Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 1 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 1 mai 2019.

Agenda electorală 1 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 01 Mai 2019, 17:19

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu - Bun găsit. Sunt Alina Bordeiaşu şi vă prezint un grupaj de ştiri electorale.
*
Realizator: Astăzi, candidatul Alianţei 2020 USR - PLUS, fostul premier, Dacian Cioloş, se va afla, în localitatea Bădăcin, din judeţul Sălaj. El va discuta cu cetăţenii prezenţi la evenimentul: "Hai de 1 Mai la un prânz local la Bădăcin", organizat pentru promovarea produselor tradiţionale româneşti.
Tot astăzi, Norica Nicolai, candidat ALDE la europarlamentare, va merge la Petroşani, pentru a discuta cu oamenii.
*
Realizator: Daniel Buda candidează pe lista PNL pentru un nou mandat în legislativul european. El spunea, la Bistriţa, că ajutoarele pentru fermierii români, vor creşte din anul 2021:
Daniel Buda: Peste 4% din bugetul Uniunii Europene este alocat sectorului agricol. Ceea ce este foarte important pentru noi, pentru fermierii din România, subvenţiile care revin ca urmare a plăţilor directe în agricultură vor creşte din 2021 încolo, undeva în jur de 220 de euro pe hectar. Important pentru noi este faptul că, pe de-o partea nu ne scad subvenţiile, pe de altă partea, iată, aşa cum am spus, ele vor creşte.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Cristiana Sabău.
*
Realizator: Candidatul Alianţei USR - PLUS, Cristian Ghinea, le-a spus cetăţenilor din Petroşani că nu atragerea fondurilor europene este o problemă, ci modul de utilizare a banilor. Pentru zone, precum Valea Jiului este nevoie de o altă abordare, a explicat Cristian Ghinea:
Cristian Ghinea: Vedem, de pildă, centre de afaceri în locuri fără afaceri sau inversul acestei situaţii, cursuri peste cursuri de pregătire unde nu există oportunităţi de angajare. Asta este o proastă folosire a fondurilor europene. În zone cum este Valea Jiului trebuie să vii cu acel gen de proiecte integrate, în care omului să-i dai posibilitatea de a face o afacere cap-coadă şi pe terenuri, şi pe clădiri, şi pe pregătirea forţei de muncă. Trebuie să mergi pe logică teritorială: domnule, avem o problemă cu o zonă; hai să facem proiecte cap-coadă, nu doar pe o bucăţică.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Ilie Pintea
*
Realizator: De situaţia din Valea Jiului s-a interesat şi fostul premier Mihai Tudose, candidat pe lista Pro România. Pentru mineritul din această zonă, preciza el, este necesară o nouă tehnologie, nu tentative de recalificare a minerilor:
Mihai Tudose: Toată zona aceasta să fie un pilon important în securitatea energetică a României plecând de la baza: ecoogizarea activităţii miniere, că a scoate cu găletuşe, pe bune, în anul 2019, mi se pare o glumă. Nu putem avea o energie ieftină, un produs competitiv decât dacă umblăm de la bază, de la cărbune. Din 2017 am lăsat pe masa guvernului acest plan. Era vorba de o sumă de 200 de milioane de euro, eşalonat pe câţiva ani, pe baza acestei investiţii să avem un minerit competitiv şi o energie electrică competitivă.
*
Realizator: Pentru candidatul PSD Victor Negrescu publicul tânăr este foarte important. De aceea, spunea el, social democraţii vor încerca să atragă şi tinerii la vot, pe 26 mai:
Victor Negrescu: Cred că tinerii ar trebui să voteze Partidul Social Democrat pentru măsurile pe care Partidul Social Democrat le-a luat pentru tineri, fie că vorbim de burse, fie că vorbim de anumite facilităţi pentru ceea ce înseamnă transportul feroviar, fie că vorbim de noile creşteri în ceea ce înseamnă alocaţiile pentru copii, fie că vorbim de crearea de locuri de muncă, care a fost realizată în ultimii doi ani, care le oferă oportunităţi pentru aceştia să rămână la noi în ţară şi să-şi vadă un viitor în România. Cred că tineri au foarte multe motive pentru a vota Partidul Social Democrat.
Realizator: Declaraţie consemnată de Petruţa Dinu.
*
Realizator: Tânăra Ioana Constantin candidează pe lista PMP la alegerile din 26 mai. La Târgovişte, ea a vorbit despre principiile partidului, incluse în sloganul de campanie al formaţiunii:
Ioana Constantin: Sloganul "Uniţi în Europa" are trei componente principale: avem o diasporă extrem de numeroasă; apoi Statele Unite ale Europei, şi aici discutăm despre o Europă mai competitivă la nivel economic, despre securitatea frontierelor; iar a treia componentă este un obiectiv de ţară pe care noi l-am asumat: Unirea Republicii Moldova cu România.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Anda Ştefan.
*
Realizator: Hegedüs Csilla candidează din partea UDMR pentru un loc în Parlamentul European. Într-o conferinţă de presă, susţinută la Arad, ea a vorbit despre drepturile minorităţilor naţionale:
Hegedüs Csilla: Noi ne dorim o lege europeană, care să garanteze drepturile noastre legate de folosirea limbii materne peste tot, de folosirea simbolurilor noastre naţionale, pentru că ne dorim să fim cetăţeni egali în această ţară şi, pe deasupra, ne dorim ca patrimoniul nostru cultural să fie respectat atât în ţară cât şi în Europa. Considerăm că de 1.000 de ani îmbogăţim Europa cu tot ceea ce am creat aici în Transilvania.
Realizator: Declaraţie consemnată de Ioan Suciu.
*
Realizator: Candidatul ALDE la europarlamentare Tudor Tim-Ionescu a participat, la Bruxelles, la o reuniune pe teme de cooperare şi armonizare a relaţiilor dintre ţările membre ale Uniunii Europene - se arată un comunicat de presă.
*
"Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 mai, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban - Bună ziua! Resursele naturale ale României nu sunt exploatate cum ar trebui şi lipsesc din temele de dezbatere europeană ale ţării noastre - a declarat, la Petroşani, candidatul ALDE, Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian: Noi ne igonorăm propriile resurse printr-o legislaţie idioată, de exemplu, legislaţia care spune că nu ai voie să redeschizi minele aflate în conservare sau care au fost închise, ca şi alte tipuri de obstacole care spun că a exploata e un fel de a vinde resursele străinătăţii. La fel s-a întâmplat şi cu zona offshore, cu gazele din Marea Neagră.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Ilie Pintea.
*
Realizator: Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a discutat, la Târgu Jiu, în amfiteatrul Universităţii "Constantin Brâncuşi", despre viitorul Uniunii Europene. Traian Băsescu susţine proiectul privind Statele Unite Europene.
Traian Băsescu: Europa este într-un moment de criză, Uniunea Europeană. Nimeni nu spune care e viziunea pentru viitor şi cei o jumătate de miliard de cetăţeni europeni se întreabă: încotro? Şi nimeni nu vine să dea o soluţie. Ne-ar trebui în Franţa, în Germania, nişte lideri extrem de puternici care să tracteze procesul ăsta de integrare care să ne ducă la Statele Unite ale Europei.
Realizator: Corespondentul RRA Titus Stoichiţoiu reaminteşte că Traian Băsescu este candidatul PMP la alegerile europarlamentare.
*
Realizator: Dan Nica doreşte un nou mandat de eurodeputat şi candidează pe listele PSD de pe locul cinci. El promite că va lupta, ca şi până acum, pentru fiecare român în parte.
Dan Nica: La Bruxelles trebuie să te lupţi pentru fiecare român din ţara ta, indiferent că se află în România sau în afara ţării, pentru că o viaţă mai bună pentru aceştia depinde de ceea ce facem la Bruxelles şi să ne apărăm ţara, să nu o vorbim de rău, să nu-i jignim pe români şi să ne luptăm pentru fiecare lucru de care depinde bunăstarea românilor. Aceasta este misiunea acestei echipe.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul RRA Alina Bordeiaşu.
*
Realizator: Caravana Alianţei 2020 USR - PLUS a vizitat municipiul Târgu Jiu. Ramona Strungariu a discutat cu localnicii oferta electorală a Alianţei care prevede şi libertatea presei.
Ramona Strungariu: Libertatea presei, din punctul nostru de vedere, înseamnă câteva lucruri foarte clare, primul este finanţarea independentă pentru presă, ca să poate să-şi facă proiectele fără să depindă de acei baroni locali; sprijin concret pentru presa locală în acest sens, ca să nu existe oferte politice de-o parte şi de alta şi aici să fie 30 de oameni la care să răspundem onest, nu doar doi cu presiuni foarte mari de la sistem. Deci ăsta în sine mi se pare un semn de bună credinţă şi de onestitate din partea noastră.
*
Realizator: Europarlamentrul Marian-Jean Marinescu, candidat PNL pentru un nou mandat, a criticat, la Slatina, faptul că cercetătorii români nu au avut accest la fondurile pentru cercetare.
Marian-Jean Marinescu: Puteam să realizăm un vis pentru cercetătorii români, să aibă egal toţi din Europa, inclusiv ai noştri, la banii pentru cercetare şi mai ales tinerii să aibă acces. Primul criteriu de acordare a banilor se cheamă excelenţă şi excelenţa este considerată experienţă. Eu am introdus o definiţie a excelenţei, de două ori s-a votat, nu am reuşit să ajungem la acelaşi nivel.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA în judeţul Olt, Laura Stoican.
*
Realizator: Candidatul UNPR Anghel Iordănescu a promis în cazul în care va ajunge în Parlamentul European va promova proiectele care susţin România şi imaginea ei în lume.
Anghel Iordănescu: Dacă vom ajunge în Parlamentul European ne vom bate pentru orice proiect european care priveşte România. Şi eu, şi colegii mei sau şi colegii mei, şi eu, împreună, ne vom bate pentru orice program care priveşte România, ne vom bate pentru interesul României şi pentru imaginea României. În niciun caz nu vom transfera la Bruxelles lupta politică internă din România.
Realizator: Declaraţie consemnată, la Suceava, de corespondentul RRA Mihaela Buculei.
*
Realizator: Candidatul UDMR Vincze Loránt s-a întâlnit cu locuitorii din regiunea Odorhei cărora le-a vorbit despre importanţa alegerilor europarlamentare. Este o posibilitate de a oferi un răspuns ferm la faptul că alegem calea dezvoltării comunităţilo noastre - a subliniat Vincze Loránt. Aici se încheie ştirile electorale, următoarele de la ora 20:00.

"Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 mai, ora 20:00) - Realizator: Andrei Şerban - Rovana Plumb deschide lista de candidaţi ai PSD. Ea a declarat la Timişoara că este o pro-europeană convinsă şi că se va bate pentru a aduce mai multe fonduri europene în România.
Rovana Plumb: Sunt membră a acestui partid din 1994. Sunt o pro-europeană convinsă şi eu cred că fiecare dintre noi trebuie să fim pregătiţi la orice tip de provocare, în orice moment. Chiar şi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar şi oricine dintre români. Pentru că trăim într-o perioadă cu multiple schimbări, cu multiple provocări şi sunt convinsă că putem să facem faţă acestor provocări.
Realizator: Declaraţia a fost consemnată de corespondentul nostru Alina Bujancă.
*
Realizator: Candidatul Alianţei 2020 USR-Plus la alegerile europarlamentare de pe prima poziţie, Dacian Cioloş, a participat astăzi, în localitatea sălăjeană Bădăcin, la un eveniment organizat ca o pledoarie pentru consumul de produse alimentare româneşti. Dacian Cioloş a arătat că în întreaga ţară există produse culinare locale care sunt ignorate.
Dacian Cioloş: Astăzi, în agricultură, în Europa, nu mai câştigă nimeni bani din producţia agricolă. Banii se câştigă din comercializarea produselor agricole sau, altfel spus, cei care câştigă bani sunt cei care vând produsele şi nu cei care fac producţia de materie primă. În România cred că sunt puţine locuri în care realizăm cât de important e ceea ce numim acum, în terminologie modernă, brandul, sau valorea asta de imagine, de percepţie a unui produs. Avem o grămadă de branduri, dar pe care le-am lăsat deoparte, nu le folosim.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Adrian Lungu.
*
Realizator: Corina Creţu candidează pentru un post de europarlamentar pe listele Pro România. Ea a explicat motivele pentru care a părăsit PSD şi a ales un alt partid pentru a candida la Parlamentul European.
Corina Creţu: Eu cred că acel partid şi-a abandonat menirea de a sluji interesele cetăţenilor. Vorbeam de dezvoltarea economică, de problemele sociale, de nevoia de străzi, de şcoli, de infrastructura de transport. Toate aceste lucruri au fost abandonate în ultimii cinci ani, deşi am avut resurse şi oportunităţi, inclusiv aceea de a avea un comisar european, pentru a folosi toate şansele şi resursele pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării noastre.
*
Realizator: PNL este singurul partid care poate bate PSD, a declarat la Botoşani Rareş Bogdan, candidatul care deschide lista liberală la alegerile europarlamentare.
Rareş Bogdan: Astăzi este singura forţă politică care poate înfrânge PSD. Astăzi, Partidul Naţional Liberal are un scor în sondaje istoric, iar pe data de 26 seara, la ora 21:00, veţi vedea că Partidul Naţional Liberal va scoate cel mai bun scor din istoria PNL post-decembristă.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Gina Poenaru.
*
Realizator: Europarlamentarul Norica Nicolai doreşte un nou mandat de europarlamentar. Norica Nicolai a susţinut că ALDE luptă pentru a le fi respectate drepturile românilor în Uniunea Europeană.
Norica Nicolai: Noi respectăm faptul că toţi românii îşi iubesc ţara, că toţi românii doresc să trăiască într-o Europă care să fie mai aproape de noi, mai respectuoasă cu noi, aşa cum şi noi suntem aproape de Europa, respectuoşi cu Europa. Cred că de respect, de încredere şi de mai mult bine pentru fiecare este nevoie şi în România, şi în Europa.
*
Realizator: Eurodeputatul Iuliu Winkler, candidat pentru un nou mandat pe listele UDMR, propune ca fiecărui judeţ să i se aloce 50 de milioane de euro din bani europeni pentru dezvoltarea locală.
Iuliu Winkler: Ştim faptul că există proiecte în toate judeţele, proiecte care nu pot fi finanţate în acest moment din lipsa fondurilor de la Programul Operaţional Regional. Sigur că aceşti bani nu se distribuie în mod egal, dar dacă vorbim despre o posibilitate de mediere, deci, 50 de milioane de euro pentru fiecare judeţ al României - şi observaţi că nu este o propunere care este pentru Transilvania, este o propunere care este pentru toate comunităţile locale din România - eu cred că 50 de milioane de euro în fiecare judeţ ar putea să finanţeze proiecte de care are nevoie comunitatea.
*
Realizator: Partidul PRODEMO propune pentru alegerile din 26 mai o lista de candidaţi tineri, condusă de europarlamentarul Cătălin Ivan. Acesta susţine că în afară de el, nici unul dintre candidaţii PRODEMO nu a mai făcut politică, media de vârstă fiind de 35 de ani. Cătălin Ivan a promovat în Parlamentul European iniţiativa legislativă pentru recuperarea averilor ilicite scoase în afara graniţelor Uniunii Europene, indiferent sub ce formă s-ar afla acestea.

Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Știri 12 Aprilie 2024, 10:24

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie

Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe care vin în sprijinul autorităților locale.

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Știri 12 Aprilie 2024, 10:14

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele Klaus...

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante