A început RadiRo, Festivalul Internaţional al Orchestrelor de Radio

Bucureștiul devine pentru o săptămână capitala europeană a muzicii clasice.

Adăugat: 20 Septembrie 2014
Ultima actualizare:20 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Orchestra Națională Radio
trimite pe mail

UPDATE Ovidiu Miculescu, Președinte-Director General al Societății Române de Radiodifuziune, organizatoarea festivalului, a declarat în debutul RadiRo:

"Unic în Europa şi, din câte ştiu eu, chiar în lume, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, RadiRo, organizat de Radio România, stă să înceapă. Mulţumesc tuturor artiştilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noştri, iubitorilor de muzică pentru minunatele seri care vor urma. Aş dori să profit de această ocazie şi să le mulţumesc tuturor mediilor şi organizaţiilor media, publice sau private, româneşti sau internaţionale care promovează acest gest de cultură excepţional pe care-l generează, îl susţine şi îl face să se întâmple Radio România. Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni româneşti, publicaţii de cultură, platforme on-line sau organisme şi posturi internaţionale - şi aş amintit aici doar European Broadcasting Union, Asia-Pacific Broadcasting Union sau Euronews - acest eveniment extraordinar ajunge la peste un miliard de oameni în întreaga lume şi asta nu e puţin. Şi chiar dacă Richard Strauss, cel pe care-l omagiem în această ediţie RadioRo spunea: "Vocea umană este cel mai frumos instrument dintre toate, dar cel mai dificil de interpretat". Îi las acum pe muzicieni să-şi joace rolurile".

La Bucureşti a început  sâmbătă, cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor de Radio - RadiRo.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost programată să susțină, sâmbătă seara,  concertul inaugural, la Sala Radio.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda se află pentru prima dată pe o scenă din România.

În Sala Radio vor răsuna opusuri de Edvard Grieg, Ludwig van Beethoven, Jan Sibelius şi Richard Strauss.

În postură solistică va evolua pianistul american Jonathan Biss.

La pupitrul dirijoral se va afla cel care a fost caracterizat de publicaţia italiană "Il Corriere della Sera" drept "o mare revelaţie", şeful de orchestră american Joshua Wielerstein, care a declarat:

"Mă bucur foarte mult că voi putea veni în România pentru prima dată. Este o ţară unde mi-am dorit mereu să ajung. În ceea ce priveşte concertul, pot spune că este mereu o experienţă fantastică de a mă îndrepta către un public cu care nu mai avusesem vreun contact înainte".

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.

Miculescu: Bucureștiul, capitala europeană a muzicii clasice

"Pentru o săptămână, Bucureştiul va deveni capitala europeană a muzicii clasice. Este îmbucurător faptul că acest Festival Internaţional al Orchestrelor Radio stârneşte interesul atât al ascultătorilor, cât şi al iubitorilor de muzică din întreaga Europă şi nu numai.

Suntem bucuroşi să vă putem oferi concerte la o performanţă ridicată, absolut comparabil cu ceea ce se întâmplă în marile săli de concerte din lume. Radio România rămâne şi dovedeşte şi cu acest prilej că în domeniul cultural, este lider în piaţa de media din România", a afirma recent, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, organizatoarea evenimentului, Ovidiu Miculescu.
 
Concertul de deschidere va fi transmis în direct, de la ora 19:00, de posturile Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

RadiRo, eveniment marca RADIO ROMANIA

Festivalul RadiRo, o organizare marca RADIO ROMÂNIA, este singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.

În cele opt zile de festival vor concerta la Sala Radio cinci orchestre, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.

Şi Editura Casa Radio va fi prezentă în Festivalul RadiRo cu trei evenimente.

Duminică, în pauza concertului din programul festivalului vor fi lansate două CD-uri în colecţia "Radio Legende", unul dintre ele, dedicat compozitorului şi dirijorului Ionel Perlea, iar cel de-al doilea, lui Constantin Bobescu, dirijor, violonist şi compozitor.

Două zile mai târziu, marţi, 23 septembrie, la Librăria Cărtureşti Verona va fi lansat albumul "Ruxandra Donose Romance". Miercuri, 24 septembrie, la sfârşitul concertului RadiRo, mezzosoprana Ruxandra Donose va susţine o sesiune de autografe

Detalii pe site-urile romania-actualități.ro și pe site-ul Festivalului Radi-Ro.
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
20 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza