Agenda parlamentară a săptămânii

Deputații au pe agenda subiecte precum ancheta de la TAROM și Legea publicității, în timp ce la Senat continuă ancheta asupra Consiliului Concurenţei, care a investigat în 2013 o posibilă manipulare a indicelui ROBOR.

Adăugat: 25 Martie 2019
Ultima actualizare:25 Martie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor are pe agendă câteva subiecte spinoase, precum ancheta de la compania TAROM, care intervine la scurt timp după înlocuirea managementului operatorului aerian naţional.

Tot la Cameră vor fi discutate modificările la Legea publicităţii, în vreme ce la Senat, Comisia economică de industrie şi servicii continua ancheta asupra Consiliului Concurenţei, care a investigat în 2013 o posibilă manipulare a indicelui ROBOR.

La Camera Deputaţilor vor ajunge în dezbaterea plenului modificările legislative care interzic publicitatea produselor comerciale în unităţile de învăţământ preuniversitar, în creşe şi unităţi destinate găzduire elevilor după terminarea programului şcolar.

Potrivit raportului întocmit de Comisia pentru cultură doar programele derulate de Ministerul Educaţiei pot avea şi o componentă publicitară, dar şi acestea trebuie să îndeplinească anumite condiţii, explică vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, deputatul PSD, Diana Tuşa.

Diana Tuşa: Componenta educaţională, cultural şi/sau sportivă prevalează în cadrul programului, aceasta neexcluzând menţionarea numelui sau mărcilor susţinătorilor programului, precum şi a beneficiilor generale sau, dacă este cazul, a pericolelor la care se expun consumatorii. Nu sunt comercializate nici un fel de produse sau servicii specifice putând fi oferite însă mostre a acestora.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi între 4.000 şi 8.000.

Proiectul modifică legea publicităţii, iar Camera Deputaţilor are rol decizional.

Tot la Camera Deputaţilor va fi demarată ancheta în privinţa activităţii şi situaţiei financiare a companiei TAROM din ultimii 12 ani.

Deputaţii din Comisia pentru transporturi, desemnaţi de plan să fac aceste verificări, pornesc ancheta de la un raport al Curţii de Conturi, care sesizează că despăgubirile plătite de TAROM în numai cinci ani din cauza neregularităţilor de zbor sau ridicaţi la 3,8 miliarde de lei.

Verificare a hotărârilor cu privire la execuţia bugetară, contractele speciale sau structura flotei, dar şi modul în care managementul şi-a îndeplinit obligaţiile se află între obiectivele anchetei, a precizat preşedintele Comisiei pentru transporturi, deputatul PNL, Lucian Bode.

Lucian Bode: Vă sigur că membrii comisiei de anchetă vor veni în faţa dumneavoastră cu o radiografie a acestei companii fanion a industriei aeronautice române, vom identifica şi cauzele care au condus la prăbuşirea acestei campanii şi, bineînţeles, vom propune soluţii pentru optimizarea costurilor, respectiv pentru optimizarea veniturilor companiei TAROM.

Şi senatorii au pe agendă o anchetă parlamentară.

Membrii Comisiei economice vor continua audierile în legătură cu modul în care Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie privind o eventuală manipulare a indicelui ROBOR în anul 2013.

Preşedintele comisiei, senatorul ALDE, Daniel Zamfir a precizat că datele preliminare arată că ROBOR şi din cauza acestuia şi ratele creditelor, nu ar fi fost stabilită în mod corect.

Comisia economică mai are la dispoziţie trei săptămâni pentru finalizarea anchetei şi prezentarea unui raport plenului Senatului.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema

TagsToate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza