AUDIO "Olanda nu şi-a respectat un angajament politic"

Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat jurnaliştilor, la Bruxelles, că a ridicat la reuniunea Consiliului European de toamnă problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda şi Finlanda.

Adăugat: 23 Octombrie 2011
Ultima actualizare:24 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele a afirmat  că cele două ţări au refuzat aplicarea tratatului şi a subliniat că a avut o înţelegere politică cu premierul Olandei.

"Sunt două obligaţii majore pe care statele care intră în Uniunea European le au. Unu: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în zona euro. România şi-a îndeplinit această obligaţie. Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea tratatului şi în acest context a fost abordarea mea în intervenţie, cu atât mai mult cu cât, şi de această dată îmi pot permite să spun, pentru că este o realitate, Olanda nu şi-a respectat un angajament politic", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că partea română şi-a respectat angajamentul, deblocând propunerea făcută de Olanda, pe când premierul Olandei "a uitat acest lucru, când s-a dus la el acasă".

"Nu vreau să spun, premierul olandez nu a avut cuvânt, deci să nu traduceţi aşa, ci afirmaţia este: Olanda nu a respectat o înţelegere politică făcută în luna septembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate de spaţiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen, al României şi Bulgariei, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru, când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul guvernului în parlament susţinea ceea ce ne-am înţeles la Consiliu, adică susţinea accesul României", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a anunţat că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy,  a subliniat că, dacă până în decembrie nu se găseşte o soluţie de compromis, va pune pe ordinea de zi a Consiliului, subiectul accesului în Schengen al României şi Bulgariei.

"În acest sens, vă pot spune că este o declaraţie a preşedintelui Consiliului European, a domnului Van Rompuy, care a atenţionat că dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis - compromis care ar trebui să se suprapună pe compromisul pe care l-am realizat cu Franţa şi Germania -, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului în Schengen al României şi Bulgariei", a precizat acesta.

Preşedintele a mai anunţat că va informa luni dimineaţă,  Guvernul cu privire la chestiunile abordate la Consiliul European de toamnă, după care va susţine şi o declaraţie de presă pe tema riscurilor pe care le poate avea România din perspectiva capitalizării băncilor europene.

"Mâine (luni - n.r.) dimineaţă voi informa Guvernul despre Consiliu şi perspective şi după ce mă întâlnesc cu reprezentanţi ai Guvernului voi avea o declaraţie de presă în care să intrăm mai bine în detalii cu privire la riscurile pe care le are România dacă nu se produce o capitalizare (a băncilor europene - n.r.) consistentă şi corectă", a mai declarat  Traian Băsescu.

Şeful statului a mai declarat presei, la Bruxelles, că marţi are programată o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
23 Octombrie 2011
Ultima actualizare:
24 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza