Aleşii locali vor primi pensii speciale

Potrivit unui proiect adoptat de Senat, aleşii locali vor primi pensii speciale. Pensia specială de ales local nu poate fi cumulată cu cea de parlamentar.

Adăugat: 22 Iunie 2016
Ultima actualizare:22 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi pensii speciale, după cel puţin un mandat întreg, a hotărât, astăzi, Senatul, în calitate de for decizional.

Proiectul adoptat prevede că nu vor beneficia de această indemnizaţie cei care au fost condamnaţi definitiv cu executare în exercitarea funcţiei, iar pensia specială de ales local nu poate fi cumulată cu cea de parlamentar.

În timpul dezbaterilor, liberalii au susţinut că acest proiect de lege ar avea o tentă populistă, iar senatorul PNL Octavian Motoc a argumentat că primarii ar trebui să aibă salarii mai mari, nu pensii speciale. 

"Grupul parlamentar liberal se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii sociale. Nu avem nimic cu primarii. Avem nevoie cu toţii de ei în activitatea pe care o desfăşoară în cadrul comunităţilor locale, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepţii de această natură", a spus Octavian Motoc.  

La începutul acestui an, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională o lege similară prin care erau introduse pensii speciale pentru aleşii locali, dar reprezentanţii PSD au susţinut că aspectele care contraveneau Legii fundamentale au fost înlăturate din noul text al proiectului, care a fost adoptat astăzi.  

"Comisia pentru constituţionalitate a analizat în două rânduri fiecare motivaţie a Curţii Constituţionale şi a pus în acord fiecare motivaţie de neconstituţionalitate şi am ajuns în situaţia în care avem astăzi un text constituţional. De aceea, probabil o parte din reprezentanţii PNL în Comisia pentru constituţionalitate au votat acest raport", a susţinut Ovidiu Donţu, senator social-democrat. 

Proiectul prin care aleşii locali vor primi pensii speciale a fost adoptat cu 101 voturi pentru, 6 abţineri şi doar un vot împotrivă şi va fi trimis preşedintelui României pentru promulgare.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza