Agenda parlamentară. Ce au parlamentarii pe ordinea de zi

Deputaţii vor avea miercuri şedinţă în plen, iar joi vor lucra în comisiile de specialitate.

Adăugat: 2 Mai 2018
Ultima actualizare:2 Mai 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Începând de miercuri, 2 mai 2018,  în Comisia Paralmentară Specială pentru Legile Justiţiei, încep dezbaterile care vizează modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Deputaţii vor avea miercuri şedinţă în plen, iar joi vor lucra în comisiile de specialitate.

Senatorii vor activa săptămâna viitoare în plen miercuri şi joi. 

Propunerile de modificare ale Codului Penal, celui de Procedură Penală şi de Procedură Civilă vor intra miercuri în atenţia parlamentarilor din Comisia Specială pentru Legile Justiţiei.

După o primă şedinţă, care a avut loc acum două săptămâni, propunerile au intrat în dezbatere publică, timp în care instituţiile şi organizaţiile profesionale interesate le pot analiza şi aduce eventuale completări.

Opoziţia a criticat deja cele trei propuneri şi susţine că Ministerul Justiţiei este cel căruia îi revine atribuţia de a coordona elaborarea politicii penale şi a criticat absenţa sa din actualul proces.

În opinia parlamentarilor PNL o posibilă explicaţie ar fi aceea că proiectele sunt construite cu gândul la liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii.

Fost ministru al justiţiei, deputatul PNL Cătălin Predoiu, spune că modificările propuse de PSD şi ALDE vor duce la o relaxare exagerată a politicii penale.

"Eu înţeleg că se doreşte o relaxare a politicii penale, dar această relaxare nu trebuie să ne ducă în cealaltă extremă, în care să avem un festival al infracţionalităţii în România, în următorii ani. Şi, sigur, este foarte greu să nu observi, în acelaşi timp, cele câteva articole care sunt făcute, practic, pe calapodul unor dosare care se află în judecata instanţelor penale", a spus Predoiu.

Preşedintele Comisiei Speciale, Florin Iordache, afirmă, în schimb, că iniţiatorii sunt parlamentari PSD şi ALDE, pentru că nu s-a primit o propunere din partea Guvernului.

Social-democratul a declarat că nicio lege nu este făcută cu dedicaţie şi a dat asigurări că forma finală va fi rezultatul unei dezbateri transparente. 

"Nicio lege nu este făcută pentru o anumită persoană. Legile, atunci când vor fi promulgate, se aplică întregii societăţi. Noi am venit cu anumite propuneri. Aceste propuneri, care, acum, sunt în dezbatere publică, se vor modifica, fără îndoială, atât prin efortul şi prin propunerile pe care le vor face asociaţiile profesionale, CSM-ul, Secţia de Judecători, Secţia de Procurori, Înalta Curte, şi aşa mai departe, cât şi universităţile de drept din cele mai importante oraşe ale României", a susţinut Florin Iordache. 

Printre propunerile controversate se află reducerea termenului pentru eliberarea condiţionată, eliminarea dintre infracţiuni a neglijenţei în serviciu, sau neaplicarea confiscării extinse pentru bunurile dobândite înanite de anul 2012. O altă comisie parlamentară specială, care se reuneşte miercuri, este cea care elaborează Codul Administrativ.

Sunt aşteptaţi la lucări reprezentanţi al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi ai Asociaţiei Municipiilor din România.

Pe de altă parte, la Senat, pe 3 mai, este aşteptat ministrul justiţiei Tudorel Toader, la solicitarea PNL.

Vor avea loc dezbateri politice în cadrul "Orei Guvernului", iar Tudorel Toader va răpsunde întrebărilor venite din partea opoziţiei, referitoare la raportul GRECO.

Grupul de state împotriva corupţiei - GRECO, un organism al Consiliului Europei, a publicat recent un raport despre România, în care îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de anumite aspecte ale reformelor sistemului de justiţie adoptate de Parlamentul de la Bucureşti.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Mai 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza