Alianţa PSD-ALDE pregăteşte noul cabinet

Informaţii oficiale, credibile, nu există, deocamdată, nici asupra formei cabinetului și nici asupra persoanelor nominalizate pentru fiecare portofoliu.

Adăugat: 19 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:19 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Alianţa PSD-ALDE pregăteşte noul cabinet cu care noul premier desemnat, Viorica Dăncilă, va cere Parlamentului votul de învestitură.

Lucrurile se petrec în spatele uşilor închise şi într-un cerc destul de mic al celor două conduceri.

Informaţii oficiale, credibile, nu există nici asupra formei cabinetului, deşi este mai probabil ca el să păstreze actuala configuraţie şi cu atât mai puţin asupra persoanelor nominalizate pentru fiecare portofoliu.

Cele două formaţiuni lasă să se înţeleagă că nu se tem de votul din Parlament, dar opoziţia pare tot mai hotărâtă, cel puţin declarativ, în încercarea de a bloca un al treilea guvern PSD-ALDE.

Liberalii consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis a avut motive serioase şi spun că o respectă, deşi au propus alegeri anticipate sau formarea unei noi majorităţi parlamentare, fără PSD.

Liderul PNL, Ludovic Orban, anunţă categoric că senatorii şi deputaţii partidului vor vota împotriva învestiri noului executiv, iar de săptămâna viitoare vor începe discuţiile şi cu alţi parlamentari, inclusiv din coaliţia PSD-ALDE, pentru a-i convinge să se alăture acestui demers.

"Vom avea discuţii în cursul sptămânii viitoare cu toţi actorii relevanţi şi de asemenea, cu orice parlamentar care considerăm noi că se poate vorbi cât de cât normal. Vom încerca să utilizăm argumente pe care le avem la dispoziţie pentru a-i convinge pe acei parlamentari care au rămas normali în majoritatea parlamentară, să nu voteze învestirea acestui Guvern. Doamna Dăncilă nu are nicio calitate ca să exercite funcţia de prim-ministru. Probabil singura calitate este că se potriveşte portretului robot de slugă perfectă a lui Dragnea, că altă calitate nu există. Este, după părerea mea, o sfidare la adresa românilor să vii cu asemenea propunere de premier", spune Ludovic Orban.

În replică, social-democraţii afirmă că demersul liberalilor nu are nicio şansă.

"Încă şi cei din PNL sunt şocaţi de declaraţiile astea care apar la nivelul conducerilor, cu promisiuni de unificare, cu dreapta, cu USR-ul şi cu PMP-ul. Toată lumea ştie că PSD-ALDE are majoritatea confortabilă în Parlament. Se anunţă, cum începe activitatea în Parlament, vor mai fi câteva treceri spectaculoase de la PNL, PDL către ALDE în contextul în care cei din aşa zisa-opoziţie sunt tot mai penibili pe zi ce trece şi liberalii adevăraţi se crucesc şi nu se mai regăsesc în această structură struţo-cămil şi lucrurile merg aşa cum le-am anunţat", a susținut secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Social-democraţii se vor reuni luni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a stabili noua echipă guvernamentală.

Totodată, legislativul va fi convocat în sesiune extraordinară astfel încât votul de învestitură să fie dat în 29 ianuarie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza