Alegeri prezidențiale 2019. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.

Adăugat: 23 Octombrie 2019
Ultima actualizare:23 Octombrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Candidaţii înscrişi în cursa pentru Cotroceni continuă campania în teritoriu pentru a le prezenta simpatizanţilor proiectele lor de preşedinte. Mircea Diaconu,  ajunge în jurul orei 12:30 în Parcul Dragalina din Caransebeş, iar la ora 17:30 în Piaţa 1 Decembrie din Reşiţa.

Ninel Peia, candidat al Partidului Neamul Românesc, merge de la ora 12:00 în Bacău, iar candidatul USR-PLUS Dan Barna va fi prezent la Arad.

*

Candidata PSD Viorica Dăncilă începe un turneu electoral în județul Suceava şi va ajunge în Rădăuţi, mai apoi, la ora 17:00, în Fălticeni.

Aseară, la Botoşani, Viorica Dăncilă a precizat cum va fi desemnat premierul în cazul în care ea va ajunge preşedinte.

Viorica Dăncilă: Viitorul premier va fi cel care va avea majoritatea în parlament, pentru că eu voi fi un președinte care respectă Constituția României. Avem în acest moment un președinte care calcă în picioare legea fundamentală. Eu cred că președintele trebuie să fie un exemplu și să fie primul care respectă legile, și mai ales legea fundamentală.
*

La un eveniment de campanie organizat la Constanţa, Klaus Iohannis, candidat PNL, a avut un mesaj pentru tineri.

Klaus Iohannis: Vă îndemn să nu renunțați; fiţi ambițioși, urmăriți-vă cu perseverență obiectivele și veți reuși să vă impuneți punctele de vedere. Convingerea mea fermă este ca țara noastră are mare nevoie de oameni tineri - în mediul privat, în administrația locală, în administrația centrală, în politică, la modul general.
*

Mircea Diaconu, candidat susţinut de partidele Pro România şi ALDE, le-a vorbit simpatizanţilor din Arad despre necesitatea reformării sistemului de învăţământ după modelul finlandez, copie a sistemului de învăţământ românesc interbelic - explică Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu: Nu mai e ceva fundamental la învățământ. S-a rupt legătura dintre familie și școală, dintre universitate și piața muncii. Este exclus fiecare dintre părțile astea să funcționeze singură. Deci, nu există educaţie pur și simplu numai în școală,  educația este peste tot - și a societății, și a colectivității, şi a comunității în care trăiești. Familia, de asemenea, este fundamentală pentru educație.
*

Şi candidatul USR-PLUS Dan Barna a vorbit la Ploieşti despre oferta sa electorală, arătînd că educaţia are nevoie de 6% din  PIB, bani care ar trebui să se regăsească şi în creșterile salariale ale profesorilor.

Dan Barna: În ultimii ani, chiar dacă au existat alocări în zona de acces și participare - masă caldă, transport, investiția în calitate a educației aproape nu a existat. Profesorii trebuie plătiți la fel ca judecătorii sau medicii, și cât timp nu atragem oameni valoroși, competenți nu vom avea șansa ca generațiile următoare să devină acele generații valoroase de care România are atâta nevoie.
*

Theodor Paleologu, candidat susţinut de PMP, crede că examenul de admitere la facultate ar trebui reintrodus, cel puţin pentru universităţile de top.Totodată, el subliniază că acest domeniu are nevoie de alocări mai consistente de la bugetul statului.

Theodor Paleologu: Bugetul educației este mult sub 6%, suntem la jumate din cât ar trebui să dăm pentru educație, în general. Cercetarea suferă foarte mult pentru că bugetele nu sunt multianuale, tabloul este foarte sumbru, și asta arată cât este de relevantă formula mea: respect, educație, performanță.
*

Kelemen Hunor candidează pentru a treia oară la funcţia supremă în stat din partea UDMR, sub sloganul "Respect pentru toţi".

Kelemen Hunor: Noi credem că în acest moment în România nu există respect din partea statului, din partea instituțiilor statului, către cetățeni. Noi vrem să vorbim despre comunitatea noastră și despre provocările cu care ne confruntăm, dar în același timp vrem să vorbim despre viziunea noastră în ansamblul problemelor cu care ne confruntăm, toți cetățenii României.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Octombrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza