Absorbţia fondurilor europene de către România, prioritate la nivel înalt

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, se află în vizită în România cu scopul de a găsi, alături de partea română, modalităţi pentru o mai mare absorbţie a fondurilor europene.

Adăugat: 19 Martie 2012
Ultima actualizare:3 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

În programul înaltului oficial european figurează de asemenea, întâlniri cu  de întâlni cu membri ai Cabinetului de la Bucureşti, dar şi cu liderii opoziţiei.

Principala temă care va fi abordată la aceste întrevederi este creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene.  

Fondurile structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene reprezintă o parte importantă din potenţialul de creştere economică, iar premierul Mihai Răzvan Ungureanu apreciază că absorbţia completă a fondurilor disponibile ar duce la o creştere a produsului intern brut al României cu 1,8% pe an.

Autorităţile de la Bucureşti au propus pentru acest an atragerea a şase miliarde de euro şi un grad de absorbţie de 20%, însă ritmul nu este deocamdată unul satisfăcător.

Rata actuala de absorbţie de 7,4% a fost apreciată şi de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca fiind "dureros de mică".

Potrivit oficialului european, se impune o îmbunătăţire a situaţiei cât mai repede posibil, iar soluţia ar consta în eliminarea blocajelor administrative, în special în domeniul achiziţiilor publice şi al verificării cheltuielilor.

 Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Martie 2012
Ultima actualizare:
3 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza