AUDIO Liviu Dragnea: Harta regionalizării nu e un joc de lego

Liderul PSD, vicepremierul Liviu Dragnea a spus, în cadrul aşa-numitelor Ateliere ale Viitorului din preambulul Congresului PSD, că regionalizarea ţării este un proces complex, "nu un joc de lego".

Adăugat: 19 Aprilie 2013
Ultima actualizare:19 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail
Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea  le-a prezentat colegilor de partid, mulţi dintre ei preşedinţi de Consilii Judeţene, criteriile pentru alcătuirea viitoarelor regiuni de dezvoltare.
 
El a spus că nu este momentul pentru a prezenta o hartă a regionalizării, înainte de a fi stabilite toate detaliile, subliniind că  harta se prezintă la final şi că regionalizarea nu este un joc de lego.
 
AUDIO Liviu Dragnea
 
"Pe televiziuni se vorbeşte, sunt unii foarte mari specialişti, cu oameni care nu au lucrat la vreun proiect de regionalizare. Nu putem ieşi cu harta acum, cu o hartă a regionalizării nu te joci, harta este ultimul rezultat, cel final", a subliniat vicepremierul.
 
Liviu Dragnea, a avertizat  în cadrul "Atelierelor Viitorului", organizate de Consiliul Naţional al PSD, că, după regionalizare şi descentralizarea atribuţiilor, în aparatul central nu mai pot rămâne toţi angajaţii.
 
"Regionalizarea este un proces care se derulează în paralel cu descentralizarea, la Bucureşti este mult prea multa putere, unde este prea multă putere strică.  După regionalizare, nu poţi să păstrezi toţi angajaţii în aparatul central, decât dacă vrei să cheltui banii aiurea", a declarat Liviu Dragnea.
 
Potrivit acestuia, după regionalizarea sistemul administrativ se va simplifica.

"Guvernele care s-au succedat nu au stimulat foarte mult această colaborare între judeţe, ba dimpotrivă au fost interesaţi să ia din competenţele regiunilor de dezvoltare şi au pus în competiţie judeţele, unele împotriva alteia, am ajuns la o fărâmiţare prin competiţie", a spus Dragnea.

Dragnea a atras atenţia asupra faptului că dincolo de toate riscurile pe care le implică regionalizarea şi care au fost semnalate în presă, există mult mai multe potenţiale probleme pe care le analizează autorităţile, din dorinţa de a le preveni.
    
Totodată, vicepremierul consideră că una dintre marile greşeli care au fost făcute în perioada 2002-2003 este aceea că nu s-au dat nume proprii regiunilor de dezvoltare, fiind păstrate denumiri cu caracter mai degrabă statistic, care nu au creat un sentiment de apartenenţă.
   
Liviu Dragnea a mai subliniat importanţa unui "acoperiş" comun, care să reunească mai multe entităţi, pentru a le îmbunătăţi dezvoltarea şi aprecizat că regiunile pot permite proiecte de mai mare anvergură, care vor duce la diminuarea diferenţelor de dezvoltare.

Congresul PSD se desfăşoară sub genericul "120 de ani de social-democraţie în România" şi este precedat de dezbateri pe ateliere organizate de Departamentele PSD pe modelul "guvernului din umbră".

La dezbaterea pe ateliere participă şi miniştri de resort, dar este aşteptat şi premierul Victor Ponta.

Programul de dezbateri pe ateliere

La Congresul care se desfăşoară vineri  şi sâmbătă, aproximativ 5.000 de delegaţi din întreaga ţară vor alege noua conducere a formaţiunii, vor adopta modificarea Statutului partidului şi o rezoluţie privind fuziunea cu UNPR.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza