AUDIO Kelemen Hunor:Obţinerea autonomiei pe axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat vineri, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, că pentru realizarea autonomiei maghiarilor din România, sprijinul trebuie să vină din exterior,"pe axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles".

Adăugat: 23 Iulie 2011
Ultima actualizare:23 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail


Perspectiva etnică poate constitui una dintre multiplele forme de autonomie existente, a declarat, vineri,la postul public de radio, liderul UDMR, Kelemen Hunor.


Preşedintele UDMR a oferit această explicaţie,  după ce,  la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad,  a susţinut că maghiarii din România doresc să-şi păstreze identitatea, iar calea cea mai potrivită ar fi obţinerea autonomiei cu "sprijin din exterior pe axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles".


"UDMR, de 21 de ani are în program anumite forme de autonomie şi dacă vorbim de zona Harghita-Covasna acolo sunt unii care privesc acest lucru din perspectivă etnică şi atunci sigur poate să fie o interpretare că este o autonomie etnică orice formă de descentralizare, orice formă de autonomie locală pentru că acolo trăiesc în majoritate maghiari plus că este o perspectivă greşită. Nu trebuie să te uiţi la aceste lucruri din perspectiva etnică", a susţinut Kelemen Hunor.


De remarcat că la acest eveniment -Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad-, care se încheie sâmbătă, unii lideri maghiari au exprimat opinii despre obţinerea autonomiei diferite de cea a preşedintelui UDMR.


Opinia liderului UDMR Kelemen Hunor potrivit căreia autonomia este un obiectiv care se poate realiza în trepte prin dialog cu forţele politice româneşti şi Parlamentul României nu a fost împărtăşită însă şi de preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor.


Acesta consideră că este nevoie de un consens în rândul minorităţii maghiare din România pentru obţinerea autonomiei.


Mai mult, în oponia lui Toto Tibor, mai importantă decât axa Bucureşti-Budapesta-Bruxelles, este  axa Cluj Napoca-Târgu Mureş-Odorheiu Secuiesc-Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe.


Consilierul prezidenţial Kovacs Eckstein Peter a condamnat acţiunile extremiste


În privinţa situaţiei actuale a relaţiilor interetnice, precum şi cele dintre România şi Ungaria, consilierul prezidenţial Kovacs Eckstein Peter le-a apreciat ca fiind bune, bazate pe interese comune şi consideră că interesul maghiarilor din România este ca aceste relaţii să fie cât mai bune.


Cea de a 22-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad se încheie sîmbătă, când premierul Ungariei, Orban Viktor va ţine o prelegere pe tema unificării naţionale a maghiarilor în Europa secolului 21, informează corespondentul Radio România.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Bârsan
Adăugat:
23 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza