Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Filmul OLTCHIM, la final. Diaconescu ameninţă cu plângeri penale

După discuţii interminabile pe parcursul întregii zile de luni, negocierile pe tema privatizării Oltchim au fost sistate, la finalul zilei, Dan Diaconescu ameninţând cu plângeri penale la adresa lui Ponta.

AUDIO Filmul OLTCHIM, la final. Diaconescu ameninţă cu plângeri penale

Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Octombrie 2012, 09:23

UPDATE 21.00.Dan Diaconescu a susţinut o nouă conferinţă de presă ad-hoc, în care a lansat acuze grave la adresa premierului şi a organizatorului licitaţiei Oltchim, Remus Vulpescu.

AUDIO : Dan Diaconescu

"Aveam un drept să negociem până la 23.59. Ne-a fost refuzat acest drept, după ce domnul Ponta a văzut banii cu ochii lui. Au călcat în picioare orice fel de reguli. Cam aşa se poartă Guvernul cu nişte oamenii care vor să plătească salariile restante", a spus Diaconescu.

El a ameninţat că va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu.

"Vom face câteva plângeri penale împotriva domnului Ponta şi a domnului Vulpescu. Avem dreptul să contestăm faptul că mai aveam 3 ore să semnăm contractul, iar guvernanţii au fugit. Nu au vrut să vândă Oltchimul."

UPDATE 19.15. Dan Diaconescu a intrat în Ministerul Economiei.

UPDATE 18.50Maşinile cu care Dan Diaconescu şi avocaţii săi au ajuns la Ministerul Economiei nu sunt lăsate să intre în curtea instituţiei.

"Domnii de la pază au spus că au primit o hotărâre de la conducere prin care nu ni se permite accesul. Muncitorii aşteaptă la Oltchim salariile şi ei ne blochează accesul", a declarat unul dintre avocaţii lui Diaconescu.

UPDATE 18.30 Dan Diaconescu a ieşit din bancă cu şapte saci plini cu bani şi a declarat că sunt banii pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim.

El a afirmat că banii vor fi puşi la dispoziţia Guvernului pentru plata salariilor muncitorilor.

"Sunt banii mei de acasă. Îi duc la Guvern, să facă ce vor cu ei, sunt banii pentru salariile muncitorilor de la Oltchim. Cât trebuia să primească Ponta pentru combinat, atât le dau eu muncitorilor ca salarii", a spus Diaconescu.

UPDATE 17.45 Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a plecat de la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi ministrul de finanţe, Florin Georgescu.

UPDATE 16.05 Dan Diaconescu a declarat la ieşirea de la negocieri că a plecat "la bancă să ia banii pentru salarii", adăugând că "Guvernul trebuie să găsească soluţia legală pentru plata salariaţilor Oltchim".

UPDATE 15.30 Directorul OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că Dan Diaconescu nu a fost obligat să ofere plata pentru acţiunile Oltchim la semnarea contractului de vânzare - cumpărare, dar odată făcută oferta şi menţinută, nu mai poate fi modificată.

"Zece zile este termenul maxim al negocierilor pentru privatizare (...). De asemenea, sunt declaraţiile publice făcute permanent de ambele părţi ce urmăresc respectarea acestui termen. Nimeni nu a fost obligat să ofere plata la semnare, dar odată făcută oferta şi menţinută până vineri, 28 septembrie, respectiv, ea nu mai poate fi modificată", a explicat Remus Vulpescu.

UPDATE 15.00 Negocierile dintre avocaţii lui Dan Diaconescu şi reprezentanţii statului român continuă.

UPDATE 14.08 Dan Diaconescu iese de la negocieri şi anunţă o "răsturnare de situaţie".

El declară că a avut o întâlnire cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

"Ministrul a spus că va lua o decizie pentru felul în care noi vom putea ajuta salariaţii Oltchim".

Diaconescu susţine că a discutat cu ministrul Chiţoiu mai multe variante privind modul în care patronul OTV ar putea să facă plata salariilor restante ale angajaţilor Oltchim: varianta refuzului, avans sau donaţie.

Dan Diaconescu mai spune că ministrul Daniel Chiţoiu a prezentat scuze din partea sa, a Guvernului României şi a premierului Victor Ponta pentru toate acuzaţiile care i-au fost aduse în ultimele zile.

Potrivit lui Diaconescu, nicăieri nu este menţionat termenul limită de 1 octombrie sau un număr de zile lucrătoare în care trebuie făcută plata acţiunilor adjudecate.

"Noi am putea semna contractul azi şi să plătim până în februarie 2013".

AUDIO Dan Diaconescu

UPDATE 13.39 Avocatul lui Dan Diaconescu susţine că discuţiile sunt "uşor suspendate" şi că de fapt, este o pauză tehnică.

"Ne-au solicitat ca propunerile noastre să fie prezentate într-un document separat", a spus avocatul.

UPDATE 11.07 Dan Diaconescu iese de la negocieri pentru declaraţii. El susţine că, după două ore de negocieri, vânzătorul este unul ostil.

Diaconescu declară că a cerut guvernanţilor să lase presa la negocieri, însă şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a respins această cerere.

Dan Diaconescu mai spune că Guvernul încearcă să tragă de timp.

Diaconescu acuză Guvernul că nu vrea să îi accepte cele trei solicitări privind Rafinăria Arpechim şi cele două garanţii privind o eventuală intrare în insolvenţă a combinatului şi cea referitoare la redirecţionarea sub formă de împrumut a celor 45 de milioane de euro pe care ar urma să îi plătească.

Diaconescu aşteaptă şi o soluţie legală să plătească în acest moment salariile restante ale angajaţilor şi spune că aduce banii doar după ce i se prezintă această soluţie.

În cursul dimineţii Dan Diaconescu spunea că vine cu banii la prânz.

Negocierile continuă.

AUDIO Dan Diaconescu

UPDATE 09.28 Câştigătorul licitaţiei de privatizare a OLTCHIM, Dan Diaconescu, a venit luni dimineaţă la negocieri.

El susţine în continuare că are banii pentru contract, adică cei 45 de milioane de euro, dar şi că luni, după ora 12:00 va aduce aici banii necesari pentru plata salariilor restante ale angajaţilor de la Oltchim.

Dacă autorităţile vor accepta aceşti bani, trebuie să găsească o soluţie legală să îi folosească.

Dan Diaconescu a declarat că nu renunţă la solicitările privind cumpărarea rafinăriei Arpechim, la garanţia că nu se va cere insolvenţa combinatului, dar şi la aceea că banii, cei 45 de milioane de euro, vor ajunge la Oltchim sub formă de împrumut.

AUDIO Declaraţii Dan Diaconescu înainte de intrarea la negocieri

Negocierile asupra contractului de vânzare a acţiunilor câştigate de Dan Diaconescu la licitaţie s-au reluat luni dimineaţa.

Este ultima zi în care omul de afaceri poate depune banii pentru privatizarea societăţii.

Dacă nu va face acest lucru, Guvernul va considera privatizarea eşuată şi va introduce societatea sub administrare specială.

Omul de afaceri Dan Diaconescu susţine că are banii necesari, dar că Guvernul nu doreşte să finalizeze privatizarea pentru că ar intenţiona să ofere combinatul altui investitor.

El a anunţat chiar că luni va aduce suma necesară plăţii salariilor de la Oltchim, indiferent dacă va semna sau nu contractul de cumpărare.

Autorităţile spun, însă, că Dan Diaconescu nu a prezentat nici o dovadă că ar dispune de banii necesari pentru achiziţionarea acţiunilor şi că, dacă nu-i va depune luni, va considera vânzarea eşuată.

Apoi, combinatul va fi introdus în administrare specială şi se va acorda un împrumut pentru repornirea acestuia, urmând ca procesul de privatizare să fie reluat în primăvară.

Salariaţii reiau protestele

Sute de angajaţi de la Oltchim au ieşit din nou luni în stradă, cerând, ca şi până acum, salariile restante şi redeschiderea combinatului.

Corespondentul RRA, Ana Maria Cârstea, transmite că protestatarii sunt nemulţumiţi de incertitudinea în care se află Oltchim şi de faptul că promisiunile autorităţilor nu sunt respectate.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor