Atacuri dure în Parlament pe tema moțiunii de cenzură. AUR amenință cu greva parlamentară

AUR ameninţă că intră în grevă parlamentară, iar şefii Senatului şi Camerei au venit ş ei cu propriile poziţii, opuse celor de ieri ale Birourilor Permanente.

Adăugat: 15 Septembrie 2021
Ultima actualizare:15 Septembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Încă o zi la Parlament cu multe declaraţii pe tema viitorului moţiunii de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi AUR.

Cele două formaţiuni au trecut la contraatac, după ce conducerile celor două Camere au transmis la Curtea Constituţională, cu voturile reprezentanţilor PSD, PNL şi UDMR, că ar da dreptate Guvernului în cazul sesizării privind legalitatea depunerii acestei moţiuni.

AUR ameninţă că intră în grevă parlamentară, iar şefii Senatului şi Camerei au venit ş ei cu propriile poziţii, opuse celor de ieri ale Birourilor Permanente.

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, susţine că după schimbarea compoziţiei Executivului, premierul avea obligaţia să prezinte în termen de cinci zile noi propuneri de miniştri, care să fie apoi aprobate de Parlament.

Anca Dragu: Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii structuri, compoziţiei politice a Guvernului.

Anca Dragu a trimis judecătorilor Curţii şi un punct de vedere în care neagă existenţa unui conflict de natură constituţională, invocat de Guvern, în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi AUR.

Un document similar a fost trimis astăzi şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care afirmă că Parlamentul a acţionat cu bună credinţă în privinţa demersului iniţiat de cele două formaţiuni politice.

Ludovic Orban: Cum adică, Guvernul chiar vrea să decidă Curtea Constituţională că dacă se depune o moţiune de cenzură împotriva unui guvern, ea nu mai poate fi dezbătută şi votată? Argumentul ăsta, că se amână moţiunea după soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, este un argument ridicol.

De altfel, AUR continuă să ceară ca dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să intre pe ordinea de zi a Parlamentului.

Liderul George Simion anunţă că reprezentanţii partidului nu vor mai participă la şedinţele de vot final asupra proiectelor de lege până când acest demers nu va avea câştig de cauză.

George Simion: Dacă săptămâna viitoare nu intră într-un plen reunit moţiunea de cenzură şi este în continuare ţinut în braţe domnul Cîţu de această nouă majoritate parlamentară, atunci intrăm de săptămâna viitoare în grevă parlamentară.

George Simion a declarat că protestul parlamentar va înceta în momentul în care se va stabili un calendar pentru votul asupra moţiunii de cenzură.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Septembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza