Aleşii locali vor avea pensie la finalul mandatului

Comisia de Cod Administrativ a decis, astăzi, că aleşii locali vor avea pensie la finalul mandatului şi, de asemenea, a modificat regimul incompatibilităţilor pentru aceştia.

Adăugat: 6 Iunie 2018
Ultima actualizare:6 Iunie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă, au decis parlamentarii care elaborează Codul Administrativ.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată, mai arată amendamentul care a trecut cu majoritate de voturi din partea PSD şi PNL.

Singurul vot împotrivă a aparţinut sentorului USR, Florina Pesadă.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. De asemenea, se arată în amendament, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului în domeniul Administraţiei Publice.

De indemnizaţia pentru limita de vârstă nu beneficiază aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în această calitate, a unei infracţiuni de corupţie.

Totodată, parlamentarii au mai decis că aleşii locali nu sunt incompatibili cu funcţia pe care o deţin dacă au calitatea de persoană fizică autorizată sau persoană care exploatează o întreprindere individuală sau una familială.

Cu puţin timp în urmă, comisia a dat raport favorabil noului Cod Administrativ, cu 12 voturi pentru şi unul împotrivă.

Proiectul va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Iunie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza