Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri locale 2020. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile locale.

Alegeri locale 2020. Ştiri electorale

Articol de Amalia Bojescu, 13 Septembrie 2020, 13:14

Aflat la Călăraşi pentru a susține candidații PNL la alegerile locale, președintele formațiunii, Ludovic Orban, le-a cerut acestora să se mobilizeze pentru ultimele două săptămâni de campanie.

Ludovic Orban: Sunteți oameni care ați făcut lucruri frumoase în localitățile pe care le-ați condus. Chiar dacă sunt unii care umblă cu chimirul plin, eu sunt convins că locuitorii din Călărași nu sunt de vânzare, știu cine a făcut lucruri pentru ei și nu vor avea altă opțiune decât candidații Partidului Național Liberal. Să nu treacă zi de la Dumnezeu în care să nu câștigăm noi și noi oameni şi să reușim un proiect de dezvoltare pentru Călărași care, într-adevăr, se ofere o șansă la o viață mai bună pentru fiecare dintre călărășeni. (Declarație consemnată de Mădălin Sofronie).

*


Președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a mers la Oradea pentru a fi alături de candidații alianței cu USR.

În opinia sa, aceștia pot asigura o bună administrație la primărie și la Consiliul Județean.

Dacian Cioloş: Ioana cu Simona și cu echipele, cu consilierii care sunt în spate și cu care candidăm pe listă, dacă vă uitați la profilul lor, o să vedeți competențe complementare de care e nevoie în administrația publică și aici, în Oradea, și la nivel de județ. E important să mai împrospătăm și sângele care curge prin venele administrației publice pentru că, oricât de bună ar fi apa care curge prin conducte, dacă se tot învârte aceeași apă, la un moment dat rămâne fără oxigen. (A consemnat Stelian Radu Cacuci).

*

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, se așteaptă ca prezența la vot să fie redusă din cauza pandemiei.

În acest caz, aleșii locali nu vor avea reprezentativitate - spunea el, la Constanța.

Călin Popescu-Tăriceanu: Campania nu se poate desfășura în condiții normale. Acest lucru duce la un deficit democratic, pentru că cetățenii trebuie să voteze în cunoștință de cauză. Ce să voteze, măștile de pe figura noastră? Trebuie să îl vadă pe candidat, să îl audă, să îi pună întrebări, să asculte răspunsurile. Cât de reprezentativi vor fi cei care vor fi aleși? Probabil vor fi aleși cu 15%, 10% din numărul de votanți. Acestea sunt motivele pentru care noi am cerut decalarea alegerilor și organizarea lor într-un moment în care viața a revenit cât de cât la normal. (Declaraţie consemnată de Sorin Cealera).

*

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat PNL deoarece a mutat lupta politică din Parlament în administrația locală.

Din acest motiv, multe dintre proiectele primarilor PSD sunt blocate - adăuga Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Mi se pare impardonabil și de neacceptat acest interes de a bloca administrațiile locale și de a politiza instituțiile statului. Toți s-au pus să blocheze primarii Bucureștiului, să demonstreze, vezi Doamne!, bucureștenilor că proiectele nu se finalizează. Li se va întoarce în față pe data de 27 septembrie, când actualii primarii de sectoare și primarul general vor recâștiga alegerile. (Declaraţie consemnată de Alexandra Cristea).

*


Eurodeputatul Pro România Corina Crețu s-a aflat în Valea Jiului pentru a susține candidații formațiunii.

Ea spunea că alegerile din 27 septembrie sunt foarte importante, în situația în care primarii vor trebui să depună proiecte pentru bani europeni.

Corina Crețu: În calitatea mea de comisar european, am venit aici, la Petroșani, împreună cu experții Comisiei Europene, tocmai pentru a îi convinge la fața locului de specificitățile Văii Jiului. Au fost alocați aproape două miliarde de euro pentru dezvoltare economică, dar acești bani riscă să fie pierduți dacă administrațiile nu vor reuși să depună proiecte mature și este vorba de 30.000 de locuri de muncă. Deci, este foarte important ca oamenii aleși să fie de calitate și să răspundă cerințelor secolului XXI. (A consemnat corespondentul nostru în zonă, Ilie Pintea).

*

Benedek Zacharie, liderul dputaților UDMR, spunea la Bistrița că susţine candidatura lui Cristian Nicolae, din partea alianței pentru Bistrița-Năsăud, din care fac parte UDMR, PSD, ALDE și PRO România.

Benedek Zacharie: Aici în județ s-a făcut o alianţă. Noi UDMR-ul, de obicei, la alegerile locale nu facem alianță, dar unde cere situația și unde este cazul şi, bineînțeles, dacă localnicii doresc, atunci acceptăm aceste alianțe. Din punct de vedere al UDMR-ului, îi sprijinim, am sprijinit și vom sprijini această alianță, indiferent în ce alianțe o să fim, o să existăm, după alegerile parlamentare, pentru că este o alianță foarte bună și s-au văzut și rezultatele. (Declarație consemnată de Cristiana Sabău). Buletin electoral realizat de Alina Bordeiașu.

----------------------------------------------------

În Bucureşti, candidatul dreptei la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, va susţine o conferinţă de presă, la sediul său de campanie.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este în turneu electoral pentru susţinerea candidaţilor în judeţul Călăraşi.

Echipa liberală va vizita bazinul de înot şi monumentul istoric Poşta Veche, reabilitat din fonduri europene.

Este programată şi o vizită la şcoala din satul Rasa, comuna Grădiștea, obiectiv reabilitat, modernizat și extins din fonduri guvernamentale.
*
Liderii Alianţei USR - PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, ajung astăzi la Satu Mare pentru a fi alături de candidaţii Radu Panait, la Primăria Satu Mare, și Mircea Ciocan, la președinția Consiliului Județean.

Ei se vor întâlni cu cetăţenii în piața de vechituri din municipiu, iar apoi vor susține o conferință de presă, transmit corespondenţii RRA.
*

Social-democratul Radu Moldovan este candidatul Alianţei pentru Bistriţa-Năsăud la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Alianţa electorală este formată din PSD, PRO România, ALDE și UDMR, fiind pentru prima dată în istoria judeţului când se constituie o astfel de alianţă, spune Radu Modovan.

Radu Moldovan: Noi am constituit o alianță pentru dezvoltare, pentru a încerca să aducem cât mai multe idei pentru a continua dezvoltarea municipiului Bistrița și a județului Bistrița-Năsăud. Cred că este pentru prima dată în istoria postdecembristă a județului când mai multe partide aleg să lase deoparte interesul politic direct, aici când spun intresul politic direct mă refer la numărul de reprezentanți ai partidului în pozițiile de aleși locali, pentru a constitui /.../ o astfel de alianță. (A consemnat corespondenta RRA, Cristiana Sabău).
*

Adrian Ţuţuianu, candidatul PRO România pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, are în programul său electoral construirea a trei mall-uri rurale.

El susţine că este vorba despre un concept unic în România.

Adrian Ţuţuianu:Îmi propun trei asemenea mall-uri rurale, trei parcuri integrate de afaceri și transfer tehnologic în zonele Voinești, Băleni și Titu. Conceptul înseamnă unități de producție în industria alimentară, zone de vânzare produse agricole, animale, mașini agricole, utilaje, îngrășăminte, depozite pentru produse agricole, restaurante, cabinete veterinare alte facilități. Lucrul acesta poate fi realizat în parteneriat public privat. (A consemnat corespondenta RRA Anda Ştefan).
*

Cseke Attila este candidatul UDMR Bihor la funcția de primar al municipiului Oradea.

El consideră că fiecare orădean trebuie să dispună de o infrastructură reabilitată a terenurilor de sport din incinta școlilor.

Cseke Attila:Fiecare orădean are dreptul de a avea o infrastructură sportivă de calitate. Una din soluțiile pentru ca acest lucru să fie implementat este reabilitarea terenurilor de sport ale școlilor, care pot fi folosite după programul școlar, după-masă. În plus, ar asigura și o finanțare venituri proprii pentru școlile respective, deci ele ar putea fi practic închiriate, dar ar putea fi folosite după-masă în cartierul respectiv.
*

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, din partea USR - PLUS, candidează Simona Bișboacă.

Ea susţine că învățământul în mediul rural se desfășoară cu mari dificultăți și prezintă câteva soluții.

Simona Bişboacă: Există școli în care nu se promovează examene, cabinete medicale care sunt încă încălzite cu lemne, sate, comune în care nu a pus niciodată piciorul un medic specialist. Astfel, propunem înființarea de școli multicomunale, în clădiri noi, cu dotări moderne și dascăli pregătiți. Copiii trebuie să fie transportați gratuit la școală și înapoi, să beneficieze de o masă caldă gratuită, cu produse de preferat de la producătorii și procesatorii locali, și să urmeze programe "Şcoală după școală". (Declaraţiile au fost consemnate de corespondentul RRA Radu Cacuci).
*
În Mureş, PNL şi Alianţa USR - PLUS au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea judeţului. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cele trei formaţiuni îl susţin pe Cristian Chirteş, preşedintele PNL Mureş.

Cristian Chirteş:Obiectivele de dezvoltare județene a infrastructurii de transport feroviar, aeroportuare și cele necesare educației, sănătății, culturii, mediului înconjurător, acestea toate vor fi agreate între reprezentanții desemnați de fiecare partid. Şi, în fine, scopul acestui acord de colaborare este dezvoltarea județului și prosperitatea cetățenilor județului Mureș. (A consemnat Marcela German).

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor