AUDIO Ponta discută în SUA despre liberalizarea vizelor pentru români

Menţinerea României şi a Poloniei în afara programului Visa Waiver reprezintă o nedreptate, susţine premierul Victor Ponta, care are programate întâlniri în SUA pe tema liberalizării vizelor pentru români.

Adăugat: 23 Octombrie 2013
Ultima actualizare:23 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prim-ministrul Victor Ponta discută, miercuri la Washington, cu congresmeni americani despre programul de liberalizare a vizelor pentru românii care vor să călătorească în Statele Unite.

În opinia premierului, menţinerea României şi a Poloniei în afara programului Visa Waiver reprezintă o nedreptate, ţinând cont de statutul de aliaţi vechi şi serioşi ai Statelor Unite cu care au parteneriate strategice.

Premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Albă de vicepreşedintele american, Joe Biden, pe care l-a asigurat că România este o ţară sigură pentru investiţiile americane şi că justiţia nu va mai fi implicată în bătălii politice.

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, premierul a precizat că subiectul a fost abordat în contextul interesului companiilor americane de a li se apăra interesele legitime şi nu a fost legat de politica internă de la Bucureşti.

AUDIO Interviul acordat de Victor Ponta trimisului special al RRA în SUA, Angela MateiDe la relaţia politică şi alianţa militară, România şi Statele Unite trebuie sa facă pasul următor şi în plan economic.

De la relaţia politică şi alianţa militară, România şi Statele Unite trebuie sa facă pasul următor şi în plan economic. Este concluzia pe care au transmis-o la finalul discuţiilor de la Casa Albă atât Victor Ponta, cât şi Joe Biden.

Cei doi lideri au fost de acord  că e important ca investiţiile şi comerţul între cele două ţări să crească, după cum a precizat pentru Radio România Actualităţi premierul Ponta.

"Răspunsul din partea americană a fost: Fiţi puternici economic, independenţi din punct de vedere energetic, pentru că atunci în mod sigur militar şi politic şi economic sunteţi un partener important pentru noi", a precizat Ponta.

FOTO Premierul Victor Ponta şi vicepreşedintele Joe Biden

Vicepreşedintele Joe Biden a subliniat că succesul României ca partener democratic şi stat puternic de drept este vital pentru crearea unui climat de afaceri favorabil, iar acest lucru este în interesul ambelor părţi.

În contextul preocupărilor exprimate şi de companiile americane, şeful executivului de la Bucureşti a dat asigurări că justiţia nu va mai fi implicată în bătăliile politice, iar investiţiile sunt în siguranţă.

"Spun: "Domnule, noi venim să investim, dar guvernul ţării în care investim, justiţia din ţara respectivă ne garantează nouă protecţia investiţiei"? Or, aici n-am avut nicio reţinere să asigur faptul că suntem un sistem deja suficient de puternic şi guvernamental şi al justiţiei, în aşa fel încât orice investitor care respectă legile României şi standardele europene are asigurată protecţia din partea atât a guvernului, cât şi a justiţiei, pentru siguranţa investiţiilor pe care le-a realizat", a spus premierul. 

În cadrul întâlnirii, care a durat aproximativ o oră, cei doi lideri au reafirmat şi parteneriatul strategic, iar vicepreşedintele Joe Biden a mulţumit premierului pentru sprijinul constant al României în probleme precum Afganistan sau găzduirea scutului antirachetă.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza