Apropierea Ucrainei şi R.Moldova de UE, "esenţială pentru România"

Mircea Geoană a declarat că situaţia creată la nivel regional cere o accelerare a relaţiilor transfrontaliere între cele trei state: România, Ucraina şi Republica Moldova.

Adăugat: 28 Martie 2014
Ultima actualizare:28 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Geoană, la dezbaterea de la Chişinău
trimite pe mail

Mircea Geoană, înalt reprezentant al premierului pentru proiecte economice şi diplomaţie publică, susţine că apropierea Ucrainei şi a Republicii Moldova de Uniunea Europeană este esenţială pentru România.

Mircea Geoană a discutat  la Botoşani cu reprezentanţii celor două ţări despre cooperarea economică şi transfrontalieră.

Consulii regionali ai Ucrainei şi Moldovei au apreciat sprijinul pe care îl acordă România în aceste momente de tensiune create de situaţia din Ucraina.

Mircea Geoană a declarat  la Botoşani că situaţia creată la nivel regional cere o accelerare a relaţiilor transfrontaliere între cele trei state: România, Ucraina şi Republica Moldova.

"Evoluţiile care s-au petrecut în ultimele săptămâni..., situaţia pare delicată, în regiune impun din partea statului român o atitudine mult mai energică şi mai activă. Să facem această graniţă de Est şi de Nord a României o graniţă cu dublu sens: protejată împotriva lucrurilor care sunt periculoase pentru noi şi pentru Europa, dar şi capabilă să respire - colaborare, comerţ, trafic de frontieră", a spus Geoană.

Oficialii au atras atenţia asupra crizei din Crimeea.

"Salut decizia Kievului după acţiunea inacceptabilă a Federaţiei Ruse de anexare a Crimeii de a se retrage din CSI. Cu Moldova va semna Acordul de Asociere, cu totul, la final de mai. Salutăm decizia Consiliului European de a devansa data de semnare de la final de august la final de mai pentru Republica Moldova şi Georgia şi, evident, semnarea părţii politice a Acordului de Asociere cu Ucraina este un semnal foarte, foarte important", a spus Geoană.

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boichko, a salutat sprijinul pe care România îl acordă statului său. 

"Ucraina s-a întors la calea europeană. Este foarte bine că am reuşit să semnăm partea politică a Acordului de Asociere cu UE. Sigur că pentru noi în zona asta sprijinul puternic de către statul român înseamnă foarte, foarte mult", a spus Vasyl Boichko.

La întâlnire au mai participat domnul Ion Coşer, consulul general al Republicii Moldova la Iaşi, şi Viorel Tomescu, ministru plenipotenţiar în Ministerul Afacerilor Externe.Autor:
Gina Poenaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza