Antonescu: Încheierea MCV trebuie să fie o prioritate

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, vrea închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, de comun acord, cu Comisia Europeană. El propune închiderea Mecanismului până la sfârşitul anului, odată cu elaborarea unei noi Constituţii.

Adăugat: 1 Februarie 2013
Ultima actualizare:1 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că încheierea MCV trebuie să fie o prioritate pentru Parlament, Guvern, Preşedinţie şi alte instituţii, el precizând că nu se referă la o întrerupere a relaţiilor cu Comisia Europeană în domeniul justiţiei.
    
Antonescu a spus că MCV ar fi trebuit să dureze, conform înţelegerilor iniţiale, până în 2010, iar acest termen a trecut. 

Senatorul a precizat că menţinerea MCV aduce ''prejudicii'' imaginii externe a României.
    
"Trebuie să fie o prioritate a României închiderea Mecanismului, ceea ce nu înseamnă sub nicio formă întreruperea discuţiilor cu CE. Este interesul României ca, în condiţii agreate de CE, să încheie un subiect care pare să devină fără sfârşit şi care, în condiţiile actuale, îi aduce prejudicii. Acest Mecanism atrage după sine o imagine de neclaritate asupra României", a spus Antonescu

El propune închiderea Mecanismului până la sfârşitul anului, odată cu elaborarea unei noi Constituţii.

"Eu cred că subiectul  modificării Constituţiei - la care şi CE face trimitere, va dura cel puţin şase luni, dar cred că în acest timp se pot stabili şi obiectivele care ar trebui atinse, modificarea unor legi dacă este cazul, numirea unor procurori generali astfel încât, după intrarea în vigoare a noii Constituţii, să avem un bilanţ real, iar la finele lui 2013 România să iasă de sub acest MCV. Eu cred că putem găsi până la finele lui 2013 o soluţie. (...) Nu putem însă să facem singuri acest calendar. El trebuie convenit cu Comisia. Trebuie finalizat în primul rând în Guvernul României şi apoi discutat cu CE'', a susţinut el.
    
Crin Antonescu a precizat că din cauza prelungirii MCV, de la criteriile foarte clare şi benchmark-urile stabilite înainte de aderare s-a ajuns la elemente noi, "care pot complica la nesfârşit situaţia".
    
Senatorul a mai spus că autorităţile de la Bucureşti doresc să ştie cât mai durează monitorizarea în cadrul MCV.

 Raportul MCV are "o serie de inadvertenţe, interpretări şi confuzii legate de legislaţie"

    
Preşedintele Senatului a afirmat că raportul MCV conţine mai multe inadvertenţe, interpretări şi confuzii în ceea ce priveşte legislaţia românească, criticând o serie de referiri la regimul parlamentarilor sau numirea procurorilor şefi.
    
Crin Antonescu a susţinut că regimul parlamentarilor români este mult mai strict decât în alte ţări europene.
    
"Cu ce este diferit regimul parlamentarului din România de regimul parlamentarului din alte ţări europene? Eu pot da numeroase exemple din care să rezulte că regimul parlamentarilor români este mult mai strict sub aspectul incompatibilităţilor, sub aspectul conflictului de interese, sub aspectului regimului imunităţii, în raport cu parlamentari din state de o indiscutabilă şi consacrată democraţie: Germania, Franţa, Italia", a susţinut Antonescu.
    
Totodată, senatorul a criticat referirile din raportul MCV în ce priveşte recomandarea demisiei parlamentarilor aflaţi în incompatibilitate.
    
"Nu avem de ce să cerem cuiva şi nu avem cum să impunem demisia cuiva. E o situaţie absurdă, nimeni nu poate impune demisia. Poţi să ai măsuri legislative prin care suspenzi, să demiţi, să arestezi...dar să impui cuiva demisia nu poţi, pentru că este un act unilateral de voinţă", a spus Antonescu.
    
El a ţinut să menţioneze că este regretabil faptul că în cazul deputatului Ion Stan nu s-a decis ridicarea imunităţii, însă a amintit faptul că senatorul Cătălin Voicu a petrecut ca parlamentar mai multe luni în arest preventiv.
    
"Lucrurile sunt cumva amestecate şi nu poate fi acuzat în genere Parlamentul României că obstrucţionează justiţia, în niciun caz", a afirmat preşedintele Senatului.

Antonescu: Comisia Europeană insistă pe un mecanism paralel cu legea din România
    
Crin Antonescu a mai criticat faptul că în rapoartele CE au fost curpinse interpretări, "deschideri în alte zone" decât cele convenite iniţial, inadvertenţe şi chiar confuzii legate de texte constituţionale.
    
În ceea ce priveşte noii şefi ai Parchetului şi DNA, el a admis faptul că trebuie deplâns faptul că nu s-au materializat numirile acestora, însă CE insistă pe un mecanism paralel cu legea din România.
    
El a menţionat că a complica lucrurile cu "tot felul de competiţii televizate" este de natură să întârzie procesul şi să inhibe dorinţa de a candida la aceste funcţii de procurori şefi.
    
De asemenea, Antonescu a comentat referirile oficialilor europeni cu privire la sistemul politic polarizat din România.
    
"Referirea din raport - pe care mărturisesc că nu am înţeles-o - la ce trebuie să facă partidele politice ca în România să existe un sistem mai puţin polarizat, mărturisesc că nu văd de ce Comisia, atunci când vorbeşte despre justiţie şi MCV, are prescrieri pentru partidele politice şi ce înseamnă un sistem politic mai puţin polarizat", a adăugat el.
    
Pe de altă parte, preşedintele Senatului a afirmat că în cazul ultimului raport al CE privind MCV poate fi observat un ton "mai puţin partizan".
    
"E limpede că s-a căutat un ton mai puţin partizan decât altă dată, e limpede că s-au reiterat valori extrem importante şi principii extrem de importante în jurul cărora, sau în lumina cărora, să acţioneze autorităţile române în continuare. Aceste lucruri sunt de salutat, dar când mergem la detalii vedem că tocmai prelungirea acestui mecanism poate aduce complicaţii", a susţinut Crin Antonescu.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
1 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza