Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Georgică Severin: Radio România este un fenomen

Preşedintele director general al SRR, Georgică Severin, a fost invitatul rubricii "Apel matinal" de la Radio România Actualităţi.

AUDIO Georgică Severin: Radio România este un fenomen

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Noiembrie 2018, 10:29

Realizator (Cătălin Cârnu): Suntem într-o zi de joi 1 noiembrie 2018. Cu exact 90 de ani în urmă se întâmpla, însă, ca, în primăvara anului 1928, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România comanda la firma Marconi's Wireless Telegraph Company Limited din Londra un post de emisie cu o putere de 12 kilowaţi şi cumpăra un imobil în strada General Berthelot nr. 60 din Bucureşti, unde îşi instala şi sediul central, cu o antenă puternică, plasată, vă reamintesc, se întâmpla în urmă cu 90 de ani, în comuna Băneasa.

În mai puţin de jumătate de an avea loc prima emisie, la 1 noiembrie 1928, la ora 17:00.

Primii angajaţi au fost în număr de 17, iar întâiul preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost profesorul Dragomir Hurmuzescu.

Sunt 90 de ani de atunci, 90 de ani de istorie, în care postul public de radio a fost martor activ la toate evenimentele vremii. Pe scurt, astăzi, Radio România are cinci posturi naţionale - Actualităţi, Cultural, Muzical, Internaţional şi Antena Satelor -, 10 posturi teritoriale, un post de radio la Chişinău, un post online - Radio 3 Net "Florian Pittiş", o agenţie de presă - RADOR, o editură - Casa Radio-, orchestre şi coruri naţionale.

Despre perspectivele şi, mai cu seamă, despre misiunea postului public de radio vorbim chiar acum cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Georgică Severin, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune. Bună dimineaţa! Este pentru prima oară când ne întâlnim aici.

Georgică Severin: Pentru prima dată când ne întâlnim în această cabină. În primul rând, vreau să spun bună dimineaţa tuturor ascultătorilor Radio România Actualităţi, să salut pe toţi cei care se simt aproape de noi, astăzi, în acest moment festiv pentru o companie mare, cu mulţi oameni, care fac un efort extraordinar, zi de zi, pentru a menţine calitatea informaţiei, calitatea educaţiei şi pentru a-şi îndeplini, în fond, calitatea de serviciu public menţionată în Constituţie. Dincolo de acest lucru, aţi uitat din enumerarea pe care aţi făcut-o şi Târgul de Carte Gaudeamus, care săptămâna viitoare îşi va deschide porţile aici, la Bucureşti, la Romexpo şi unde îi vom aştepta pe toţi iubitorii de carte şi iubitorii de Radio România.

AUDIO Interviu cu preşedintele director general al SRR, Georgică Severin:

Realizator: Ştiţi ce este interesant? Tocmai pregătisem întrebarea pentru concurs, apropo de Târgul de Carte Gaudeamus. Informaţia rămâne esenţială, fără doar şi poate, cum arată Radioul Public acum, la 90 de ani?

Georgică Severin: Radioul Public, acum, la 90 de ani, arată, dacă vreţi, ca un domn sau ca o doamnă, las pe fiecare să îşi imagineze cum preferă, cu păr puţin argintiu, cu multă experienţă, dar, în acelaşi timp, deosebit de pasionat de nou, de tot ce înseamnă tehnologia viitorului şi foarte dornic să fie apropiat de nepoţii săi, pentru că tinereţea, până la urmă, este o stare de spirit, şi nu o problemă de vârstă.

Realizator: Cum arată viitorul sau cum vedeţi viitorul Radio România?

Georgică Severin: Viitorul Radio România depinde foarte mult de capacitatea acestei instituţii şi, în fond, a oamenilor din ea de a se adapta la noile tehnologii. Ne place sau nu, radioul sub forma sa clasică se va menţine, dar rolul său bazat pe undele hertziene începe să scadă. Vedem că nu ne mai întâlnim pe stradă cu persoane care umblă cu un radio cu tranzistor, nici pe plajă nu se mai întâmplă chestii de genul ăsta, apropo de Radio Vacanţa, care, iar, este un moment important în istoria acestor 90 de ani. Şi atunci, lumea ascultă informaţia audio, mai mult prin telefon, prin internet, online, prin căşti, numai că de data aceasta nu ne mai putem opri numai la informaţia audio, ea trebuie însoţită permanent de o informaţie de tip news, online, pentru ca în momentul în care cauţi informaţia să ai şi acces instantaneu la ea. Lumea se grăbeşte, şi când spun lumea mă gândesc la universul în care trăim, oamenii nu mai au răbdare prea mult să aştepte ştirile de peste o oră ca să afle ce s-a întâmplat, se duc imediat şi află online - şi atunci noi trebuie să găsim soluţia, şi o vom găsi sper, ca radioul să fie suportul care să însoţească ştirea online şi, atunci, încet, va trebui să ne adaptăm şi la video, pentru că lumea vrea imagine, şi în aceste condiţii radioul poate avea un viitor frumos. Observăm cu toţii că lucrurile s-au schimbat, orele de prime time, orele când lumea ascultă radio nu mai sunt aceleaşi ca acum mulţi ani, punem cu toţii un accent foarte mare în special pe zona urbană, pe orele de drive, când oamenii se duc şi se întorc de la servici, pentru că, dacă vreţi, radioul, şi îmi place să spun radioul public, este cel mai bun partener al şoferilor şi al celor din maşini când se deplasează într-un loc sau în altul din această ţară.

Realizator: Şi, apropo de tehnologia viitorului, de foarte multe ori primim mesaje de la românii care sunt şi în alte colţuri ale lumii, mulţi dintre ei aflaţi chiar pe şoselele din Europa sau din Statele Unite. Dar 90 de ani de istorie...

Georgică Severin: Dar, vă întrerup, pentru că aţi menţionat aceşti români, să nu uităm că Radio România are şi Radio România Internaţional, care emite în foarte multe limbi şi care prezintă un suport important pentru cetăţenii care vorbesc limba română, dar şi pentru cei ai altor limbi, pentru că noi emitem practic în 12 limbi.

Realizator: 90 de ani de istorie, o perioadă plină de provocări jurnalistice. Apropo de viitor, voi menţiona doar două dintre acestea: aniversarea Centenarului Marii Uniri la 1 decembrie şi, mai apoi, de la 1 ianuarie 2019, preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Sunt două proiecte pentru corporaţia Radio România?

Georgică Severin: Sunt două proiecte, dar, dacă vreţi, eu aş spune altfel, sunt două misiuni. În primul rând prezentarea, faptul că noi suntem într-un fel broadcasterul oficial pe partea de radio al preşedinţiei României în semestrul viitor reprezintă, dacă vreţi, nu numai un obiectiv de mândrie, reprezintă o sarcină şi încă de la începutul acestui an echipele de la dumneavoastră de la Radio România Actualităţi s-au pregătit. De exemplu, am intrat în legătură cu colegii din Bulgaria, care au deţinut preşedinţia în primul semestru, cu cei care o deţin acum, colegii din Austria, am făcut schimb de experienţă. Pot să spun că din punct de vedere al Radioului public suntem gata să ne îndeplinim această misiune, pentru că, dincolo de orice discuţie pe un subiect sau altul, Radio România este şi o voce a poporului şi a statului român.

Realizator: Şi, apropo de această voce, pe final de interviu, o urare poate pentru toţi ascultătorii Radio România, peste 2 milioane, gândindu-mă la toate posturile pe care le avem şi, implicit, pentru colegii noştri.

Georgică Severin:Vedeţi, Radio România este, am mai spus, un fenomen, un fenomen prin întrepătrunderea dintre dragostea de meserie, talentul, profesionalismul angajaţilor din corporaţie şi pasiunea, devoţiunea şi, de ce să nu spunem, fidelitatea ascultătorilor noştri. Le urez tuturor să fie sănătoşi, să fie fericiţi şi, împreună, angajaţii Radio România să îi facă pe ascultătorii noştri să rămână în continuare lângă noi, să atragem alţii mi-aş dori mai tineri şi, în acelaşi timp, profit de aceasta ocazie, să le urez celor din Braşov să se obişnuiască cu ideea că în curând Radio România va emite şi la Braşov cu un post teritorial!

Realizator: Abia aştept duplexul matinal Radio România Actualităţi cu colegul din Braşov.

Georgică Severin: Şi, apropo de duplexuri, vreau să felicit echipa de la Radio România Actualităţi şi pe toţi colegii pentru tot ceea ce fac şi să le mulţumesc colegilor de la Televiziunea Română, pentru că mă mândresc cu acest lucru, pot să spun că de aproape un an colaborarea celor două instituţii de media publice a căpătat un alt contur, o altă rezonanţă şi, în fond, şi noi şi Televiziunea publică avem un singur scop, să servim cetăţeanul român.

Realizator: Evident în slujba lui rămânem şi de acum încolo. 90 de ani de existenţă pentru Radio România!

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie