"Alo, alo, aici Radio Bucureşti!" Radio România împlineşte 91 de ani de la înfiinţare

Radio România împlineşte astăzi 91 de ani de la înfiinţare.

Adăugat: 1 Noiembrie 2019
Ultima actualizare:1 Noiembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În ziua de 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, se difuza în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România. "Alo, alo, aici Radio Bucureşti!" - au fost primele cuvinte rostite la microfon, de preşedintele instituţiei de atunci, Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei româneşti.

De-a lungul anilor, la Radio România au putut fi auzite vocile unor personalităţi care au marcat istoria ţării noastre.

Printre acestea, Nicolae Iorga,  savant şi conferenţiar la Radioul public, în perioada interbelică.

Nicolae Iorga: Vine un moment când un /act/ e rupt în două prin direcţii opuse: în clasa conducătoare, care numai poate conduce fiindcă nu înţelege poporul, şi în clasa muncitoare, care nu se mai poate ridica pentru că drumul ei /.../ a fost închis. A admira o civilizaţie străină vrednică de respect e o datorie. A o imita fără schimbare e o umilinţă şi una fără folos. Popor civilizat este acela care a ajuns să satisfacă sănătos şi armonios nevoile sale cele adevărate, înălţate către un ideal care întrece cerinţele vieţii elementare şi biruie egoismul individual. (Fragment  dintr-un discurs despre tradiţie şi civilizaţie).

Ziua Porţilor Deschise la Radio România

La sediul Radio România, din strada General Berthelot din Capitală, a fost, ieri, Ziua Porţilor Deschise.

Vizitatorii au fost conduşi la Agenţia de Presă RADOR, la Radio România 3 Net "Florian Pittiş", la Bucureşti FM, Antena Satelor, Studioul "Paul Grigoriu" al Radio România Actualităţi sau la Studioul "Mihai Zorra" al Redacţiei Teatru, traseu urmat şi de reporterul RRA Alla Stâncaru. 

Cu prilejul aniversării Radio România, preşedintele director general al societăţii, Georgică Severin, a adresat un mesaj în care îşi exprimă speranţa că, anul viitor, Ziua Radioului va fi sărbătoare naţională.

Concert extraordinar al Orchestrei Naţionale Radio

Ziua Radio România va fi marcată, în această seară, de la ora 19:00, la Sala Radio, printr-un concert-eveniment susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu.

Va putea fi ascultat Concertul numărul 2, pentru pian şi orchestră, de Rahmaninov, în interpretarea solistică a pianistului Horia Mihail.

Programul serii mai cuprinde lucrarea compozitorului român Filip Lazăr, "Ringul", şi "Simfonia cu orgă", semnată de Camille Saint-Saëns.

De asemenea, în foaierul Sălii Radio, poate fi vizitată, până la data de 5 noiembrie, expoziţia "Afganistan: Chipuri ale războiului", a corespondentului Radio România Actualităţi Ilie Pintea.

El a surprins zâmbetele copiilor afgani, tricolorul de pe uniforma militarilor români sau instantanee din viaţa de zi cu zi în satele de lângă Kandahar. 



Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Noiembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza