Acordul stand- by cu FMI, suspendat

Misiunea instituţiilor financiare la Bucureşti se încheie, astăzi, fără obişnuita scrisoare de intenţie, convenită cu autorităţile române.

Adăugat: 10 Februarie 2015
Ultima actualizare:10 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acordul rămâne în vigoare, dar executivul nu va semna o scrisoare de intenţie la finalul misiunii care se încheie mâine, a anunţat ieri premierul. 

Se anunţă o nouă rundă de negocieri cu FMI-Comisia Europeană-Banca Mondială, în luna aprilie.

Cel puţin două subiecte au fost fără soluţie în discuţiile dintre cele două părţi: privatizarea unor companii energetice şi liberalizarea preţului la gaze, cerute de FMI şi respinse categoric de guvern.

Premierul Victor Ponta a explicat că această liberalizare ar însemna creşterea tarifelor la gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.

"Solicitarea delegaţiei Comisiei Europene-Fondului Monetar Internaţional se referea la o creştere, din 1 aprilie, destul de abruptă, de la 53,3 lei pe megawatt la 62, o creştere pe care noi o considerăm nesustenabilă. Al doilea punct asupra căruia nu ne-am înţeles, şi anume, la cele două companii pe care le mai avem: Compania Naţională Hunedoara şi Compania Oltenia, solicitarea celor de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială era a unor restructuirări masive şi radicale, care din punctul nostru de vedere nu salvează industria producătoare de energie pe cărbune şi locurile de muncă, ci practic îi trimit într-o spirală care în termeni de câţiva ani va duce la reducerea semnificativă a acestui sector în România", a susţinut premierul Ponta.

 

Guvernul va propune la următoarea discuţie cu reprezentanţii instituţiilor financiare creditoare, programată în luna aprilie, un nou calendar al liberealizării preţurilor la gazele naturale livrate populaţiei.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza