Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.

Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale

Articol de Alina Bordeiaşu, 03 Noiembrie 2019, 17:32

Din programul de astăzi al candidaţilor la prezidenţiale amintim: Klaus Iohannis, candidat PNL pentru un nou mandat de şef al statului participă, la Sibiu, la Gala "Femeile liberale premiază excelenţa", Dan Barna, candidatul alianţei USR-PLUS, îşi va prezenta, proiectul de preşedinte la Cluj, iar Viorica Dăncilă, care candidează din partea PSD, se află în vizită electorală în judeţul Vrancea.
*
Dan Barna, candidatul USR- PLUS,
spunea, ieri, la Baia Mare, că cetăţenii, mai ales cei tineri, vor să se implice în politică, pentru că îşi doresc o schimbare.

Dan Barna: Am discutat chiar cu toate categorile de băimăreni și fiecare dintre ei au spus explicit că e nevoie de o schimbare și că așteaptă ca statul român şi o nouă clasă politică și tinerii, de fapt, să se implice și să conteze în politica din România, fapt pentru care vă încurajez și transmit acest mesaj: haideți la vot pe 10 noiembrie, este o ocazie pentru România să avem un tur doi fără PSD, este ocazie pentru România să putem deschide porțile spre acea modernizare pe care o așteptăm de treizeci de ani!

*
Candidatul PNL, preşedintele Klaus Iohannis, i-a îndemnat pe primarii PNL să discute mult cu oamenii în această campanie, pentru ca aceștia să fie cu adevărat informați.

Klaus Iohannis: Este foarte important să spunem oamenilor ce vrem să facem cu România, iar voi știți foarte bine din campaniile locale și le spuneți oamenilor, fiecare, localitatea lui ce dorește să facă, cât de important este ca proiectele să nu fie doar finanțabile, să fie proiecte care aduc o îmbunătățire netă pentru comunitate, ca întreaga abordare să fie sustenabilă.
*

Mircea Diaconu, candidatul susţinut de alianţa electorală "Un om", merge în turneu prin ţară, cu maşina personală. Ieri a ajuns la Piatra Neamţ, pentru a discuta cu oamenii pe diverse teme,

Mircea Diaconu:ARO este, dacă vreți, o formă de protest a mea, singura pe care am mai găsit-o, la distrugerea, eliminarea firmei, a brandului ARO, unul dintre brandurile româneşti de marcă care, înainte de '89, avea o piață mondială. Eu am să țin ARO cât pot şi eu şi cât trăiesc eu /şi o s-o ţină şi copiii mei/, să ştiţi, în viaţă. Cum o să renunţi? Dar e maşină de epocă, maşină de hobby, e maşină de suflet, o ţin, o îngrijesc, o ţin la zi. Până la marginea Bucureştiului am voie, numai în centru n-am voie să mă duc.

*
La Arad, Viorica Dăncilă - PSD - spunea că alegătorii s-au arătat preocupaţi de situaţia politică actuală, în condiţiile în care nu ştiu ce măsuri vor fi luate de viitorul executiv.

Viorica Dăncilă:Am mers foarte mult în teritoriu, întrebarea care a fost în fiecare localitate: "Ce se întâmplă cu noi, ce vom face în perioada următoare?", o întrebare care denotă incertitudinea dar și grija pentru ziua de mâine. Am crezut că niciodată românii nu vor mai trece prin asemenea situație, am crezut că nu o să mai văd niciodată îngrijorare pe fața pensionarilor, că nu o să mai văd îngrijorare pe fața oamenilor că își pot pierde serviciu în pragul sărbătorilor.

*
"Ar trebui să vorbim despre: educaţie, sănătate, economie, securitate", adică teme reale din societate - spunea la Sibiu candidatul PMP, Theodor Paleologu.

Theodor Paleologu: Ar trebui să vorbim despre cum schimbăm în mod radical educația în țara asta, despre meritocrație, despre câtă impostură și câtă incompetență găsim la toate nivelurile administrației în România, ar trebui să vorbim despre impozite, despre taxe - astea sunt teme cu adevărat importante. Or, fuga de dezbatere și bruiajul printr-o o criză guvernamentală regizată, practic, sapă groapa democrației în România.

*
Şi pentru candidatul UDMR, Kelemen Hunor, importante sunt, în această campanie teme ca educaţia şi mediul.

Kelemen Hunor: Și vom aborda educația, că este domeniul cel mai important dacă vrem să schimbăm mentalitatea și dacă vrem să investim în viitor, trebuie să investim în generațiile care vor veni după noi, și asta înseamnă educație. Vom vorbi despre mediu, despre protejarea mediului, despre dezvoltarea durabilă, fiindcă trebuie să lăsăm o țară mai bună moștenire decât ţara pe care am primit-o noi, generația noastră.

RRA: "Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale"ora 17:00. Realizator: Petruţa Dinu.

Candidații înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni şi echipele lor de companie se află în teritoriu pentru a-i convinge pe români să le acorde votul la scrutinul ce va avea loc peste o săptămână.

Astfel, Mircea Diaconu, candidat susținut de PRO România şi ALDE la alegerile prezidențiale, le-a mărturisit simpatizanților săi din Piatra Neamț că va continua să își desfășoare propria campanie electorală în același mod, indiferent de rezultatul sondajelor de opinie:

Mircea Diaconu: Nu mă uit deloc în partea asta, nici nu am timp de niciun fel. În primul rând că sondajele sunt în mişcare. Se întâmplă ceva şi iarăşi se mişcă cifrele, nu are niciun sens să mă uit acolo, pe de altă parte nu fac nimic altceva. Deci dacă mi-am propus să fac într-un fel campanie, aşa o fac până la capt şi fac în această campanie exact ce cred şi cum simt şi atâta tot, nimic altceva.
*
Profesorul Theodor Paleologu, candidat susţinut de PMP, le-a vorbit tinerilor din Iaşi despre viziunea sa privind educaţia din România:

Theodor Paleologu:O schimbare radicală a educaţiei trebuie să înceapă cu profesorii, dându-le un statut şi, în acelaşi timp, o renumeraţie corespunzătoare, dar asta implică şi obligaţii şi cred că cel mai important lucru este schimbarea modului de predare, pentru că scopul educaţiei este formarea de indivizi autonomi, autonomie intelectuală, morală, profesională. Or, în şcolile și în facultățile noastre autonomia este descurajată.
*
Candidata Partidului Puterii Umaniste, Ramona Bruynseels, le-a prezentat simpatizanţilor săi din Mamaia propria viziune privind rolul unui preşedinte:

Ramona Bruynseel: Mai mult ca niciodată parcă România are nevoie de un președinte dedicat oamenilor, de un președinte care iubește oamenii și căruia îi face plăcere să facă lucruri pentru oameni. Zidurile Palatului Cotroceni ar trebui să nu mai existe, nici în imaginea noastră și imaginația noastră, ar trebui să le dărâmăm și, în final, știți, să-l vedem pe președinte cât mai multe printre oameni.

*

Secretarul general al social-democraţilor, Mihai Fifor, le-a cerut clujenilor să se mobilizeze pentru susținerea candidatei PSD, întrucât, spune el, Viorica Dăncilă are toate calitățile pentru a deveni viitorul șef al statului.

Mihai Fifor: De aproape doi ani stă dreaptă, demnă, cu mult curaj în faţa românilor şi în faţa lumii întregi, vorbind fără frică şi fără niciun fel de reţinere despre această ţară, despre locuitorii acestei ţări, muncind pentru oamenii aceştia frumoşi şi cu dăruire.

Viorica Dăncilă se află astăzi în turneu electoral în judeţul Vrancea, aminteşte corespondentul nostru Gabriel Sava.
*
Candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale este Klaus Iohannis, președinte din 2014.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan le-a amintit liberalilor din Târgoviște mai multe momente de implicare din partea actualului președinte, unul din ele fiind cel în care Klaus Iohannis a participat la un protest pro-justiție îmbrăcat cu o geacă de culoare roșie.

Rareș Bogdan:Este vital, pentru că un președinte își apără țară atunci când este nevoie, coboară în mijlocul oamenilor, își ia geaca roșie și spune: până aici! Doar peste mine veţi reuşi să acaparaţi instituțiile statului din ţara mea. Şi același președinte trebuie să țină echilibrul și imaginea unei țări atunci când această țară părea că va cădea de pe harta națiunilor cu democrație funcțională, atunci președintele punea mâna pe telefon, urca în avion și îi convingea pe partenerii noștri că România nu va derapa.

Președintele Klaus Iohannis participă de la această oră la "Gala femeilor liberale premiază excelența", care are loc la Sibiu.

Iar Dan Barna, candidatul alianţei USR PLUS le va prezenta peste o oră clujenilor proiectul său de președinte, alături de Dacian Cioloș, propunere alianței pentru funcția de prim-ministru.

Anterior, fostul premier arătata că alianța pregătește un program de guvernare.

Dacian Cioloș: Pe lângă acest proiect esențial al alegerilor prezidențiale, noi vrem să arătăm românilor că suntem gata să conducem și să guvernăm România cu oameni cinstiți și cu oameni competenți. Noi suntem conștienți de faptul că va trebui în cel mai scurt timp să răspundem la așteptările oamenilor de a pune pe masă un proiect cu adevărat consistent și pentru președintele României, și pentru guvernare.

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite