Asistenții personali profesioniști vor primi o alocație lunară

Guvernul a decis acordarea unei alocații lunare pentru asistentul personal profesionist.

Adăugat: 18 Iulie 2018
Ultima actualizare:18 Iulie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care urmăreşte să desfiinţeze centrele cu aspecte de cazarmă care găzduiau sute de persoane cu dizabilităţi şi să le înlocuiască cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre respiro şi centre de criză.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte şi o alocaţie lunară care se va acorda asistenţilor profesionişti care îngrijesc persoanele adulte cu dizabilităţi, după cum preciza purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"O altă schimbare priveşte introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist, este vorba despre suma de 600 de lei pentru asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat, pe lună este suma, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar. Alocaţia aceasta se adaugă salariului asistentului. Pentru persoanele cu dizabilităţi, de asemenea, se introduce o legitimaţie care se eliberează de către DGASPC pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap şi în baza legitimaţiei, persoana cu handicap va beneficia de toate drepturile şi facilităţile conferite de lege", a spus Nelu Barbu.

Guvernul a mai adoptat şi un alt act normativ care stabileşte ca pensionarii cu pensii de până la 990 de lei să poată primi medicamente compensate cu 90%.

De asemenea, miniştri au mai adoptat şi o altă ordonanţă de urgenţă propusă de Ministerul Mediului, care are ca obiectiv central creşterea ratei de reciclare a deşeurilor şi introducerea principiului "plăteşti pentru cât arunci", care va fi pus în practică de autorităţile localeAutor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Iulie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza