"Apel Matinal": Interviu cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu

Anca Dragu: Avem la dispoziţie această anvelopă bugetară de două miliarde de lei pentru 2016 şi încă două miliarde pentru 2017.

Adăugat: 25 Aprilie 2016
Ultima actualizare:25 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Anca Dragu, ministrul Finanţelor
trimite pe mail

"Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Eugen Rusu - Salariaţii din sistemul bugetar care au veniturile la baza grilei sunt primii aflaţi pe lista Ministerului Economiei şi al Finanţelor Publice pentru majorări ale câştigurilor în acest an. Şi tot în acest an, noua lege privind indemnizaţia de creştere a copiilor ar putea intra în aplicare, aşa cum a fost prevăzută. Asta ar însemna că 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile acestei legi. Din ce bani vor fi susţinute aceste eforturi economice aflăm, la "Apel matinal", de la ministrul finanţelor, Anca Dragu, în interviul realizat de Ruxandra Săraru. 

Ruxandra Săraru: Bună dimineaţa, doamna ministru! Sunt convinsă că sunteţi la curent cu ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti, vineri, prin întâlnirea tripartită de la guvern. Avem buget pentru mărirea unei anumite categorii de salarii, aşa cum spunea noul ministru al muncii, Dragoş Pîslaru? 

Anca Dragu: Bună dimineaţa! Da, am luat legătura şi cu domnul Pîslaru, zilele acestea. La Ministerul Muncii va fi acest grup de lucru organizat sub conducerea domnului Pîslaru. Ministerul Finanţelor Publice are un om desemnat în acest grup de lucru şi prevenim asupra acestor calcule, prin care să asigurăm creşterea salariilor în sectorul public, în special pentru salariile aflate la baza grilei. După cum am spus, într-adevăr există inechităţi în sistem, există foarte multe nemulţumiri şi frustrări. Avem la dispoziţie această anvelopă bugetară de două miliarde de lei pentru 2016 şi încă două miliarde pentru 2017, şi încercăm în acest fel să o luăm gradual, să o luăm cu închiderea inechităţilor şi majorări salariale de la baza grilei salariale. 

Ruxandra Săraru: Şi nu numai, pentru că suntem două femei, cu mămicile, avem bani pentru ele la buget? 

Anca Dragu: Pentru mămici, Ministerul Muncii se uită în propriile cheltuieli de asistenţă socială. În această cheltuială intră, în această linie bugetară, în aceste cheltuieli deja alocate, atunci când   -a aprobat bugetul, ne uităm la execuţia bugetară pe primele trei luni. Încercăm să anticipăm cum va arăta această execuţie bugetară pe următoarele două-trei luni, astfel încât la rectificarea bugetară să putem reîntregi bugetul de asistenţă socială de la Ministerul Muncii. Practic, să alocăm resursele necesare. Deci, legea ar putea intra în aplicare aşa cum a fost prevăzută, pe baza economiilor pe care pe vedem deja la buget şi, uneori, mai bune colectări de venituri publice.  

Ruxandra Săraru: Cum stăm cu colectarea la venituri publice?

Anca Dragu: Da, pentru primele trei luni stăm bine, aş spune că stăm peste ceea ce am prevăzut noi în program - cu 6,7%. Vreau să spun că stăm bine chiar şi la TVA, deşi cota de TVA, pe medie, a scăzut cu 26%, pentru că avem scăderi de la 24 la 20, dar şi de la 24 la 9%. Deci, deşi cota de TVA a scăzut, în medie, cu 24%, reducerea veniturilor din TVA este de numai 15%. Asta înseamnă că ANAF-ul şi-a făcut treaba, asta înseamnă că acest consum suplimentar pe care noi   -am văzut în prognozele noastre economice a fost consum alb, nu s-a dus în economia neagră. 

Ruxandra Săraru: Ceea ce e de foarte bine. 

Anca Dragu: Exact, da. Adică asta aş putea spune, că într-adevăr economia a reacţionat chiar mai bine decât am anticipat noi în decembrie. 

Ruxandra Săraru: După participarea la Formaţiunea de Afaceri Economice şi Financiare - ECOFIN -, aş vrea să vorbim acum despre dezbaterile din ECOFIN, care, după cum am înţeles, s-au referit la "Dosarele Panama". 

Anca Dragu: Într-adevăr acest subiect a intrat pe agenda reuniunii informale ECOFIN de la Amsterdan, recent, ca urmare a reacţiei presei şi, în general, a societăţii civile din toate ţările membre ale Uniunii Europene. Şi în România acest subiect este unul foarte important. Este o declaraţie a cinci state europene - Franţa, Germania, Spania, Italia şi UK - pentru schimb de informaţii legate de acţionariatul companiilor, trusturilor sau altor entităţi relevante pentru administraţiile fiscale şi alte instituţii din ţările membre. România este cosemnatară a acestei declaraţii, s-a alăturat imediat acestei declaraţii. Pe parcursul celor două zile în care s-a desfăşurat reuniunea informală, toate ţările membre UE au aderat la această declaraţie. Deci, în acest moment, avem 28 de state membre din 28, toate statele europene, practic, au decis să semneze şi să pună în practică schimbul de informaţii legat de acţionariatul companiilor. 

Ruxandra Săraru: Un mesaj către ascultătorul român?

Anca Dragu: România se bucură de o situaţie economică bună. Pot să vă asigur că la aceste întâlniri europene România este foarte bine reprezentată. România îşi face, şi-a făcut un foarte bun joc la masa europeană şi cred că aceasta este important să ştie toţi românii, suntem o ţară europeană cu drepturi depline şi stăm cu fruntea sus la masa europeană.

AUDIO Interviul integral

Transcrierea interviului- Agenţia de presă RADORAutor:
Ruxandra Săraru
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza