ACL a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului

Moțiunea de cenzură vizează Ordonanța de Urgență a Guvernului privind alegerea Președintelui și cea privind migrația aleșilor locali.

Adăugat: 12 Septembrie 2014
Ultima actualizare:12 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele PNL
trimite pe mail

Alianţa Creştin-Liberală a depus, vineri, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD", a anunţat copreşedintele ACL, Klaus Iohannis.

El a arătat că moţiunea este împotriva "abuzurilor repetate ale Guvernului Ponta" şi a fost iniţiată de 171 de parlamentari ai ACL.

Moţiunea vizează Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea Preşedintelui României şi Ordonanța de Urgență privind migraţia aleşilor locali, acte normative promovate de Victor Ponta pentru "a-şi crea un avantaj electoral prin legalizarea turismului electoral şi a votului multiplu, a migraţiei politice la nivelul aleşilor locali practicând mita, şantajul şi presiunea politică asupra primarilor".

Acţiunile Guvernului dovedesc "intenţia de fraudare masivă a alegerilor"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că toate acţiunile Guvernului din ultimele luni dovedesc intenţia clară de fraudare masivă a alegerilor.

"PSD-ul şi Victor Ponta sunt conştienţi că, cinstit, nu pot câştiga alegerile prezidenţiale şi, de aceea, au pus la punct acest plan pentru a frauda, pentru a fura numărul de voturi care lipsesc pentru a câştiga Preşedinţia", a declarat Blaga.

Textul moțiunii de cenzură

El a mai apreciat că acţiunile premierului Victor Ponta pot fi sintetizate în trei paşi, respectiv "înarmarea", politizând funcţia de şef al Poliţiei Române, numind direct şefii Direcţiei de Informaţii a MAI şi Serviciului de Informaţii al Armatei, pasul "logistic", recurgând la ordonanţe de urgenţă pentru a încuraja traseismul, votul multiplu şi turismul electoral şi "racolarea sub presiune" a aleşilor locali.

Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură este nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Grupurile PNL şi PDL au în prezent 186 de parlamentari din totalul de 575 de senatori şi deputaţi.

Traseul moțiunii în Parlament

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
12 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza