Armata Română va achiziţiona primul sistem de rachete Patriot

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a anunţat că, până la sfârşitul anului, Armata României va achiziţiona primul sistem de Rachete Patriot.

Adăugat: 27 Septembrie 2017
Ultima actualizare:27 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Armata Română va achiziţiona, până la sfârşitul acestui an, primul sistem de rachete Patriot, a anunţat, astăzi, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, la o reuniune pe teme de apărare.

El a spus, totodată, că au început negocierile cu guvernul american pentru cumpărarea a încă 36 de avioane F-16.

La eveniment a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că este foarte important ca nivelul politic să garanteze un minim de predictibilitate responsabililor cu planificarea în domeniul securităţii.

Şeful statului a subliniat că rezultatul procesului de planificare de ordin strategic trebuie să aibă finalitate; de la asigurarea unei flexibilităţi sporite în domeniul achiziţiilor, până la dezvoltarea de capabilităţi adaptate noilor provocări, de tip convenţional asimetric sau hibrid. Incertitudinea şi impredictibilitatea sunt deja termeni uzuali în evaluarea actualului mediu de securitate, fie că este vorba de situaţia regională, fie de cea internaţională, a precizat Klaus Iohannis.  

"Acesta este şi argumentul pentru care, începând cu Strategia Naţională de Apărare a ţării, continuând cu noile legi privind planificarea apărării şi organizarea Ministerului Apărării Naţionale, am fixat cadrul politic şi legal pentru dezvoltarea şi consolidarea unor astfel de capabilităţi.Este vorba de constituirea a două noi comandamente al forţelor pentru operaţii speciale, respectiv al apărării cibernetice", a spus Klaus Iohannis. 

La rândul său, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a anunţat că, până la sfârşitul anului, Armata României va achiziţiona primul sistem de Rachete Patriot.

"Aşteptăm scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite, pentru a putea să trecem la contractare, să putem achiziţiona primul program. In discuţiile cu co-secretarul apărării, Mattis, noi am solicitat eşalonarea plăţii sistemelor Patriot, pentru că este, pe de-o parte o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziţionarea acestor sisteme", a susţinut  Mihai Fifor. 

În privinţa forţelor aeriene, ministrul apărării a precizat că au fost demarate negocierile cu partenerul american în vederea achiziţionării a 36 de avioane F-16.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza