur, fără să fac aluzie pentru aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri", a spus Ponta.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Știri 12 Aprilie 2024, 10:24

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie

Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe care vin în sprijinul autorităților locale.

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Știri 12 Aprilie 2024, 10:14

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele Klaus...

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Premierul Marcel Ciolacu participă la exerciţiul multinaţional "Sea Shield 24"
Știri 11 Aprilie 2024, 10:01

Premierul Marcel Ciolacu participă la exerciţiul multinaţional "Sea Shield 24"

Peste 2.000 de militari, din 12 ţări, se antrenează în zona costieră a Mării Negre şi în Delta Dunării, pentru diferite misiuni.

Premierul Marcel Ciolacu participă la exerciţiul multinaţional "Sea Shield 24"
S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru europarlamentare
Știri 11 Aprilie 2024, 07:51

S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru europarlamentare

Principalele partide politice au depus liste de candidaţi la alegerile europarlamentare.

S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru europarlamentare
Klaus Iohannis: Trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezervişti şi pentru a moderniza infrastructura de transport
Știri 10 Aprilie 2024, 14:27

Klaus Iohannis: Trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezervişti şi pentru a moderniza infrastructura de transport

Actualul context, generat de războiul de la graniţele noastre, creşte relevanţa României ca pilon de securitate şi stabiliate...

Klaus Iohannis: Trebuie intensificate eforturile pentru a consolida baza de rezervişti şi pentru a moderniza infrastructura de transport
Cine este scutit de la plata contribuţiei sociale pentru concediile medicale
Știri 09 Aprilie 2024, 19:25

Cine este scutit de la plata contribuţiei sociale pentru concediile medicale

Guvernul a stabilit categoriile de persoane scutite de la plata contribuţiei sociale pentru concediile medicale.

Cine este scutit de la plata contribuţiei sociale pentru concediile medicale