ALDE, critici dure la adresa ministrului Agriculturii

ALDE reclamă în moţiunea simplă pe agricultură depusă în urmă două zile la Camera Deputaţilor absenţa unei strategii în domeniul irigaţiilor, dar şi a normelor de aplicare a legii de profil.

Adăugat: 11 Mai 2016
Ultima actualizare:11 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De asemenea, parlamentarii ALDE acuză în document că nu s-au acordat plăţile directe către fermieri.

Fostul ministru, Daniel Constantin a denunţat astăzi la o conferinţă de presă reorganizarea Ministerului Agriculturii şi a instituţiilor din subordinea sa, pe motiv că ar fi fost făcută fără nicio fundamentare tehnică.

Copreşedintele ALDE a abordat si problema subvenţiilor din agricultură, făcând o comparaţie din anul 2013 până în 2016:

"Este lesne de văzut pentru toată lumea, că dacă în anul 2013 s-au plătit 1,22 de miliarde de euro, în anul 2014 - 1,05 miliarde de euro, în 2015 - 1,027 miliarde de euro, în anul 2016, din păcate nu s-a reuşit decât o plată de 0,35 miliarde de euro. Plata a început cu o întârziere nejustificată. Vă mărturisesc că în momentul în care am predat mandatul de ministru al Agriculturii, calendarul spunea foarte clar că plăţile integrale trebuiau să înceapă cel târziu la 1 februarie. Faptul că nu s-a dat comandă de modulul informatic decât foarte târziu, n-avem informaţii, pentru că am făcut chiar o interpelare ministrului, care ne duce în zona de comedie. Am întrebat foarte clar când s-a dat comanda pentru modul. Răspunsul a fost un citat din regulamentul european, că plăţile trebuie făcute între 1 decembrie şi 30 iunie. Din punctul nostru de vedere, comanda trebuia să fie dată în decembrie şi plăţile puteau să înceapă la 1 februarie", a afirmat Constantin.

Totodată, liderul ALDE a făcut un apel către premierul Cioloş atrăgâdu-i atenţia că niciuna dintre priorităţile Ministerului Agriculturii nu a fost aplicată.

"Uitându-mă la priorităţile strategice de la Ministrul Agriculturii, care sunt publicate pe site-ul ministerului, puteţi observa că niciuna din priorităţile la care s-a angajat ministerul nu este atinsă. Mai mult decât atât, nu este nici măcar în derulare. Vă citesc cele trei mari priorităţi: aplicarea eficientă a politicii agricole şi a politicii comune de pescuit. Politica agricolă comună are doi piloni: plăţile directe şi fondurile europene. Nici plăţi directe nu avem, nici fonduri europene nu avem deschise, astfel încât să asigurăm un grad cât mai mare de absorbţie", a mai arătat copreşedintele ALDE.

Redactorul RRA reaminteşte că PSD şi ALDE au depus în urmă cu 2 zile la Camera Deputaţilor moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului, Achim Irimescu şi intitulată "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post- decembristă".

Aceasta ar putea fi dezbătută şi votată la începutul săptămânii viitoare.Autor:
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Petruţa Dinu
Adăugat:
11 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza