Andronescu: Nu se amână introducerea clasei pregătitoare

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, că, deşi proiectul de lege privind amânarea aplicării masurii introducerii clasei pregatitoare a trecut de Camera Deputaţilor, aceasta va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2012 - 2013.

Adăugat: 11 Septembrie 2012
Ultima actualizare:11 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Educaţiei apreciază că proiectul iniţiat de trei parlamentari de amânare a clasei pregătitoare cu încă un an nu are nici o şansă să fie adoptat în Senat.

Ecaterina Andronescu susţine că la această dată sunt asigurate în majoritatea unităţilor şcolare toate condiţiile necesare clasei pregătitoare.

"Toate şcolile sunt pregătite să primească aceşti copii, iar în ceea ce priveşte locul în care această clasă se desfăşoară în şcolile gimnaziale anul acesta ceea ce pot să vă asigur este că această clasă va rămâne în învăţământul obligatoriu. Iniţiativa legislativă a domnului Giurgiu, dacă nu mă înşel, este pornită pe proceduri parlamentare de mai bine de o jumătate de an, când lucrul acesta mai era fezabil. Acum nu mai este posibil", a spus ministrul.

Ministrul Andronescu a afirmat că "iniţiativa legislativă a deputatului Giurgiu a indus multă lume în eroare, dar ea a trecut de Camera Deputaţilor".

"Clasa pregătitoare rămâne parte a învăţământului obligatoriu. Aşa spune legea şi nimeni nu este mai presus de lege. Iniţiativa legislativă a deputatului Giurgiu a indus multă lume în eroare, dar ea a trecut de Camera Deputaţilor. Camera nu este, însă, decizională. Camera decizională este Senatul şi sigur acest lucru nu va rămâne aşa", a precizat Andronescu.

Introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost apreciată încă de la început ca fiind o idee nepotrivită, forţată şi nefinanţată care va aduce în şcoli la un loc copii de 5 ani şi tineri de 18 ani, motiv pentru care, după primul semestru va fi făcută o evaluare.

Deputaţii au adoptat tacit propunerea legislativă

Proiectul de lege prin care deputatul Mircia Giurgiu cerea amânarea aplicării măsurii introducerii clasei pregătitoare, pe motiv că aceasta nu ar putea fi implementată începând cu anul şcolar 2012-2013, a trecut luni de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită.

Preşedintele de şedinţă Viorel Hrebenciuc a anunţat în plen că termenul pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit, prin urmare propunerea legislativă se consideră adoptată.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea art.361 alin.(3) lit.a) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul amânării aplicării măsurii introducerii clasei pregătitoare, pe motiv că aceasta nu ar putea fi implementată începând cu anul şcolar 2012-2013.

Iniţiatori sunt Mircia Giurgiu, Petru Movilă şi Tudor Ciuhodaru. Senatul este camera decizională pe acest act normativ.Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
11 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza