Aproape jumătate din ţară, afectată de secetă

Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafaţa arabilă a ţării şi a dus la introducerea de restricţii la consumul de apă în câteva judeţe din Moldova.

Adăugat: 26 August 2012
Ultima actualizare:26 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Administraţia Naţională de Meteorologie a informat că sudul, sud-estul şi vestul ţării se confruntă cu o secetă extremă.

ANM informează că la data de 20 August 2012, deficitul de umiditate în cultura de porumb neirigată, pe profilul de sol 0-100 cm, înregistrează valori deosebit de ridicate și ridicate, seceta pedologică fiind extremă, puternică și moderată pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Doar local,  în nordul Moldovei, rezerva de umiditate prezintă valori satisfăcătoare, se mai arată în comunicatul ANM.

Efectul secetei: scumpirea alimentelor

Principalul efect însă al lipsei precipitaţiilor este, după cum susţin fermierii, reducerea producţiei de cereale şi, prin urmare, scumpirea alimentelor, în viitorul apropiat.

Cele mai afectate judeţe sunt Timiş, Covasna, Neamţ, Vrancea, Dolj, Hunedoara, Braşov şi Sălaj.

O situaţie gravă este şi în Iaşi, unde mii de hectare sunt calamitate şi mii de fântâni au secat.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Iaşi au declarat că seceta a afectat culturile în proporţie de 30% şi până la 90%. 2.000 de hectare din suprafaţa totală de 144.000 de hectare au fost calamitate 100%, informează corepondentul RRA.

Cea mai afectată cultură este cea de rapiţă, în proporţie de 80%.

Un raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă arată că la nivelul judeţului Iaşi peste 14.000 de fântâni sunt afectate total sau parţial de secetă.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că au fost transportate cu cisternele peste 100 de tone de apă.

De asemenea, o societate a fost nevoită să dea apă după program pentru aprovizionarea rezervoarelor din mai multe comune ale judeţului Iaşi.

Laptele şi pâinea, mai scumpe

Laptele şi pâinea se vor scumpi din cauza secetei, care a ridicat costurile de producţie şi preţurile materiilor prime, dar a diminuat producţia agricolă, consideră reprezentaţii fermierilor.

"Preţul laptelui va creşte cu 30% până în iarnă pentru că producătorii trebuie să-şi acopere costurile, iar furajele sunt extrem de scumpe. Există fermieri care vând direct laptele prin reţeaua de automate de lapte sau direct în piaţă şi pot modifica preţurile. Însă cei care dau laptele către procesare nu au cum să modifice preţurile decât într-o înţelegere cu procesatorii. Am înţeles că unele fabrici acceptă o majorare de preţ chiar cu 1 septembrie", a declarat, vineri, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş, citat de Agerpres.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Lara Daria Diaconiuc
Adăugat:
26 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza