AUDIO Obama câştigă al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite

Preşedintele SUA, Barack Obama a câştigat un nou mandat la Casa Albă, învingându-l în alegeri pe contracandidatul său, republicanul Mitt Romney.

Adăugat: 7 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:7 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Agerpresă/AP. Barack Obama şi familia sa
trimite pe mail

UPDATE Liderii din Uniunea Europeană, dar şi din întreaga lume l-au felicitat pe Barack Obama, pentru câştigarea unui al doilea mandat în fruntea Statelor Unite.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, salută victoria liderului de la Casa Albă şi speră că va avea un impact pozitiv asupra relaţiilor bilaterale.

La rândul ei, cancelarul german, Angela Merkel, contează pe sprijinul liderului american în depăşirea crizei economice şi financiare.

Un mesaj de felicitare a transmis şi preşedintele Traian Băsescu, care spune că realegerea are loc într-un moment foarte prilenic pentru parteneriatul strategic româno-american.

Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite. Democratul câştigă al doilea mandat la Casa Albă.

Potrivit estimărilor de până acum, Barack Obama a primit voturile a 281 de electori, faţă de 201 pentru republicanul Mitt Romney.

Corespondentul Radio România, Ani Sandu, transmite că e bucurie mare la sediul de campanie al preşedintelui Barack Obama.

Aşa a fost şi în momentul în care televiziunile americane au anunţat că acesta câştigă, în urma votului,  un al doilea mandat.

Cu doar câteva minute înainte de acest anunţ, preşedintele a dat un mesaj pe Twitter, în care spunea "Suntem cu toţii împreună în aceste alegeri. Aşa am făcut campanie. Ăştia suntem. Mulţumesc!".

Preşedintele le-a mulţumit şi prin e-mail susţinătorilor săi. "Vreau să ştiţi că rezultatul nu a fost întâmplător. Voi l-aţi făcut posibil!" - le-a transmis preşedintele.

În jurul orei 9,00, ora României, Barack Obama s-a adresat americanilor, în primul discurs de după aflarea rezultatelor.

AUDIO Discurs Barack Obama

Mai multe state importante, considerate indecise, au optat pentru preşedintele Obama, printre acestea, mult-râvnitul Ohio, Wisconsin şi Iowa.

De altfel, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Mitt Romney, i-a telefonat lui Barack Obama şi şi-a recunoscut înfrângerea.

Alegeri cu aglomeraţie şi probleme tehnice

Principalele probleme care au apărut au fost cele legate de aglomeraţia de la secţiile de votare.

Oficialităţile din Virginia au amânat prezentarea rezultatelor parţiale, ca urmare a cozilor lungi de la secţii.

În Miami, Florida, oamenii s-au plâns că au aşteptat şi peste 6 ore la cozi pentru a vota.

Alte nereguli semnalate au fost deficienţe tehnice la aparatele de vot sau mesaje pe telefon, care îi îndemnau pe oameni  să voteze cu o zi mai târziu.

În general, însă, deocamdată nu par să fie probleme majore. 

Alegeri pentru congres

În paralel cu alegerile prezidenţiale, au fost organizate şi alegeri pentru mai multe posturi din Congresul american, puse oarecum în umbră de alegerile prezidenţiale.

Potrivit rezultatelor anunţate de presa americană, situaţia din Congres va rămâne exact aşa cum este acum, mai precis Camera Reprezentanţilor va fi în continuare controlată de republicani, iar în Senat, majoritatea o vor deţine democraţii.

Asta înseamnă că preşedintelui Obama îi va fi la fel de greu, ca în ultimii doi ani, să treacă iniţiative importante prin Congres.

Sunt toate şansele ca blocajul să continue.

Este cu atât mai important cu cât Congresul are o serie de decizii importante de luat în perioada următoare, spre exemplu, dacă să aprobe expirarea unor reduceri de taxe  sau intrarea în vigoare a unor tăieri drastice  în mai multe domenii.

Economiştii avertizează că, în lipsa unei decizii, Statele Unite ar putea intra într-o nouă recesiune.Autor:
Ani Sandu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza