APEL MATINAL. Interviu cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a fost invitatul rubricii Apel Matinal de la Radio România Actualități.

Adăugat: 8 Mai 2018
Ultima actualizare:8 Mai 2018

Politica Romaneasca
Foto: Adrian Vasilescu
trimite pe mail

Realizator: Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât ieri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/an de la 2,25%/an, cât fusese până acum. Este cea de-a treia creştere a ratei dobânzii de politică monetară din acest an decisă de banca centrală, care a mai hotărât şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%/an de la 1,25%/an, precum şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare. Acesta înseamnă, pe de o parte, că băncile ar putea da credite mai scumpe, iar pe de altă parte că vor putea acorda şi dobânzi mai mari celor care au depozite bancare. Confirmări sau nu primim chiar acum de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Bună dimineaţa.
Care sunt motivele care au dus la această hotărâre pe care a anunţat-o BNR?

Adrian Vasilescu: Un singur motiv: inflaţia. Pentru că, dacă la începutul acestui an am intrat clar într-un proces de dezinflaţie şi acest proces de dezinflaţie a fost determinat tocmai de cele două măsuri din ianuarie şi februarie ale BNR, mărirea dobânzii de politică monetară, iată că în aprilie au venit din nou nişte evenimente care ar putea - şi chiar cred că aşa se va întâmpla - să reîntoarcă inflaţia după trei luni de dezinflaţie. Şi mă refer, în primul rând, la începutul lunii aprilie a intervenit o creştere a accizei la tutun şi sunt în România şapte milioane de fumători şi fumează mult. Am văzut că, chiar dacă la sfârşitul trimestrului unu, când INS a comunicat cifrele cheltuielilor şi veniturilor în gospodăriile populaţiei, pentru prima dată după mulţi ani s-a produs o apropiere între procentajele de la cheltuielile pentru tutun şi alcool şi cele de la îmbrăcăminte şi încălţăminte. Dar asta nu pentru că s-a micşorat numărul celor care fumează, ci probabil că a crescut numărul celor care au mai multe preocupări pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Şi, pentru prima dată, s-au apropiat procentajele. Dar această acciză a lovit puternic în inflaţie şi vom vedea peste câteva zile, când vor veni cifrele de la INS, că probabil dezinflaţia a intrat într-un /.../ s-a închis şi acum trebuie să luptăm cu alte măsuri, deci cu dobânzi mai mari, că nu există un mai bun antidot pentru inflaţie decât dobânda mai mare, ca să îi dăm din nou în cap inflaţiei.

Realizator:
Apropo de ce spuneaţi mai devreme, shoppingul rămâne la mare modă in România şi mai cu seamă mă uimeşte totuşi constatarea că sunt şapte milioane de fumători în ţara noastră, mai bine de 1/3 din populaţie. Dar ce ne aşteaptă de acum încolo?

Adrian Vasilescu: Prognoza BNR este foarte limpede. Până la sfârşitul anului intrăm într-un proces de dezinflaţie şi, dacă acum cifrele inflaţiei, rata anuală e în jur de 5%, până la sfârşitul anului ea va ajunge la 3,5%. Asta înseamnă că vom intra în ceea ce numim noi ţinta de inflaţie. E o strategie a BNR într-un program de ţintire a inflaţiei.

Realizator: Apropo de aşteptările pentru acest an, cursul de schimb euro-leu va continua să crească, să se modifice?

Adrian Vasilescu: Ştiţi bine că la această întrebare nu există răspuns de la BNR, pentru că orice răspuns ar putea să influenţeze piaţa. Sunt doi indicatori: dobânda şi cursul valutar pe care noi facem prognoze ale BNR, dar niciodată aceste prognoze nu devin publice.

Realizator:
Da, pentru că într-adevăr s-ar induce o anumită stare de teamă poate în rândul nostru, al tuturor. Apropo însă de ultimul anunţ al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, încerc să citez, sper să nu greşesc: "Anul viitor îmi voi înceta activitatea". Cum comentaţi?

Adrian Vasilescu:
Nu pot să comentez decât aşa cum s-a desfăşurat convorbirea. Pentru că am rămas şi eu surprins cu câtă fermitate a dat un site ştirea bombă că guvernatorul îşi va înceta activitatea anul viitor. A fost o întrebare: 'Veţi mai continua anul viitor?' Şi guvernatorul a spus: anul viitor voi împlini 70 de ani. Mai pot să continui? A fost o întrebare de fapt. Şi la această întrebare 'dacă mai pot să continui?' a apărut o ştire fermă şi pot să vă spun şi o nostimadă. Au fost mulţi jurnalişti în sală şi unul singur a văzut un răspuns categoric. Au început să sune telefoanele din redacţii şi să le reproşeze jurnaliştilor care erau în sala BNR că de ce ei nu au prins ştirea? Deşi cei mulţi au înţeles bine ce au fost acolo.

Realizator: Da. De regulă se spune că a fost o ştire fabricată. Nu vorbim, poate, nici de o veste falsă, dar cu siguranţă vom primi confirmări sau infirmări chiar de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Vă mulţumesc, dle Adrian Vasilescu pentru prezenţa în "Apel matinal". Cu siguranţă specialiştii au înţeles exact cele ce ne aşteaptă. Noi, publicul, care nu prea ştim şi nu avem noţiuni de economie, rămânem în continuare atenţi la astfel de detalii.Autor:
Cătălin Cârnu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza