AUDIO Cezar Corâci: "Există discuţii pentru un nou acord cu FMI"

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks a avut o întâlnire cu reprezentanţii principalelor organizaţii patronale, în care s-a discutat şi despre un nou acord cu FMI.

Adăugat: 27 Iulie 2010
Ultima actualizare:27 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat cã şeful misiunii FMI a atras atenţia cã existã riscuri pentru România sã piardã cele 20 de miliarde de euro din fonduri europene din cauza neîncadrãrii în timp.


Jeffrey Franks a spus mediului de afaceri cã Fondul Monetar Internaţional socoteşte majorarea TVA ca o soluţie de avarie şi opteazã pentru menţinerea cotei TVA la 24 la sutã pânã când se va observa cã bugetul se va încadra în deficitele convenite cu Fondul.


Potrivit lui Cezar Corâci , există discuţii pentru un nou acord cu FMI.FMI va revizui prognoza privind evoluţia Produsului Intern Brut pe acest an de la minus 0,5 la sutã la minus 1,5 poate chiar 2 la sutã.Potrivit purtãtorului de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale, Dan Matei Agathon, taxele, impozitele, bugetul de stat şi accesarea fondurilor europene au fost principalele teme de de analizã, la întâlnirea dintre reprezentanţii FMI şi cei ai Patronatelor.
 


"Sunt mesaje pe care uneori trebuie sã le descifrezi, pentru cã ele nu sunt chiar aşa directe. Nimeni nu a discutat despre ceea ce se va întâmpla cu TVA, cu taxa unicã, însã este evident cã, concret, ne aşteptãm la o scãdere economicã, din pãcate, în acest an, şi la reluarea activitãţii în special în zona industriei - dar, desigur, în tot ceea ce priveşte economia realã, începând cu anul 2011", a declarat Dan Matei Aghaton la finalul întâlnirii.


Patronatele au reclamat Fondului lipsa de dialog cu guvernul pe marginea mãsurilor anticrizã.


În opinia lui Jeffrey Franks, Fondul ar fi dispus sã accepte majorarea deficitului bugetar dincolo de cea prevãzutã, în condiţiile în care împrumuturile externe ar fi folosite ca garanţii pentru cofinanţarea proiectelor europene.


În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord de împrumut între România şi FMI, Franks a reiterat cã deocamdatã nu au început discuţiile cu Guvernul.


Şeful FMI declarat luni cã Fondul  va avea, "la un moment dat", discuţii cu Guvernul despre modul în care va fi continuatã relaţia cu instituţia financiarã internaţionalã, arãtând cã Executivul şi-a arãtat interesul pentru o nouã colaborare.


El a precizat cã acum discuţiile despre un nou acord sunt "premature", iar parametrii vor fi analizaţi "la un moment dat".
    

Posibilitatea încheierii unui nou împrumut, dupã încheierea actualului acord, în primãvara anului viitor, a fost anunţatã de preşedintele Traian Bãsescu.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
27 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza