Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 8 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 8 mai 2019.

Agenda electorală 8 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Mai 2019, 18:10

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu - Candidaţii la alegerile din 26 mai şi reprezentanţii acestora îşi continuă acţiunile în ţară. La Sibiu, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul PPE, Joseph Daul, vor susţine declaraţii de presă ce pregătesc summitul de mâine, ce va avea loc în oraşul din inima Transilvaniei. Tot la Sibiu se va afla şi echipa Alianţei USR PLUS pentru a lansa manifestul "Europa viitorului" - document ce defineşte o viziune comună despre Uniune. La Vâlcea va ajunge Victor Ponta, candidat PRO România, iar la Târgovişte, candidatul ALDE - Tudor Tim Ionescu. În ţară se află şi candidaţii independenţi: Gregoriana Tudoran - la Botoşani, iar Peter Costea - la Lugoj şi Reşiţa. Candidatul UDMR, Iuliu Winkler, spunea la Arad că şi micul fermier şi agricultorii mai mari se plâng de aceeaşi problemă când vine vorba de banii europeni: birocraţia.
Iuliu Winkler: Toţi ne spun: faceţi ceva cu birocraţia care ne sufocă, ne omoară, ne copleşeşte, nu avem timp de afacerea noastră pentru că trebuie să completăm hârtii inutile, nu avem timp să ne ocupăm de agricultură cu adevărat sau de animalele pe care le creştem, pentru că trebuie să completăm tabele, să punem ştampile. Apropo, cred că ştiţi că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care se mai foloseşte instrumentul numit ştampilă. Dorim să obţinem asemenea hotărâri în Parlamentul European care să oblige statele membre să reducă birocraţia.
Realizator: A consemnat Ioan Suciu.
*

Realizator: Convins că PNL va obţine un rezultat foarte bun la alegerile europarlamentare, candidatul Rareş Bogdan a declarat că va lupta şi pentru libertatea presei:
Rareş Bogdan: Voi încerca să apăr libertatea presei, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire într-o ţară unde, din păcate, în ultimii doi ani de zile am asistat la nenumărate momente în care puterea a încercat să devină absolută în raport cu presa şi cu cetăţeanul, deci mă voi bate pentru ca libertatea de expresie să garantate în această ţară.
Realizator: Declaraţia făcută la Sibiu a fost consemnată de Carmen Vulcan.
*

Realizator: La Hunedoara, candidatul USR PLUS, Dacian Cioloş a discutat cu micii producători şi despre subvenţiile acordate acestora. Corespondentul Radio România Actualităţi, Ilie Pintea ne-a informat că Dacian Cioloş le-a prezentat măsurile ce pot fi luate pentru a-şi vinde marfa,/ilixandru
Dacian Cioloş: Sunt bucuroşi că primesc subvenţiile şi le-am explicat în ce condiţii vin subvenţiile acestea, dar ne-au şi spus că trebuie să ne concentrăm mai mult pe comercializarea produselor agricole, să îi ajutăm să poată să îşi vândă produsele şi le-am spus câteva măsuri pe care le avem în vedere: facilităţi fiscale pentru cei care vor vinde produse, finanţarea unor posturi de experţi în marketing care să ajute organizaţiile de producători care vor să vândă produsele împreună, dezvoltarea unor reţele de comercializare folosind inclusiv internetul.
*
Realizator: Rovana Plumb deschide lista PSD la euroalegeri. Ea a susţinut la Craiova, în faţa alegătorilor, că ţara noastră are nevoie de mai mulţi bani europeni.
Rovana Plumb: România are nevoie de mai mulţi bani europeni pentru spitale, pentru soli, pentru drumuri, pentru autstrăzi. În următoarea perioadă se va ngocia viitorul buget al Uniunii Europene. Este important să avem la Buxelles patrioţi care să ştie să negocieze pentru România să obţinem fondurile pe care le merităm pentru a dezvolta ţara noastră.
Realizator: Declaraţia consemnată de Florin Firu.
*
Realizator: ALDE are candidaţi pregătiţi să reprezinte cu succes România la Bruxelles. Declaraţia aparţine Noricăi Nicolai, care este prima pe lista ALDE la europarlamentare.
Norica Nicolai: ALDE propune românilor o listă cu oameni care au o profesie, o listă cu care acest partid vine şi cere voturile românilor. Vă reamintesc cuvintele marelui Brătianu: "Noi nu ne întrebăm niciodată de unde vine cineva, noi întrebăm unde trebuie să mergem cu cei care au ales să vină cu noi".
Realizator: A consemnat Petruţa Obrejan.
*

Realizator: Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, spunea într-o conferinţă de presă că România are nevoie în Parlamentul European de patrioţi, de aceea, menţiona el, lista partidului este deschisă de Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu.
Gabriel Oprea: Dorim să promovăm în Parlamentul European români patrioţi care să se bată pentru interesele ţării. Astăzi românii spun că există abuzuri în justiţie. Trebuie eliminate. Un stat ca să fie puternic are nevoie printre altele de o justiţie puternică, dar fără abuzuri. Am avut peste 10%. Vrem să ajungem la fel. Şi vă mai spun un lucru, orice se poate spune despre noi, dar niciodată nu am trădat pe nimeni, am fost oameni serioşi şi de cuvânt.

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 mai, ora 17:00) - Realizator: Bun găsit! Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint ştiri electorale. La Sibiu a fost lansat, astăzi, Manifestul Alianţei 2020 USR PLUS pentru Europa Viitorului. Documentul este un apel către toţi cei care cred că locul României este într-o Europă puternică, a precizat fostul premier Dacian Cioloş, candidatul care deschide lista Alianţei la alegerile din 26 mai.
Dacian Cioloş: Sunt alegeri-cheie. E o oportunitate ca să ne spunem, clar şi răspicat, opinia noastră ca cetăţeni români şi cetăţeni europeni, despre statutul pe care îl vrem pentru România, în UE, dacă vrem să fim o ţară europeană care să conteze în UE sau o ţară care să ajungă la periferia UE. Noi dorim să ducem România în inima Europei şi dorim să aducem UE în România, pentru maxim de beneficii.
Realizator: A consemnat, de la Sibiu, corespondentul RRA Cristi Florea.
*
Realizator: Preşedintele executiv al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la un miting electoral din Valea Jiului, că partidul său doreşte să trimită, la Bruxelles, patrioţi adevăraţi.
Viorica Dăncilă: Colegii şi colegele care vor merge în Parlamentul European vor fi mai implicaţi, vor avea întotdeauna, când vor face o lege, imaginea României. Nouă ne trebuiesc acolo patrioţi, buni români, nu cei care vin să ceară votul şi votează împotriva propriei ţări. Sunt convinsă că împreună vom reuşi să aducem către noi cât mai mulţi români şi că împreună vom avea România pe care ne-o dorim.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Ilie Pintea.
*
Realizator: Iurie Leancă, aflat pe locul patru pe lista candidaţilor PRO România pentru Parlamentul European, a vorbit, la Suceava, despre candidatura sa pentru un mandat de eurodeputat.
Iurie Leancă: Sunt unicul politician de la Chişinău pe listele unui partid politic pro-românesc şi asta încă o dată arată interesul, înţelegerea, cât de importantă este Republica Moldova pentru PRO România, din perspectiva echipei care se numeşte PRO România. Şi atunci când Victor mi-a propus să fiu pe lista PRO României, nu am ezitat nicio clipă.
Realizator: A consemnat corespondenta RRA Mihaela Buculei.
*
Realizator: Europarlamentarul Daniel Buda - candidat la alegerile din 26 mai, din partea PNL pentru un nou mandat - le-a vorbit fermierilor din judeţul Satu Mare despre măsurile pe care a reuşit să le promoveze în Parlamentul European, ca membru în Comisia de agricultură:
Daniel Buda: Pentru fermierii din România, subvenţiile agricole vor creşte din 2021, ceea ce înseamnă componenta de tânăr fermier, sumele de bani au fost crescute de la 70.000 de euro, la 100.000 de euro, paralel cu ceea ce înseamnă extinderea perioadei de implementare, de la cinci ani de zile, la şapte ani de zile. Mai departe, persoanele care au peste 40 de ani, să poată să obţină, atunci când se instalează pentru prima dată în sectorul agricol, până la 100.000 de euro pentru a investi în agricultură.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Sergiu Podină.
*
Realizator: Prioritatea UDMR este, în aceste zile, campania pentru alegerile din 26 mai. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, îşi doreşte să reuşească o mobilizare cât mai bună la vot:
Kelemen Hunor: Acum ne pregătim pentru alegerile europarlamentare, pe 26 suntem prezenţi la urne, încercăm să îi mobilizăm pe simpatizanţii noştri şi pe votanţii noştri, apoi vom vedea ce se va întâmpla mai departe. Dar prioritatea, în această perioadă, este campania electorală şi bineînţeles, campania pentru referendum, că merg împreună, nu poţi să le separi.
Realizator: A consemnat redactorul RRA Alexandra Cristea.
*
Realizator: Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu consideră că dezbaterea din societate ar trebui să fie axată mai mult pe problemele Europei şi pe România, ca membră a Uniunii Europene:
Călin Popescu-Tăriceanu: Trebuie să înţelegem că proiectul european se confruntă cu o serie de dificultăţi şi trebuie să gândim care poate să fie aportul României la depăşirea acestor dificultăţi, în aşa fel încât proiectul european să reprezinte şi pentru generaţiile viitoare o referinţă în ceea ce înseamnă drepturile, libertăţile, instituţiile democratice şi, nu în ultimul rând, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor europeni, deci şi a celor români.
Realizator: A consemnat redactorul RRA Alina Stănuţă.
*
Realizator: Candidatul independent, George Simion, consideră că România poate fi un jucător regional, prin participarea activă la proiectul intitulat "Iniţiativa celor Trei Mări." În comunicatul remis presei, el enumeră câteva dintre avantajele participării la acest proiect: întărirea flancului estic al NATO, îmbunătăţirea capacităţii de reacţie economică şi militară pentru stabilizarea regională, precum şi creşterea cooperării cu Republica Moldova.

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 16:00

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan

Robert Negoiţă susţine că nu poate demara proiecte importante pentru sector deoarece nu primeşte avizele necesare de la...

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 09:08

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan

Proiectul depus de primarul Nicuşor Dan a trecut de votul consilierilor, după trei respingeri anterioare.

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan