Apel matinal: Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost invitata rubricii "Apel matinal", de la Radio România Actualități.

Adăugat: 24 Aprilie 2018
Ultima actualizare:24 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Realizator: Ne amintim de întâmplările de ieri de la Guvern, unde a fost afluenţă mare.

Zeci de directori de spitale din întreaga ţară au venit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu reprezentanţii executivului.

Întrevederea a fost convocată, după ce în ultima perioadă au avut loc mai multe proteste spontane ale unor angajaţi din sănătate nemulţumiţi de scăderea veniturilor. Ce au cuprins discuţiile, dar şi ce decizii s-au luat aflăm în continuare de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

Bună dimineaţa, doamnă!

Sorina Pintea: Bună dimineaţa!

Realizator: Am văzut imagini sugestive cu zeci de persoane aşteptând să intre în Palatul Victoria, pentru a-şi spune punctul de vedere. Ce aţi discutat cu managerii de spitale? Întrucât îmi permit să cred, nu cred că au putut să vorbească toţi.

Sorina Pintea: Aşa este, dar au vorbit aproape toţi, pentru că întâlnirea a durat de la ora 13:00 la 17:30 aproximativ, deci au fost multe ore de discuţii, de dezbateri, multe discuţii referitoare la modul în care s-a aplicat Legea salarizării şi regulamentul forurilor. Concluziile au fost multe şi diferite, variate, în sensul că de la interpretarea greşită a modului de aplicare a legislaţiei la neajunsurile legate de diminuarea sporurilor şi încadrarea în limita de 30% a cuantumului sporurilor la anvelopa salarială, limitare normală datorată aplicării Legii 153 a salarizării. Pot să vă spun că problemele au fost, cum să vă spun eu, cam aceleaşi, adică neîncadrare, scăderi de venituri la anumite categorii de personal, dar spre marea mea suprindere, managerii s-au arătat suprinşi, să spun aşa, deşi aveau legea din iulie 2017 şi ştiau foarte clar că trebuie să se încadreze într-un anumit procent. Regulamentul sporurilor, la fel, a fost publicat pe transparenţă decizională la Ministerul Sănătăţii şi puteau să facă nişte simulări. Surpriza nu cred că a apărut în momentul în care au început să lucreze la statele de plată sau când au văzut fluturaşii, şi aceste lucruri se cunoşteau. Problema e că nu s-a gândit nimeni dintre cei de acolo la soluţiile pe care am putea să le adoptăm şi propunerile care au venit din partea lor au vizat un singur lucru, să modificăm legea, să modificăm regulamentul sporurilor, dar lucrul acesta nu este posibil. Adică există o lege, există un buget aprobat pentru sănătate. Prin urmare, trebuie să ne încadrăm în el.

Realizator: În acest moment, ce s-a decis sau practic care sunt urgenţele?

Sorina Pintea: Deci decizia a fost unanimă, hai să constituim grupuri de lucru formate din managerii diverselor spitale, adică manageri din subordinea Ministerului Sănătăţii ca ordonator principal de credite, manageri din subordinea consiliilor judeţene şi locale ca ordonatori principali şi să vedem ce propuneri au ei. Poate împreună reuşim să găsim soluţii mai bune decât până acum. Dar rezultatul trebuie să fie unul singur, aplicăm legea. Acesta este bugetul şi aplicăm legea.

Realizator: Doamna ministru, din câte ştiu eu, aţi fost manager de spital până să preluaţi această funcţie. De curiozitate, v-a contactat vreun alt manager de spital din ţară, pe dumneavoastră sau, în fine, pe cei apropiaţi să vă întrebe ce şi cum?

Sorina Pintea: Da, sigur, am avut multe discuţii înainte şi prin urmare, inclusiv spitalul pe care l-am condus până să fiu ministru. Deci au reuşit să aplice legea şi regulamentul astfel încât să nu existe pierderi de venituri. La fel au mai fost câteva spitale în ţară şi Bucureşti cu care am discutat, cu ai căror manageri am discutat şi nu am avut probleme pentru că, până la urmă, trebuie să gestionăm ceea ce avem. Avem un buget, ăsta este, în cadrul lui trebuie să facem în aşa fel încât lucrurile să fie, să nu existe pierderi de venituri, angajaţii să fie mulţumiţi, pentru că, pe de o parte, ştiţi foarte bine, există creşterile salariale la salarii pentru medici, asistenţi medicali. Celelalte categorii de personal vor intra în grilă progresiv, până în 2022. Doar medicii şi asistentele intră în grila de salarizare la nivelul 2022. Prin urmare, la fel, aceste lucruri se cunoşteau. Iată, categoric, un manager trebuie să aibă grijă ca niciun angajat să nu piardă din venitul avut, în cazul nostru, februarie 2018.

Realizator: Înţeleg că ieri s-a discutat şi despre proteste, mai ales că sindicatele din sănătate au anunţat că vor organiza un miting în această săptămână. S-a vorbit chiar şi de o posibilă grevă. Ce veşti aveţi?

Sorina Pintea: Din câte ştiu eu, calendarul protestelor va continua, dar ce nu înţeleg este de ce nu ne aşezăm cu toţii, inclusiv cu sindicatele, pentru că vă rog să mă credeţi, în perioada de când am preluat Ministerul Sănătăţii până în momentul în care la 1 martie s-a aplicat legea şi regulamentul, am avut aproximativ 20 de întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor, dar explicând acelaşi lucru, acesta este bugetul, haideţi să ne încadrăm în acest buget.

Realizator: Trebuie probabil să negociaţi în continuare, până la urmă, comunicarea între toţi este poate drumul cel mai scurt spre o decizie finală convenabilă tuturor. Vă mulţumesc pentru prezenţa în "Apel Matinal".

Sorina Pintea: Şi eu vă mulţumesc.Autor:
Cătălin Cârnu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
24 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza