Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 19 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 19 mai 2019.

Agenda electorală 19 mai

Articol de Petruţa Dinu, 19 Mai 2019, 14:23

A mai rămas o săptămână până la alegerile europarlamentare, iar candidaţii înscrişi în cursa pentru Bruxelles îşi continuă turneul în teritoriu.

PSD organizează un miting la Târgovişte de la ora 12:30, unde este aşteptat şi liderul partidului, Liviu Dragnea. De la aceeaşi oră, dar la Giurgiu, este programat un miting al ALDE, unde participă preşedintele formaţiunii Călin Popescu-Tăriceanu. La ora 12:00, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va susţine o conferinţă de presă la Satu Mare, iar preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, are programate o conferinţă de presă şi un miting, ora 14:00, la Cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca. Liderul PNL, Ludovic Orban, se întâlneşte cu fermierii din Pria, judeţul Sălaj. Caravana Alianţa USR-PLUS ajunge la Novaci, judeţul Gorj, iar echipa PRO România la Mamaia, Constanţa.
*
Realizator: Ministrul pentru mediul de afaceri, social-democratul Radu Oprea, a declarat la Brăila că europarlamentarii pot contribui la deciziile ce se iau la Bruxelles. El s-a referit la directivele ce formează pachetul mobilitate privind accesul pe pieţele internaţionale de transport rutier.
Radu Oprea: Lucrurile pot fi modificate în favoarea noastră, atunci când se crează, de aceea eu cred că pe cei care îi avem candidaţi. Când sunt în Parlamentul European pot veni cu acele amendamente la legislaţie, care să susţină inclusiv mediul de afaceri din România. Aş putea să dau un singur exemplu - Pachetul Mobilitate care a afectat tot ce înseamnă transport internbaţional rutier românesc, şi nu numai.
*
Realizator: Europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu, spune că direcţionarea fondurilor europene către proiectele de infrastructură este vitală pentru unele regiuni ale ţării.
Marian-Jean Marinescu: Dacă nu legăm Oltenia de vest şi Moldova de vestul Europei, ne condamnăm la sărăcie. Dacă nu aducem investitori în aceste regiuni nu facem absolut nimic, iar investitorii fără infrastructură nu vin. Acelaşi lucru şi pentru calea ferată. Au fost foarte mulţi bani europeni în exerciţiul financiar trecut pentru infrastructură. Nu s-au utilizat, i-am pierdut parte din ei, peste două miliarde.
*
Realizator: Candidatul ALDE Eduard Luca a vorbit la Botoşani despre echipa partidului pentru Bruxelles şi a îndemnat cetăţenii să meargă la vot pe 26 mai.
Eduard Luca: Parlamentul European are nevoie de oameni competenţi, de bună credinţă şi foarte pregătiţi. ALDE vine de la adevăr, de la liberalism, democraţie şi nu în ultimul rând de la egalitate. Vă îndemn să votaţi poziţia 6 de pe buletinul de vot, pentru că este alcătuită din oamenii care într-adevăr au demonstrat că ştiu foarte bine nevoile cetăţenilor acestei ţări.
*
Realizator: Şi Dragoş Pâslaru, candidat din partea Alianţei 2020 USR PLUS a vorbit la Suceava despre lista pe care participă la euroalegeri şi i-a îndemnat pe cetăţeni să meargă la vot:
Dragoş Pâslaru: Da, dragi români, mergeţi la vot pe 26 mai pentru cea mai bună listă de candidaţi ca să rămânem în Europa. Pentru noi, alegerile europarlamentare sunt atât despre faptul că Alianţa 2020 USR PLUS are cea mai bună listă de candidaţi din perspectiva competenţelor pe politici europene, dar este şi un lucru extraordinar de important pentru a determina orientarea României în perioada următoare. România trebuie să rămână în Europa. O România puternică poate să fie doar într-o Europă puternică.
*
Realizator: Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat PMP, a afirmat la Timişoara că reprezentanţii formaţiunii din care face parte vor milita în Parlamentul European pentru a transpunerea în realitate a obiectivelor menţionate în Declaraţia liderilor europeni de la Sibiu:
Traian Băsescu: Dacă vorbim de o Uniune Europeană echitabilă, atunci trebuie să reanalizăm modul de alocare a subvenţiilor. Poate e prea mult să le egalizăm, dar să le apropiem mult mai mult. Nu se poate ca să vorbim de echitate când România are subvenţiile la jumătate faţă de Franţa şi Germania şi Spania, vechi membri ai Uniunii Europene.
*
Realizator: Fostul prim-ministru al Republicii Moldova şi candidatul PRO România la alegerile europarlamentare, Iurie Leancă, a vorbit la Botoşani despre priorităţile sale ca viitor eurodeputat:
Iurie Leancă: În cazul în care ajung la Bruxelles voi încerca, bineînţeles, să reprezint interesele tuturor românilor, dar mă voi axa în mod special pe tot ce înseamnă Moldova istorică, fiindcă, iată, călătorind acum văd că infrastructura, din păcate, e mult mai puţin dezvoltată decât în Ardeal sau în Banat. Voi deschide obligatoriu un cabinet la Iaşi şi mă voi preocupa de tot ce înseamnă Moldova.

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 mai, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban


*
Realizator: Candidatul PMP la alegerile europarlamentare, Traian Băsescu, a declarat la Timişoara, unde a participat la un miting electoral la Sala Capitol, că în actuala campanie electorală este promovată demagogia întoarcerii acasă a românilor plecaţi la muncă în străinătate.
Traian Băsescu: PSD şi ALDE, pentru a aduce românii acasă, trebuie să înţeleagă ce i-ar motiva să revină pe cei 3,5 - 4 milioane de români care lucrează în Europa. Şi nu salariile îi vor motiva; trebuie îmbunătăţită calitatea vieţii, iar calitatea vieţii este exact zona în care coaliţia de guvernare a realizat cele mai mari eşecuri.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Alina Bujancă.

*
Realizator: Europarlamentarul Renate Weber a comentat la Bistriţa informaţia potrivit căreia Grupul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa se va dizolva după scrutinul europarlamentar şi va fi înlocuit de o altă alianţă politică.
Renate Weber: Nici măcar nu vreau să mă gândesc la aşa ceva, partidul european ALDE, deci Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa, este un partid cu tradiţie, uitaţi-vă că are cele două componente - are în interioru lui şi liberalii şi are şi democraţii. Fiecare dintre ele, să ştiţi, sunt partide cu propria apartenenţă la un partid european. Deci în primul rând ar trebui să existe un vot al fiecăruia în parte ca să se dizolve. Nu, nu avem, dacă pot să spun aşa, nu avem noi ALDE România cu domnul Verhofstadt, nu mai avem, nu mai avem o relaţie bună.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Cristiana Sabău.

*

Realizator: Rareş Bogdan, cel care deschide lista PNL pentru alegerile din 26 mai, a declarat la mitingul electoral din Bucureşti că singurul partid capabil să învingă PSD este Partidul Naţional Liberal. El le-a spus celor prezenţi că eurodeputaţii liberali se vor bate la Bruxelles pentru ca România să aibă de câştigat, iar Piaţa Victoriei este punctul de plecare spre acest obiectiv:
Rareş Bogdan: Am ales un loc care a primit numele după ce un premier liberal şi un rege al României au câştigat Războiul de Independenţă şi au pus numele acestei pieţe, Piaţa Victoriei! De aici vom porni şirul victoriilor liberale, şirul victoriilor care va reda România către oamenii cinstiţi, gospodari, harnici, către oamenii cu frică de Dumnezeu.
Realizator: A consemnat redactorul nostru Alexandra Cristea.
*
Realizator: Candidatul Alianţei 2020 USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat la Iaşi că trebuie dezvoltate sectoarele sănătate şi educaţie de la nivel european.
Dacian Cioloş: Vrem să obţinem la nivel european stabilirea unor standarde inclusiv pentru investiţii în sectorul sănătate şi educaţie, pentru ca fondurile europene care se duc în aceste domenii să producă într-adevăr valoare şi să vedem o creştere a calităţii serviciilor în aceste domenii. În domeniul educaţiei, dincolo de infrastructura pentru educaţie pe care vrem să o putem susţine prin fonduri europene, vrem să ne asigurăm că învăţăm din experienţa europeană şi în creşterea calităţii şi reformarea învăţământului profesional.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Cristina Vartolomei.

*
Realizator: Candidatul care deschide lista PSD pentru alegerile europarlamentare, Rovana Plumb, a declarat la Craiova că salariile românilor trebuie să fie la nivelul celor din Uniunea Europeană şi acesta va fi obiectivul europarlamentarilor social-democraţi.
Rovana Plumb: România ocupă locul I în lume pentru productivitatea muncii. De aceea trebuie ca şi salariile românilor să fie la nivelul salariilor din UE. La asta lucrează PSD de doi ani de zile şi la asta vom lucra în continuare, aici, în ţară, şi în Parlamentul European.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Florin Firu.
*
Realizator: Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, candidat pentru un nou mandat, a declarat că Uniunea doreşte adoptarea unei reglementări la nivelul UE care să vorbească despre drepturile minorităţilor naţionale.
Iuliu Winkler: Dreptul de a utiliza limba maternă, dreptul de a folosi simbolurile fiecărei comunităţi, dreptul de a avea finanţare pentru protejarea tradiţiilor şi pentru ajutarea tinerilor de a-şi găsi nu numai viitorul, dar un viitor în bună stare pe pământul natal, ele constituie oferta cu care noi ne adresăm comunităţii noastre, de altfel întregii ţări şi întregii Românii. Eu cred că în Transilvania, în Ardeal obiectivele sunt comune, nu există bunăstare maghiară fără să fie şi bunăstare a comunităţii majoritare româneşti.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 mai, ora 20:00) -
Realizator: Andrei Şerban - Bună seara! Sunt Andrei Şerban. Astăzi, la Târgovişte, PSD a organizat ultimul miting electoral din campania pentru alegerile europarlamentare. Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a enumerat câteva din realizările Guvernului PSD.
Liviu Dragnea: Am mărit salariile pentru medici şi pentru personalul medical, pentru a nu mai pleca din ţară, şi n-au mai plecat medicii, şi sunt mulţi medici care au început să se întoarcă pentru că au salariile în România, aşa cum sunt şi în unele ţări din UE. Am modernizat şi modernizăm în continuare spitalele, modernizăm mii de şcoli în România.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru, Anda Ştefan.
*
Realizator: La mitingul electoral al Alianţei USR PLUS, din această seară, de la Timişoara, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că acest oraş este simbolul democraţiei româneşti, iar provocarea actualei generaţii este de a lupta împotriva hoţiei.
Dan Barna: Timişoara este simbolul democraţiei româneşti. Voi aţi pornit revoluţia care a scăpat România de dictatura comunistă, dar acum după 30 de ani, trebuie să pornim o nouă revoluţie! Şi da, suntem aici în Timişoara, să facem asta! Dacă atunci, în '89, am fi avut puterea ca societate, să ducem acea declaraţie până la capăt şi punctul 8 să devină lege, pentru generaţia noastră, fără penali în funcţii publice, este ceea ce ar fi trebuit să fi punctul 8 pentru părinţii noştri.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru, Alina Bujancă.
*
Realizator: Candidaţii PRO România, la alegerile europarlamentare s-au aflat, astăzi, la Constanţa. Preşedintele partidului, Victor Ponta, candidat de pe primul loc, a vorbit despre principalele proiectele pe care PRO România le va promova în Parlamentul European, dacă vor vor obţine mandate.
Victor Ponta: Îmi doresc un singur lucru: cei care merg în Parlamentul European, din partea PRO România, Corina Mihai, Iurie Leancă, ceilalţi, să promoveze proiectele importante şi anume, bani mai mulţi, un nou buget european, renunţarea la MCV şi un proiect special pentru următorul buget al UE, să reuşim să impunem ca pe Programul Operaţional Regional, să nu se mai lucreze cu Guvernul şi să se lucreze, să se facă autorităţile de management, la acele opt regiuni de dezvoltare
*
Realizator: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a participat, astăzi, la Măsurişul Oilor de la Pria, o sărbătoare pastorală veche, din judeţul Sălaj. Cu această ocazie, Ludovic Orban a declarat că este nevoie de oameni verticali care să reprezinte interesele tuturor românilor.
Ludovic Orban: Să nu mai punem lupul paznic la stână. Trebuie să avem grijă să privim adânc în sufletul fiecărui om care ne cere votul să-i alegem numai pe aceia cu frica lui Dumnezeu, pe aceia corecţi, pe aceia cinstiţi, pe aceia care au un pic de compasiune şi de sensibilitate pentru problemele oamenilor.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru, Adrian Lungu.
*
Realizator: Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, a declarat că formaţiunea sa politică urmăreşte ca România să devină o ţară prosperă şi a arătat că acest lucru se întâmplă deja datorită politicilor guvernamentale.
Călin Popescu-Tăriceanu: Statisticile arată România pe locul doi în Europa în privinţa creşterii economice în trimestrul unu al acestui an. Avem în momentul de faţă cel mai scăzut nivel al şomajului, din ultimii 30 de ani. Dar eu vreau mai mult. Vreau să continuăm cu investiţiile în aşa fel încât filmele să asigure locuri de muncă bine plătite, nu oricum. Şi politicile guvernamentale pe care le-am adoptat până acum au vizat creşterea salariilor, creşterea salariului minim, creşterea pensiilor.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru, Gina Poenaru.
*
Realizator: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă la Satu Mare, unde a reafirmat că aceste alegeri europarlamentare reprezintă cel mai important moment de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Kelemen Hunor: Aceste provocări, în mare, sunt în trei domenii. E vorba de economie, în domeniul securităţii, a treia provocare, problemele demografice din interiorul fiecărei ţări. Noi considerăm că la nivelul Uniunii Europene trebuie o abordare mult mai pozitivă, mult mai coerentă, de aceea noi aşteptăm reforme în următorii ani şi credem că în înteriorul Uniunii Europene protecţia minorităţilor autohtone trebuie să intre la nivel european.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru, Sergiu Podină.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie