Ambasadorul Ucrainei la București, invitat la discuții de ministrul pentru românii de pretutindeni

Noua lege a învăţământului adoptată recent de Parlamentul de la Kiev prevede, între altele, că în licee şi facultăţi se va preda exclusiv în limba oficială de stat, ucraineană. Legea a nemulțumit România.

Adăugat: 8 Septembrie 2017
Ultima actualizare:8 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni
trimite pe mail

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac l-a invitat astăzi  pe ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru a discuta despre nou adoptata lege a învăţământului, care - în opinia autorităţilor române - va limita dreptul etnicilor români de a învăţa în limba maternă.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Victor Micula, va merge la Kiev săptămâna viitoare pentru a discuta cu autorităţile ucrainene despre acelaşi subiect.

Adoptarea acestei legi a stârnit nu doar nemulţumirea României, ci şi a altor state vecine Ucrainei.

Noua lege a învăţământului adoptată recent de Parlamentul de la Kiev prevede, între altele, că în licee şi facultăţi se va preda exclusiv în limba oficială de stat, ucraineană, în timp ce limba maternă va putea fi utilizată în continuare doar în grădiniţele şi în şcolile elementare.

Peste o jumătate de milion de etnici români din Ucraina vor fi afectaţi de noua lege, care le limitează posibilitatea de a studia în limba maternă.

Ministerul român de Externe şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu noua lege ucraineană a învăţământului, iar ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat Ucraina că 'a înjunghiat Ungaria pe la spate', estimând că numeroase şcoli maghiare din regiunea Transcarpatia vor avea de suferit.

Nu există încă o reacţie a Rusiei pe acest subiect, în condiţiile în care minoritatea rusă din Ucraina este cea mai numeroasă şi în contextul relaţiilor extrem de tensionate dintre cele două state după anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.

Comunităţile română şi maghiară din Ucraina, concentrate în cea mai mare parte în regiunea Transcarpatia, au cerut preşedintelui Petro Poroşenko să nu promulge noua lege a învăţământului, însă liderul de la Kiev a salutat deja adoptarea noii legi despre care a spus că reformează domeniul educaţiei şi oferă Ucrainei cheia spre viitor.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza