Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost respinsă

Moţiunea de cenzură "După 22 de ani, democraţia în pericol", iniţiată de USL ca urmare a asumării răspunderii Guvernului asupra legii privind comasarea alegerilor în 2012 a fost respinsă.

AUDIO Moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost respinsă

Articol de Alina Dobrinescu, 22 Decembrie 2011, 08:40

Deputatul PDL, Ioan Oltean, a anunţat după finalizarea votului că au fost 213 voturi valabil exprimate, 209 parlamentari au votat "pentru", 4 "împotrivă", majoritatea abţinându-se de la vot.

Pentru a trece moţiunea de cenzură era nevoie de votul majorităţii parlamentarilor, respectiv de 233 de voturi "pentru".

Secretarul general al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Mihai Voicu, a făcut oficial anunţul respingerii moţiunii, de la tribuna Parlamentului.

Premierul Emil Boc, huiduit în plenul Parlamentului

Premierul Emil Boc a fost huiduit în plenul Parlamentului, în timpul discursului susţinut cu prilejul dezbaterii moţiunii de cenzură.

În timp ce premierul făcea apel la responsabilitate, invitaţii în plenul Parlamentului, reprezentând ONG-uri care militează împotriva comasării alegerilor, au strigat: "Ruşine, ruşine să vă fie!".

"Cred că populismul economic este mult mai periculos pentru democraţie decât comasarea alegerilor", şi-a început premierul discursul, moment în care a fost întrerupt.

Reprezentanţii ONG-urilor, aflaţi la balcoane, au afişe pe care scrie: "Acum votaţi voi, în 2012 votăm noi" sau "Comasaţi-vă pe voi, dar la groapa de gunoi".

În timp ce premierul a fost nevoit să-şi întrerupă preţ de câteva secunde discursul, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a făcut apel la linişte: "O să vă rog să asiguraţi liniştea în sală".

Bogdan Niculescu Duvăz: Opoziţia doreşte combaterea unui derapaj grav de la democraţie

Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat că prin demersul opoziţiei se doreşte combaterea unui "derapaj grav de la democraţie" şi anume angajarea răspunderii guvernului pe legea privind comasarea alegerilor de anul viitor.

Potrivit lui Duvăz, scopul comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2012 este prelungirea mandatelor primarilor şi aleşilor locali ai actualei puteri, precum şi menţinerea clientelei politice şi obţinerea unor voturi în plus pentru partidele din coaliţia de guvernamentală.

"Am auzit spunându-se că există o explozie de moţiuni de cenzură. Da, dar asta se întâmplă fiindcă există o explozie de asumări de răspundere. (...) E mai simplu să faceţi uz şi exces de asumări de răspundere. (...) De ce faceţi această comasare, domnule prim-ministru? Lumea trebuie să ştie adevărul. Vreţi să prelungiţi mandatele primarilor şi aleşilor locali ai dvs., să cheltuiţi banii în aşa fel încât să vă menţineţi şi clientela politică şi să obţineţi o brumă de voturi care nu ar mai fi atât de sigură dacă alegerile ar fi la termen şi necomasate", a declarat deputatul social-democrat.

Puiu Haşotti îl critică pe Emil Boc că a părăsit şedinţa Parlamentului

Senatorul PNL Puiu Haşotii a criticat faptul că în timul dezbaterilor la moţiunea de cenzură la discursul liderului liberal Crin Antonescu mai mulţi miniştri şi premierul nu erau în sală, arătând că ceea ce face premierul este "mitocănie politică".

"Respectul miniştrilor pentru Parlamentul României se vede şi iată de ce asumarea răspunderii este pe o lege nedemocratică, pentru că ceea ce face primul-ministru nu este democraţie politică, este mitocănie politică. Nu-mi fac iluzii şi nu-l chem înapoi în această sală", a afirmat Haşotti.

Crin Antonescu: Prin această moţiune are loc o încercare de a se lovi în sistemul democratic

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat dur puterea în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, susţinând că are loc o încercare de a se lovi în sistemul democratic.

"În comasarea alegerilor păcatul cel mai grav e că nu mai putem avea o dezbatere democratică, o campanie corectă şi o competiţie necesară şi distinctă între temele de administraţie locală şi politicile parlamentare şi guvernamentale. Ştiţi cu toţii, pentru că asta intenţionaţi, că dezbaterea se va contamina în sensul diminuării, a ascunderii, a ocultării temelor specifice Parlamentului", a spus Antonescu.

Liderul PNL a respins ferm, în numele liberalilor şi al USL, ideea că dificultăţile economice se rezolvă prin "diminuarea democraţiei".

Tinel Gheorghe: Grupurile parlamentare ale PDL nu vor vota moţiunea de cenzură

Deputatul democrat-liberal Tinel Gheorghe a anunţat că grupurile parlamentare ale PDL din Camera Deputaţilor şi Senat nu vor vota moţiunea de cenzură "După 22 de ani, democraţia în pericol" şi a acuzat opoziţia de populism.

"În această perioadă, de regulă, nu se fac moţiuni. Ele au menirea de a divide, de a învrăjbi. Ori, spiritul lui decembrie '89 a fost de unitate, de fraternitate", a declarat democrat-liberalul.

El i-a acuzat pe autorii moţiunii că nu caută să înţeleagă necesitatea măsurilor de austeritate luate de Guvernul Boc nu pentru că nu le-ar pricepe, ci pentru că rămân "nişte populişti".

"Nu pentru că nu aţi conştientieza faptul că măsurile luate de Guvernul Boc nu ar fi corecte, ci pentru că genetic vorbind vă trageţi din aceia care au practicat minciuna şi populismul la nivel de politică de stat", continuat deputatul PDL.

Tinel Gheorghe a subliniat faptul că economia de 20 de milioane de euro care ar rezulta în urma comasării alegerilor în 2012 ar permite plata a 6.700 de pensii sau construcţia 100 de noi grădiniţe.

Victor Ponta: Puterea actuală a luat românilor dreptul de a putea să aleagă cine îi conduce

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că angajarea răspunderii Guvernului "Emil Bobu" pentru "amânarea alegerilor" locale de anul viitor reprezintă "nu doar un pericol pentru democraţie, ci un precedent extrem de periculos".

Potrivit lui liderului PSD, s-ar putea invoca motivul crizei în care se află România pentru a fi "amânate sau anulate" alegerile.

"Angajarea răspunderii Guvernului Emil Bobu pentru amânarea alegerilor reprezintă nu doar un pericol pentru democraţie, ci un precedent extrem de periculos. Înseamnă că vom putea oricând să amânăm sau să anulăm alegerile pe motive de criză. România va fi după aceşti ani de regim ai tovarăşului preşedinte Traian Băsescu mulţi ani de acum încolo în criză, ceea ce înseamnă că nu va trebui să mai facem alegeri", a spus Ponta.

Guvernanţii au fost acuzaţi, de asemenea, de Victor Ponta că intenţionează să ia dreptul fundamental al românilor de a-şi alege liderii politici în urma unor alegeri libere.

"Dacă tovarăşul prim-ministru ar fi fost aici l-aş fi întrebat dacă ştie de ce se află astăzi în această sală. Din păcate, ne aflăm la 22 de ani după o altă Revoluţie română pentru a discuta despre un drept fundamental, un drept care defineşte o democraţie, dreptul de a vota în cadrul unor alegeri libere, corecte, anunţate din timp pe baza unui sistem stabilit în mod democratic. Din păcate, puterea actuală după ce a luat românilor multe alte drepturi - dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială - ia astăzi un alt drept fundamental pentru care românii au luptat, acela de a putea să aleagă cine îi conduce, în cadrul unor alegeri democratice", a mai spus Ponta.

Emil Boc: O campanie electorală mai puţin nu înseamnă un deficit pentru democraţie

Premierul Emil Boc le-a cerut, joi, parlamentarilor să nu piardă şansa unei mai bune absorbţii a fondurilor europene prin organizarea în acelaşi an a două campanii electorale, susţinând în continuare că greutăţile anului economic 2012 reprezintă singura miză a alegerilor comasate.

"Ştiţi cu toţii ce înseamnă pentru ţară două campanii electorale în acelaşi an: încetinirea motoarelor economiei şi a absorbţiei fondurilor europene, dispute politice şi paralizarea activităţii statului. O campanie electorală mai puţin nu înseamnă un deficit pentru democraţie, dimpotrivă, o să vină şi mai mulţi la vot, deoarece alegerile locale generează o mai mare participare a cetăţenilor la vot", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

Emil Boc a solicitat astfel parlamentarilor să respingă moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului.

Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

La dezbateri participă premierul Emil Boc, membri ai Cabinetului şi 262 de parlamentari.

În sala de plen, parlamentari ai opoziţiei poartă banderole tricolore. De asemenea, aceştia au steguleţe tricolore cu gaură în mijloc şi afişe pe care scrie "Libertate".

Textul a fost prezentat parlamentarilor luni, în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului, de către deputatul PNL Eugen Nicolăescu, în absenţa premierului Emil Boc.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de parlamentarii PNL şi PSD pe 15 decembrie, după ce în aceeaşi zi Executivul şi-a asumat răspunderea în cazul proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012.

Parlamentarii opoziţiei susţin în textul moţiunii că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ.

Ministrul Justiției dă asigurări că alegerile prezidențiale  vor avea loc în mai şi nu vom avea turul doi înapoi
Știri 25 Aprilie 2025, 10:33

Ministrul Justiției dă asigurări că alegerile prezidențiale vor avea loc în mai şi nu vom avea turul doi înapoi

Curtea de Apel Ploieşti a anulat şi suspendat hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie privind reluarea întregului...

Ministrul Justiției dă asigurări că alegerile prezidențiale vor avea loc în mai şi nu vom avea turul doi înapoi
Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani
Știri 24 Aprilie 2025, 10:17

Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani

Pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor...

Magistraţii ar urma să se pensioneze la 65 de ani
FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025
Știri 23 Aprilie 2025, 07:42

FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025

Înjumătăţirea prognozei economice a României are loc pe fondul scăderii economiei globale anticipată de FMI pentru acest an.

FMI a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în 2025
Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală
Știri 13 Aprilie 2025, 14:18

Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală

Ghidul precizează că actorii politici pot promova și distribui materiale publicitare politice doar pentru candidații proprii...

Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare, politice și a celor de propagandă electorală
Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale
Știri 11 Aprilie 2025, 18:51

Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale

Demersul Autorității Electorale Permanente are ca scop informarea publicului cu privire la efectele nocive pe care le...

Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale
Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german
Știri 10 Aprilie 2025, 10:36

Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german

Şeful Executivului a anunţat că un concern german furnizor pentru giganţii aeronauticii va deschide o fabrică nouă în România.

Marcel Ciolacu: O nouă fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german
România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA
Știri 09 Aprilie 2025, 08:38

România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA

Tarifele comerciale anunţate de Administraţia Statelor Unite ale Americii vor avea un efect negativ asupra economiei...

România susţine continuarea negocierilor începute de UE cu SUA
Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice
Știri 08 Aprilie 2025, 13:38

Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

Guvernul va modifica, marți, într-o şedinţă specială, legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice pe...

Guvernul modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice