AUDIO Kelemen Hunor: Ce s-a întâmplat la Camera Deputaţilor a fost o defecţiune nefericită

Liderii UDMR caracterizează situaţia creată de recentele efecte ale restanţelor legislative sau gafelor parlamentare, drept "defecţiuni în interiorul coaliţiei ".

Adăugat: 18 Mai 2011
Ultima actualizare:18 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PDL trebuie să se asigure că la Senat nu se va întâmpla acelaşi lucru ca la Camera Deputaţilor, şi anume: adoptarea tacită a eliminării obligativităţii ca istoria şi geografia să fie predate în limbile minorităţilor.


Mai mult, nemulţumirea UDMR pe această temă a fost extinsă şi în cazul altor proiecte de legi care sunt întârziate în parlament şi pe care Uniunea le consideră esenţiale pentru ca actuala formulă a coaliţiei să poată funcţiona şi în continuare.


Tensiunile apar într-o perioadă în care opoziţia îşi exprimă pe diferite căi speranţa unor negocieri cu UDMR.


Declaraţiile de, marţi, la cald ale liderilor UDMR erau destul de ameninţătoare în privinţa viitoarei colaborări cu PDL.


Liderii Uniunii, Kelemen Hunor sau Marko Bela, spuneau destul de clar că adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului de lege reprezintă un semnal clar că actuala coaliţie nu funcţionează.


Miercuri însă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea nu vrea să creeze în România o criză politică, de aceea pentru moment nu este luată în calcul o ieşire de la guvernare.


Kelemen Hunor a precizat că ce s-a întâmplat la Camera Deputaţilor a fost o defecţiune nefericită, dar care se poate remedia la Senat. Depinde însă de disciplina şi voinţa politică a partenerilor de la guvernare.  


"Ieri am discutat cu preşedintele Emil Boc şi el era revoltat, era supărat. Am stabilit că în Senat vom remedia această defecţiune. Nici preşedintele Boc nu doreşte şi n-are de ce să dorească o relaţie tensionată. Noi până la această oră n-avem nimic de reproşat premierului Boc. Supărarea noastră este una puternică, dar în politică nu te ghidezi după supărări, ci cauţi soluţii, mai ales dacă ştii că şi partenerul vrea să găsească soluţii, vrea să găsească o rezolvare unei probleme", a afirmat Kelemen Hunor.
 

 

Gyorgy Frunda consideră că actuala coaliţie nu funcţionează

 


UDMR a primit garanţii că acest proiect legislativ nu va trece de Senat, însă senatorul Gyorgy Frunda susţine că nu este suficient.


El aştepta o reacţie din partea guvernului pentru modul în care a trecut această propunere în Camera Deputaţilor.


În opinia sa, acest lucru arată că actuala coaliţie nu funcţionează, iar problemele trebuie rezolvate până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.  


"Până atunci trebuie să se trezească UDMR şi trebuie să iasă de la guvernare, dacă aceasta rămâne aşa. Există tensiuni, sunt tot mai mulţi colegi care sunt de aceeaşi părere cu mine. Problemele din coaliţie trebuie să le rezolve conducerea UDMR, care are statutar această obligaţie", a declarat Gyorgy Frunda.
 

 

PDL dă asigurări că proiectul de lege nu va trece de Senat

 


Şi PDL recunoaşte că ce s-a întâmplat la Camera Deputaţilor a fost o disfuncţionalitate la nivelul grupurilor parlamentare ale coaliţiei, însă la Senat problema se va rezolva - spune vicepreşedintele Sever Voinescu.


În opinia sa, nu există niciun pericol în ceea ce priveşte soliditatea coaliţiei.  


"Acest proiect de lege nu va trece de Senat. Prin urmare, nu există niciun pericol real asupra solidităţii coaliţiei. Sunt atât de supăraţi pentru că, evident, ceea ce s-a întâmplat pare a ameninţa unul dintre proiectele lor importante", a declarat Sever Voinescu.


Opoziţia curtează de ceva timp UDMR şi a lăsat o poartă deschisă în privinţa colaborării, însă - spune liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa - UDMR nu va ieşi de la guvernare din cauza unui articol din Legea educaţiei.


"Nu cred că UDMR va pleca de la guvernare, pentru că Legea educaţiei şi mai ales studiul Geografiei şi al Istoriei în limba maghiară sunt elemente care sunt pentru electoratul maghiar. Dar udemeriştii nu cred că au curajul şi dorinţa de a pleca de la guvernare, pentru că sunt plătiţi foarte bine", susţine Duşa.


USL aşteaptă încă un răspuns din partea UDMR cu privire la o viitoare colaborare.


Aceasta însă va fi posibilă ţinând cont de deciziile politice ale UDMR pe anumite chestiuni punctuale, cum ar fi legea votului prin corespondenţă.


 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
18 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza