Achim Irimescu, acuzat de blocarea accesării fondurilor europene din agricultură

PSD şi ALDE, iniţiatorii documentului, i-au reproşat ministrului de resort, Achim Irimescu, că nu a plătit la timp subvenţiile şi că fermierii sunt nemulţumiţi din acest motiv.

Adăugat: 16 Mai 2016
Ultima actualizare:16 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Achim Irimescu, ministrul Agriculturii
trimite pe mail

Moţiunea simplă pe tema agriculturii a fost dezbătută, astăzi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul ALDE, Daniel Constantin, a arătat că această moţiune sancţionează blocarea accesării de fonduri europene, un management defectuos la nivelul ministerului şi neacordarea de subvenţii pentru fermieri.

"Pentru a înţelege mai bine situaţia actuală, vă pot spune că în anii anteriori, la data de 1 mai, era finalizată plata tuturor subvenţiilor. Anul acesta, din păcate, la data de 1 mai, erau plătite doar 0,35 de miliarde de euro, iar plăţile, din păcate, se derulează cu încetinitorul, subvenţiile din zootehnie nefiind nici măcar începute", a afirmat Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a atras atenţia, totodată, că ministrul Agriculturii a respins, în momentul aprobării bugetului pe 2016, alocarea financiară pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii.

La rândul său, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a respins afirmaţiile din cadrul moţiunii şi a susţinut că activitatea lui este apreciată de asociaţiile fermierilor.

Achim Irimescu a precizat că fermierii primesc banii într-un ritm accelerat.

"Subvenţiile se plătesc, şi încă într-un ritm din ce în ce mai accelerat, şi aceasta în pofida situaţiei problematice am preluat ministerul acum şase luni. De când am fost investit ca ministru, până la această dată, suma totală plătită către fermieri este de 1,123 miliarde. De la 25 mai este prevăzută începerea efectuării plăţior în sectorul zootehnic", a susţinut Irimescu.

Achim Irimescu a respins şi afirmaţia că nu au fost alocate fonduri pentru irigaţii şi a precizat că aceste sume trebuie să fie suplimentate.

Votul asupra moţiunii simple pe agricultură va fi dat, mâine, de plenul Camerei Deputaţilor.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza