Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 11 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 11 mai 2019.

Agenda electorală 11 mai

Articol de Petruţa Dinu, 11 Mai 2019, 14:41

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai, ora 11:00) - Realizator: Petruţa Dinu.

Realizator: Bun găsit. Liderul PSD, Liviu Dragnea, participă în această dimineaţă la mitingul organizat de social-democraţi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, iar preşedintele Kalus Iohannis este aşteptat, în jurul orei 18:00, la mitingul organizat de PNL la Iaşi. Candidaţii ALDE şi liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu, vor fi la Craiova la ora 12:00, la Centrul multifunctional, iar candidaţii Alianţei USR PLUS îşi prezintă oferta alegătorilor din judeţul Teleorman. Echipa PMP se află astăzi în judeţul Bacău, ora 13:00, iar ce a UNPR la Craiova şi Slatina, orele 12:00, respectiv 17:00. Candidatul independent Peter Costea se va afla la Chişinău, unde are programate mai multe evenimente electorale.
Continuăm cu ştiri din campania pentru alegerile europarlamentare.
*
Realizator: Ramona Strugariu, candidata Alianţei 2020 USR PLUS, a declarat, la Ploieşti, că una din priorităţile sale, dacă va ajunge eurodeputat, va fi consolidarea statului de drept:
Ramona Strugariu: Mesajul de a apăra statul de drept şi de a ocroti Constituţia, şi de a ocrotit tratatele care sunt o constituţie a Europei e foarte important şi îl purtăm cu noi spre Parlamentul European. Domeniul meu este justiţia. Din această perspectivă îmi iau angajamentul de a face acest lucru în Parlamentul European. Vă aşteptăm la vot pe 26 mai. Împreună spre victorie, şi după 26 mai, pentru toate alegerile care urmează.
*
Realizator: Comisarul european Corina Creţu candidează pentru un nou mandat din partea partidului PRO România. Ea a declarat, la Hunedoara, că România are un grad de absorbţie a fondurilor europene foarte scăzut:
Corina Creţu: Este foarte trist că se pierd aceste şanse şi oportunităţi. Eu nu o să spun că nu s-au realizat şi lucruri bune. Din păcate s-au făcut proiecte mici. Am aprobat absolut toate proiectele care s-au depus până la această oră de către Guvernul României. Deci, din acest punct de vedere, eu mi-am făcut datoria, am ajutat România cât am putut. Nu mai avem proiecte de aprobat. Acest lucru este un lucru care mă doare, pentru că în alte ţări avem prea multe proiecte şi nu avem suficienţi bani.
*
Realizator: Vasile Blaga, poziţia 4 pe lista de candidaţi ai PNL pentru legislativul european, promite dezvoltarea infrastructurii în regiunea de nord-est a ţării:
Vasile Blaga: Sunt convins că şi colegii noştri din Moldova sunt pe un drum bun, cum este de altfel şi PNL, şi le promitem moldovenilor că noi cu adevărat vom întreprinde tot ceea ce depinde de noi, pentru a facilita tot ceea ce îşi doresc moldovenii. Posibilităţile de a ajunge mai repede în UE, dar mai ales de a ajunge investiţiile din UE spre capitala Moldovei, pentru că vedeţi ceea ce reuşese cu adevărat moldovei este în primul rând infrastructura şi mai ales cea care să lege Modova de UE prin Ardeal.
*
Realizator: Social-democraţiei promit continuarea măsurilor privind pensiile şi salariile aplicate prin programul de guvernare - este mesajul transmis Rovana Plumb, numărul 1 pe lista de candidaţi PSD, în cadrul unui miting organizat de partid la Iaşi:
Rovana Plumb: Avem cel mai bun program de guvernare din ultimii 20 de ani pentru România, un program de guvernare care reduce decalajele de dezvoltare şi asigură un trai mai bun pentru fiecare român la nivelul celui din UE. PSD vrea în continuare ca salariile noastre să fie egale cu cele din Europa, pentru că românii muncesc la fel de mult şi la fel de bine.
*
Realizator: Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu deschid lista de candidaţi UNPR la europarlamentare. Fostul selecţioner a declarat, la Râmnicu Vâlcea, că va milita pentru drepturile românilor, dacă va ajunge eurodeputat.
Anghel Iordănescu: Cred că România are nevoie în Parlamentul European de oameni patrioţi, care doresc să ajute România. Şi domnul Ilie Năstase şi eu am reprezentat România la cel mai înalt nivel. Este adevărat că în alte domenii de activitate, dar sunt convins că dacă vom merge acolo, şi asta va depinde de electorat, ne vom bate pentru România aşa cum ne-am bătut în competiţiile la care noi am participat.
*
Realizator: Tudor Tim-Ionescu, candidat ALDE în alegerile pentru Parlamentul European, prezintă mai multe proiecte ale formaţiunii pe care viitorii europarlamentari le vor susţine la Bruxelles:
Tudor Tim-Ionescu: Aderarea la spaţiul Schengen, care, deşi nu este un resort exclusiv al Parlamentului European, este una din priorităţile care ar trebui să fie transpartinice; combaterea dublului standard, tratarea în mod corect şi egal a românilor în comparaţie, bineînţeles, cu ceilalţi cetăţeni europeni; Europa dunăreană, şi pentru asta trebuie să ne batem cu toţi!

"Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai, ora 17:04) - Realizator: Andrei Şerban - Astăzi pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi a avut loc un miting PSD, la care potrivit organizatorilor au participat 30 de mii de membri şi simpatizanţi din judeţ. Au fost prezenţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, alături de care s-au aflat candidaţii la europarlamentare Rovana Plumb, Carmen Avram şi Dan Nica. Liviu Dragnea a subliniat că toţi candidaţii PSD vor susţine demnitatea şi interesele României în Parlamentul European.
Liviu Drgnea: L-am rugat pe domnul ministru Cuc şi pe doamna prim-ministru să urgenteze procedurile pentru centura Galaţiului. Vreau de asemenea să vă asigur că angajamentele luate de noul investitor la SIDEX, şi eu şi doamnna prim-ministru, şi europarlamentarii noştri vor avea grijă ca aceste angajamente să fie respectate, pentru că este un obiectiv vital pentru municipiu şi pentru judeţ.
Reporter: Tot astăzi, Liviu Dragnea a postat pe internet un mesaj în care face referire la finalul mitingului, când un grup de protestatari a scandat mesaje anti-PSD şi a blocat accesul autocarelor în care urmau să se urce participanţii la miting. În mesajul său, Liviu Dragnea le mulţumeşte participanţilor şi consideră că o mână de oameni nu va putea să astupe vocile membrilor şi simpatizanţilor PSD. A consemnat corespondentul RRA Maria Măndiţa.
*
Reporter: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, are încredere în toţi şefii de organizaţii ale partidului, care vor face tot ce este posibil pentru ca scorul la alegerile din 26 mai să fie cât mai bun. El spune că numai astfel liberalii vor putea accede la guvernare, iar o moţiune de cenzură va avea sorţi de izbândă.
Ludovic Orban: Un vot pentru Partidul Naţional Liberal este un vot care îi ajută pe români să scape pe Dragnea şi de PSD. E ca o moţiune de cenzură a cetăţenilor împotriva acestei guvernări, de-aia îi invit pe cetăţeni să vină la vot şi să voteze această moţiune de cenzură. De altfel, victoria Partidului Naţional Liberal va crea o criză gravă şi cu siguranţă Partidul Naţional Liberal după alegerile pentru Parlamentul European va depune moţiunea de cenzură, pentru a transpune în parlament voinţa exprimată de cetăţeni la aceste alegeri.
Realizator: A consemnat redactorul RRA Alexandra Cristea./lcoman
*
Realizator: Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că viitorii europarlamentari ai partidului vor milita pentru ca România să fie respectată în UE.
Călin Popescu-Tăriceanu: Vreau ca România să nu fie privită în Parlamentul European, aşa cum din păcate de multe ori se întâmplă, ca o ţară de rangul doi. Vreau să fim priviţi şi trataţi pe picior de egalitate cu celelalte ţări şi pentru acest lucru cred că oamenii pe care îi trimitem trebuie să aibă convingeri personale profunde legate de menirea lor acolo şi de mandatul lor şi, pe de altă parte, capacitatea politică de a ne reprezenta.
Realizator: Declaraţie consemnată la Târgu Jiu de corespondentul RRA, Răzvan Stoichiţoiu.
*
Realizator: Alianţa "2020 USR PLUS" a lansat "Manifestul pentru Europa Viitorului". Un capitol important îl reprezintă inovarea, după cum preciza preşedintele USR, Dan Barna.
Dan Barna: Trebuie să acceptăm că şansa pentru UE este investiţia exact în cercetare şi dezvoltare. O renaştere a Europei ca acea zonă magică a planetei. Ne amintim cu toţii filmele americane, în care visul familiei medii este călătoria în Europa. Ca să rămânem acest loc magic pentru locuitorii planetei, miza este să investim în infrastructură digitală, miza este să ne adaptăm, de fapt, la ceea ce înseamnă viitorul digital.
*
Realizator: Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va milita în viitorul legislativ european pentru unirea României cu Republica Moldova.
Eugen Tomac: Să ştiţi că în următorii ani peste 50% din populaţia Republicii Moldova va fi şi populaţia României, vor fi şi cetăţeni ai României şi, implicit, ai Uniunii Europene. Cine le poate apăra mai bine interesele la Bruxelles decât noi, PMP? Trebuie să ducem mai departe acest obiectiv, pentru că este un obiectiv sfânt de ţară pe care preşedintele Băsescu l-a trasat./lcoman
*
Realizator: Prioritatea UDMR este în aceste zile campania pentru alegerile din 26 mai. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, îşi propune o mobilizare cât mai bună la vot.
Kelemen Hunor: Acum ne pregătim pentru alegerile europarlamentare, pe 26 suntem prezenţi la urne. Încercăm să îi mobilizăm pe simpatizanţii noştri şi pe votanţii noştri, apoi vom vedea ce se va întâmpla mai departe, dar prioritatea numărul unu în această perioadă este campania electorală şi, bineînţeles, campania pentru referendum, că merg împreună, nu poţi să le separi.

"Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai, ora 20:00) - "Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală" - Realizator: Andrei Şerban - Bună seara! Sunt Andrei Şerban.
*
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi, la un miting electoral, organizat de PNL, la Iaşi, că locul României este în Europa.
Klaus Iohannis: O echipă foarte bună, care s-a prezentat astăzi aici, şi m-am bucurat foarte mult că m-au invitat şi pe mine. Să vă spun ceva: alaltăieri, am avut în inima României un summit. Am adus Europa în România! În Europa, România contează! În Europa, votul românilor contează! Locul nostru este în Europa. Voi sunteţi Europa!
*
Realizator: Astăzi, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din galaţi a avut loc un miting PSD la care, potrivit organizatorilor, au participat 30.000 de membri şi simpatizanţi din judeţ. La miting au fost prezenţi: preşedintele PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, alături de care s-au aflat candidaţii Rovana Plumb, Carmen Avram şi Dan Nica. Rovana Plumb a declarat că eurocandidaţii PSD sunt buni români.
Rovana Plumb: Noi vrem ca românii care muncesc la fel de mult şi la fel de bine ca toţi europenii să iabă salariul pe care îl merită, salarii europene, şi asta face Liviu Dragnea - PSD, prin programul de guvernare. Noi, echipa de parlamentari PSD, suntem oameni care ne iubim ţara.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Maria Măndiţa.
*
Realizator: Prezent la Ploieşti, într-un turneu electoral, Dacian Cioloş, candidatul de pe primul loc al Alianţei 2020 USR-PLUS a lansat un manifest pentru o Europă a viitorului. Pe primul loc se află problema echilibrului politic şi economic între Estul şi Vestul Europei, urmat de un proiect pentru o Uniune Europeană mai aproape de cetăţeni. Manifestul se referă şi la investiţiile în sectorul digital.
Dacian Cioloş: Vrem o Uniune Europeană cu economie dinamică şi adaptată concurenţei globale şi noi propunem ca Europa să investească în sectorul digital şi informatică, inteligenţă artificială. Aici şi România are un potenţial important şi noi credem că ăsta e viitorul dezvoltării economiei în Uniunea Europeană şi în lume şi al patrulea mare obiectiv pe care îl propunem este acela al unei Europe a securităţii şi a siguranţei cetăţenilor.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Simona Uţă.
*
Realizator: România se sufocă din cauza lipsei infrastructurii, a declarat Victor Ponta, candidat de pe primul loc al partidului PRO România, aflat într-o o vizită electorală în judeţul Hunedoara.
Victor Ponta: Am reuşit să avem masterplanul de transport, că România se sufocă fără infrastructură. Pentru Deva e bine. Spre Sibiu se merge. O să se termină şi Deva - Lugoj, dar gândiţi-vă că Sibiu - Piteşti şi Târgu Mureş - Iaşi s-a făcut un metru de autostradă, făcut de băiatul ăla de la Suceava. De ce nu facem? Suntem în 2019. Nu ne lasa Europa? Păi, Europa se roagă de noi: luaţi banii! Nu poţi să aranjezi să câştige cine vrei tu şi atunci nu luăm bani europeni, nu ne dezvoltăm.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Ilie Pintea.
*
Realizator: Europarlamentarul Norica Nicolai, candidat de pe primul loc pentru un nou mandat pe listele ALDE, doreşte ca România să primească în următoarea perioadă fonduri mai mari pentru dezvoltarea pescuitului.
Norica Nicolai: 6,4 miliarde a rămas suma alocată pentru fondul de afaceri maritime pentru întreaga Uniune Europeană. Noi am avut 167 de milioane de euro, care în mare parte s-au utilizat. Marea mea ambiţie este dezvoltarea acvaculturii în România, dar pentru asta va trebui să găsim soluţii de finanţare mult mai consistentă a întreprinderilor de acvacultură, dar şi în micul pescuit, ceea ce este cazul Deltei.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Luiza Rosetti.
*
Realizator: Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, deschide lista candidaţiilor PMP. El a precizat că lista partidului conţine persoane care au propriile cariere şi nu depind de viitoarele funcţii de europarlamentari pentru a trăi.
Traian Băsescu: Eu deschid lista, iar sub poziţia 1 sunt oameni cu carieră. Nu avem niciun transfer din societatea civilă sau de la alte partide. Toţi sunt PMP. Niciunul nu este dependent de o eventuală funcţie politică pentru a-şi duce traiul de pe o zi pe alta.


Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Știri 12 Aprilie 2024, 10:24

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie

Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe care vin în sprijinul autorităților locale.

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Știri 12 Aprilie 2024, 10:14

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele Klaus...

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante