Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit Penitenciarul Jilava, după ce judecătorii au decis că poate fi eliberat din penitenciar înainte de termen.

Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare

Articol de Diana Surdu, 18 Martie 2013, 08:25

UPDATE 19:00 După eliberarea din închisoare, Adrian Năstase s-a oprit pentru investigaţii medicale la un spital privat din centrul Capitalei.

În vară, atunci când fostul lider social-democrat a încercat să se sinucidă, medicii au vorbit despre mai multe afecţiuni cronice pe care acesta le are, între care diabet şi hipertensiune.

Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase a declarat că tatăl său este bine, iar oprirea la clinica medicală privată a avut drept scop mai multe investigaţii pentru a se asigura că nu există nicio problemă.

UPDATE 18:10 Fostul premier Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare.

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit luni seara Penitenciarul Jilava, în aplauzele mai multor susţinători.

"Ne vedem peste câteva zile şi vorbim mai mult", a spus Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciar.

El a fost aşteptat de fiul său cel mare, Andrei Năstase, care a ajuns cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca tatăl său să părăsească locul de detenţie.

Adrian Năstase a ieşit pe uşa penitenciarului în jurul orei 18.10, fiind întâmpinat şi de secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu.

UPDATE 15:43 Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Decizia instanţei este definitivă.

Hotărârea completului de trei judecători a fost luată cu două voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Soluţia instanţei va fi comunicată Penitenciarului Jilava, urmând ca în cel mai scurt timp să fie întocmite actele privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Craiova, că se bucură de decizia privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase şi că va vorbi cu acesta, inclusiv despre partid, dar că fostul premier are nevoie de răgaz să petreacă un timp cu familia.

"Normal că mă bucur de decizia în cazul domnului Năstase. O să vorbesc bineînţeles şi cu dânsul, dar este normal să-i lăsăm răgaz pentru a petrece timp cu familia şi apoi bineînţeles vom vorbi şi despre partid, în fond este şi partidul dânsului", a declarat, luni seară, înanintea începerii unui meci de baschet, la Craiova, Victor Ponta, citat de corespondentul Mediafax.

Năstase: Câteva zile voi respira libertatea

Fostul premier Adrian Năstase a scris luni, pe blog, după aflarea deciziei instanţei, că îşi va folosi următoarele zile doar pentru ''a respira'' libertatea şi a se gândi la proiecte viitoare.

''Aţi aflat, cred, decizia Tribunalului Bucureşti în ceea ce priveşte eliberarea mea condiţionată. Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru 'a respira' libertatea din afară şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând! P.S. În această perioadă, nu voi da declaraţii sau interviuri pentru presă'', a scris Năstase, pe blogul personal.

Postarea de pe blogul lui Adrian Năstase:

Magistraţii au suspendat două ore şedinţa de judecată

Şedinţa a fost amânată două ore, după ce procurorul DNA a cerut timp să studieze ultimele documente depuse de avocaţii fostului premier la dosar.

Reprezentantul DNA a contestat legalitatea actelor depuse la dosarul de eliberare, deoarece pe acestea nu există menţiunea "conform cu originalul".

Avocaţii fostului premier au precizat însă că sunt fundamentale în soluţionarea dosarului doar procesul verbal de eliberare condiţionată şi caracterizarea făcută de autorităţi.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au suspendat până la ora 12.00 şedinţa de judecată în care s-a va dezbătut eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce procurorul DNA a cerut timp să studieze ultimele documente depuse de avocaţii fostului premier la dosar.

Apărătorii au apreciat cererea procurorului DNA drept o încercare nereuşită de a tergiversa dosarul şi au precizat că au mai depus 11 file care conţin ultima recompensă primită de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi practică judiciară.

Tribunalul Bucureşti a analizat recursul DNA la decizia de eliberare a fostului premier Adrian Năstase.

Acesta este încarcerat din iunie anul trecut, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Decizia de eliberare a fost luată de Judecătoria Sectorului 4, ca urmare a unei recomandări a Comisiei de Eliberări Condiţionate a Penitenciarului Jilava.

Procurorii anticorupţie consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase, că acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.

Ei au cerut, în consecinţă, să nu fie eliberat condiţionat din penitenciar.

În opinia DNA, justiţia ar ocupa, în sistemul de valori al fostului premier, un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică, în orice condiţii, şi nu actul de justiţie.

Anchetatorii au arătat în recurs că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vedea cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie, ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească justiţia.

Pe de altă parte, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au notat, în motivarea deciziei prin care au admis în 12 februarie eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, că acesta poate ieşi înainte de termen din penitenciar deoarece este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare.

Potrivit caracterizării date de comisia de la Penitenciarul Jilava, premierul a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţi educative, a scris o lucrare ştiinţifică şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 de ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită, de doi ani.

Social-democraţii aşteptau "momentul eliberării"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că îşi doreşte ca Adrian Năstase să fie liber, să meargă alături de familie, iar perioada "cumplită" prin care acesta a trecut să se încheie în cursul acestei zile.

"Nu face obiectul întâlnirii noastre de azi, dar nu pot să ignor faptul că aşteptăm cu toţii un verdict al Justiţiei extrem de important pentru noi ca partid şi nu pot să - şi nici nu cred că e cazul - să nu spun că-mi doresc ca azi domnul Năstase să fie liber, să fie alături de familie şi această perioadă cumplită să se încheie azi", a spus Ponta.

El a arătat că social-democraţii nu se pot face că ignoră subiectul eliberării lui Năstase, care este extrem de important pentru care îl apreciază pe Năstase.

Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, a precizat că atunci când eşti condamnat pierzi automat calitatea de membru de partid, dar că Adrian Năstase va putea reintra în PSD în momentul în care va fi pregătit din punct de vedere juridic şi moral.

"Este prietenul şi partenerul nostru, este un om care a pus fundamentul acestui stat şi acestui partid, dar regulile legale trebuie să le respectăm şi noi, ca partid social-democrat, şi toţi colegii noştri. Pentru el, acum este important să fie alături de familie - cei doi băieţi şi soţia domniei sale. În momentul în care, din punct de vedere juridic şi moral, poate să vină alături de noi, în partid, bineînţeles că va fi primit", a spus Zgonea.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament